» » » Klasična kotna kuhinja

Klasična kotna kuhinja

Klasična kotna kuhinja ponavadi zapolnjuje prostor, kjer imamo iz druge strani kuhinje postavljeno jedilnico ali prehod v drug prostor, v spodnjem primeru pa lahko vidite kotno postavitev kuhinje, katero nasproti kotu, zapolnjuje tradicionalno in estetsko urejena, prenovljena lončena peč.

Ker k lončeni peči seveda sodi tudi klasična in dokaj tradicionalna oprema kuhinje, je ta, na spodnji sliki opremljena v podeželskem stilu, s svetlimi in naravnimi barvami ter izkorišča celoten kotni del.

.

klasična kotna kuhinja

.

Kuhinja na zgornji sliki, objema dva zidna kraka in je postavljena klasično kotno. Iz hrbtne zidne strani v celoti zapolnjuje zidno steno s kuhinjskimi elementi, postavljenimi v spodnji in zgornji kuhinjski niz.

Sredina je namenjena kuhalni plošči spodaj in vgradnji kuhinjske nape v zgornjem predelu, nad ploščo. Levo in desno ostaja dovolj prostora za pripravo živil.

Kotno pomivalno korito vsebuje enojen pomivalnik in odcejalnik, leži pa poševno, glede na oba kuhinjska kraka in tudi kuhinjski elementi pod njim, so poravnani poševno s koritom.

Levi kuhinjski krak se nadaljuje zgolj v spodnjem delu, saj se od korita naprej, začenja z okensko polico in sega vse do prehoda proti jedilniškemu delu.

Kombinacijo barv in materialov v tradicionalno klasičnem stilu, zaključuje izbor ročajev na elementih, kuhinjska zidna stena in delovni pult v kamnu, izbor svetlih in v izgledu naravnih lesnih tonov, talnih oblog ter seveda klasična in estetsko izdelana lončena peč.

Prostor pred njo je namenjen jedilniškemu delu.

Kot je značilno za večino tradicionalnih kotnih postavitev kuhinj, se tudi ta začne z visokim vgradnim kuhinjskim elementom na desni (za pečjo), ki je namenjen vgradnemu hladilniku in zamrzovalniku, nato pa se v spodnjem in zgornjem kuhinjskem nizu, izmenjaje dopolnjujejo izvlečni predali (mehko zapiranje) ter elementi s klasičnim, krilnim odpiranjem vrat.

Kuhalna plošča je kombinirana s plinskim in električnim kuhalnim delom.

.

********

.

Dodatno idejo za kotno postavitev kuhinje (s pravokotno urejenim kotnim delom), si lahko ogledate tudi v prispevku, kjer smo predstavljali 3 najbolj pogoste predloge za optimalno postavitev kuhinj. Na tej povezavi.