» » » Katero ležišče izbrati? – seznam opomnikov, ki jih je potrebno upoštevati ob izbiri ležišča

Katero ležišče izbrati? – seznam opomnikov, ki jih je potrebno upoštevati ob izbiri ležišča

V prispevku Jogi za zdrav življenjski slog, smo predstavili vse različne vrste vzmetnic in ležišč, med katerimi lahko izbiramo, da najdemo sebi ustreznega. V tem prispevku, pa smo v nadaljevanju, dodali še praktične napotke, ki vam bodo koristili pri odločitvi za ustrezno ležišče izmed vseh.

.

Nedvomno najprej na odločitev o izbiri ustreznega ležišča, vplivajo naše specifične spalne zahteve in posebnosti ter s tem posledično kakovost spanca na izbranem ležišču. Naslednji odločilni faktor pri izbiri ležišča, pa je seveda cena.

.

Pred izbiro ležišča

.

Preden si odgovorimo na vprašanje katero ležišče izbrati, da bo naš spanec kar se da kakovosten, pa je potrebno upoštevati tudi to, da na kakovost spanja vplivajo tudi ostali dejavniki in ne samo izbira ležišča:katero ležišče izbrati

.

  • postelja oz. ležišče, med katerimi bomo izbirali svojega, mora biti za kakovosten spanec, tudi dovolj veliko. Tiho pravilo pravi, da mora biti ležišče, po svoji dolžini, vsaj 20 cm daljše od višine največjega uporabnika ležišča, kar enostavno pomeni, da v primeru zakonskega ležišča, upoštevamo višino partnerja, ki je večji.

.

  • na kakovost spanja, ne glede na izbrano vrsto ležišča, vpliva tudi redno in dovolj dolgo prezračevanje spalnice. Zrak med spanjem ne sme biti prevlažen, obenem pa tudi ne sme biti v spalnici pretoplo ali premrzlo. Najbolje je, če imamo možnost spalnico prezračiti vsak dan, zjutraj in pa pred spanjem. S popolnoma odprtim oknom zadošča, če spalnico zračimo 2 do trikrat na dan po 10 minut. Pri priprtih oknih se bo spalnica (in tudi vsi ostali prostori po hiši) prezračila v 45 minutah (podatek velja za povprečno površino spalnice, v kateri se nahaja zakonska postelja, garderobna omara, nočni omarici, to je cca.  12 do 15 kv. m.)

.

  • h kakovostenmu prezračevanju spalnice, sodi tudi prezračevanje ležišča. Možnost nastanka in razvoja pršic v ležišču, znatno zmanjšamo že s tem, da ležišče redno in vsako dnevno ob postiljanju, ne prekrijemo s pregrinjalom.

.

  • pregrinjalo in posteljnino tudi vsak dan pretresemo skozi odprto ali pa vsaj ob odprtem, oknu.

.

  • priporočljivo obdobje za pranje posteljnine je od enega tedna do najmanj na štirinajst dni, odvisno od vrste posteljnine, pa le to, operemo med 40 in 60 stopinjami celzija. V primeru bolezni uporabnika ležišča, posteljnino operemo pri višji temperaturi.

.

.

Katero ležišče izbrati – koristni opomniki

.

Pri iskanju odgovora na to, katero ležišče izbrati, se ob upoštevanju zgornjih napotkov, v največ primerih, odločamo za 5 različnih možnosti ležišč.

.

Že iz prispevka na povezavi na vrhu tega zapisa, lahko razberemo, da so v osnovi ležišča izdelana iz pene, vzmeti (imenovana tudi šlarafija), lateksa ter kot kombinacija različnih materialov, med seboj. Peta možnost so vodne postelje.

.

ležišča iz vzmetiNajbolj klasična in vsem poznana so ležišča iz vzmeti, ki so v sodobnem času, med seboj ločena tako, da je vsaka vzmet oblečena v svoj “žepek”. Ponavadi imajo tovrstna ležišča na zgornji strani še dodatne materiale, ki preprečujejo tesnejši stik telesa z vzmetmi.

Največja prednost tovrstnih ležišč je v njihovi zračnosti, kar pomeni, da bodo takšno ležišče izbrali tisti, ki jim je zelo pomembno, da je njihovo ležišče tudi iz notranje strani, zračno in prožno, obenem pa ločene žepkaste vzmeti zagotavljajo, da se pritisk telesa, točkovno prilagaja pritisku samega ležišča.

Dodatna prednost tovrstnih ležišč je njihova obstojnost in vzdržnost ležišča. Takšna ležišča lahko izberemo za daljši rok.

.

Za ležišča iz pen se bodo odločali ti, ki potrebujejo stabilnejšo in tršo oporo, same tehnike obdelave pen in pa materiali iz katerih so pene za ležišča tudi izdelane, pa se danes tako prepletajo med seboj, da je tudi pri ležiščih iz pene, mogoče izbirati trše in mehkejše kombinacije.

katero ležišče izbrati

Trša ležišča pridejo bolj v poštev tistim, ki potrebujejo dobro oporo v hrbtnem, križnem in ledvenem delu in, ki na sploh bolj spijo na trših ležiščih.

Ležišča iz pene so sestavljena iz več različnih slojev pen, glavne prednosti ležišč iz pene, pa so v tem, da lahko takšna ležišča operemo, razkužujemo, odporna so na pršice in ostale bakterije, pa še posteljno jedro, je v primerjavi z ostalimi ležišči, razmeroma lahko – kar pomeni, da lahko ležišča iz pene enostavno obračamo in prestavljamo.

.

Posebna vrsta ležišč iz pene so tista, ki so izdelana iz spominske pene. Tudi tu je možnosti in kombinacij več, kot največjo prednost spanja na spominski peni, pa se izpostavlja izjemno udoben občutek spanja.

ležišče iz spominske peneKer so cenovno tovrstna ležišča, dražja od ležišč iz hladno pihanih pen, je na trgu kopica možnosti, kjer imamo na voljo izbrati za “spominski del” zgolj samo zgornji del ležišča oz. zgolj samo prevleko (topper). Med izbiro ležišč iz spominske pene, velja biti nekoliko bolj pozoren na samo tehniko izdelave spominske pene (strukturo pene v njeni notranjosti), saj je pri spominski peni pomembno, da izberemo takšno, ki ima mehurčkasto sestavo, skozi katero kroži kar se da največ zraka.

Spominska pena namreč velja za gostejši material in v kolikor ne izberemo takšne, katere struktura izdelave pene ne omogoča hitrega kroženja in pretoka zraka, je lahko takšno ležišče tudi napačna izbira, saj v njem ostaja vlaga, s tem pa se ustvarjajo pogoji za hiter razvoj pršic in nezdravega spalnega okolja.

.

lateks ležiščeLateks ležišče bodo izbrali ti, ki jim je pomembno spati na naravnih materialih (tudi tu se splača biti dodatno pozoren na vrsto in predvsem dejansko vsebnost lateksa v ležišču), pozitivni lastnosti lateksa pa sta tudi naravno antibakterijsko in antistatično delovanje.

Lateks zaradi svojih lastnosti, tudi ponuja okolje, ki sploh ni primerno za razvoj pršic in bakterij, so pa lateks ležišča od ostalih tudi nekoliko težja.

Pri lateksu trdoto ležišča določamo z izbiro debeline ležišča, zato je pomembno, da preverimo vse težnostne stopnje ležišč iz lateksa in sebi izberemo takšnega, ki nam je ustrezen, glede na našo težo.

.

Povzetek

.

Pri iskanju odgovora na to katero ležišče izbrati, se je treba zavedati, da ni enega ležišča, ki bi ustrezal vsem nam, saj ima vsak človek svoje specifične posebnosti in potrebe in vsakemu izmed nas, tudi kakovost samega spanja, pomeni nekaj drugega.

.

Kljub temu pa je v osnovi, pri izbiri ležišča, potrebno upoštevati zgornje smernice ter tudi življenjsko dobo posameznih vrst ležišč, ceno (tudi stroške dostave in prinosa ležišča v stanovanje ali hišo), higienske navade in osebno dojemanje ter preference pomena kakovosti samega spanca.