» » » Pogled v notranjost klasičnih vzmetnic

Pogled v notranjost klasičnih vzmetnic

Klasične vzmetnice z vzmetmi so že desetletja, ene izmed najbolj priljubljenih vrst spalnih podlag in kljub številnim, novim materialom, ki so skozi desetletja prišli na trg, veljajo za eno izmed najbolj priljubljenih vrst ležišč med potrošniki.

Če ste v procesu pred nakupom nove vzmetnice, boste morda želeli preveriti tudi našo podrobno razlago za nekatere od najboljših vrst ležišč in različnih izrazov, ki jih srečate ob raziskovanju klasičnih vzmetnic.

.

Kaj so t.i. innerspring vzmetnice?
(klasične vzmetnice z notranjimi vzmetmi)

.

Pogosto imenujemo klasično vzmetnico, na kratko, “innerspring” zato, ker je v glavnem zgrajena iz notranjih tuljav ter obdana običajno s tremi komponentami: nosilno plastjo, plastjo za udobje in prevleko.

.

Nosilni sloj

.

Je znan tudi kot jedro vzmetnice. Gre za glavnino notranjega dela vzmetnice, katerega glavna funkcija je zagotavljanje podpore našemu telesu, medtem, ko mi spimo. Notranji sloj lahko (odvisno od modela vzmetnice) sestavlja od 600 pa tudi do več kot 1000 notranjih tuljav, pri odločitvi za ustrezen nosilni sloj za naše telo pa je treba upoštevati več dejavnikov:

.

  • ali naj bo notranji sloj mehak ali trd,
  • ali naj bo cenejši ali dražji ter
  • kakšno je optimalno število tuljav, itd…

.

Nosilni sloj klasične vzmetnice je sestavljen iz več sto ali včasih na tisoče jeklenih vzmeti, znanih tudi kot tuljave.

.

klasične vzmetnice

Plast udobja

.

Plast udobja je  znana tudi kot oblazinjena plast notranjega jedra vzmetnice.

Zgornja plast je v največ primerih narejena iz različnih pen oziroma vlaken, glavna funkcija te plasti, pa je zagotavljanje oblazinjenja in udobja na spalni površini.

Najpogosteje uporabljani materiali za izdelavo plasti udobja so poliuretanske pene, visokoelastične, spominske pene in lateks.

Če izbiramo plast udobja na podlagi cene, potem bomo med cenejšimi modeli izbirali med tistimi plastmi, ki sestojijo iz poliesterskih materialov, bombaža ali polipropilena (Celestra).

.

Prevleka

.

Prevleka je ta, ki celotno vzmetnico zapira.

Njena funkcija je zagotavljanje dodatnega udobja in nudenje podpore osnovnemu jedru vmetnice. Hkrati pa z izbiro prevleke izbiramo tudi zdravstvene in higienske pogoje za naše spalno okolje.

Različne prevleke s svojimi različnimi sestavinami prinašajo različne učinke (protialergijske, proti bolečinske, prevleke z aloe vero,….).

Prevleka pride tudi v najrazličnejših barvah in vzorcih, v največ primerih pa je izdelana iz poliestrske preje. Iz cenovnega vidika, so prevleke s kombinacijami materialov, kot so svila, volna, bombaž, med dražjimi in bolj cenjenimi na trgu.

.

Različne vrste vzmeti (tuljav)

.

Obstajajo štiri glavne vrste tuljav in vzorcev za oblikovanje znotraj klasične vzmetnice. Zelo verjetno je, da ste na trgu opazili enega izmed spodnjih, saj se na slovenskem trgu, v večini primerov ležišča z vzmetnicami, oglašujejo kot ena iz spodnje skupine:

.

Odprte tuljave

.

Za te vzmetnice ste najbrž slišali izraz Bonell.

To je najstarejši tip vzmetnice, hkrati pa tudi najbolj pogost predstavnik vzmetnic na trgu cenejših vzmetnic. Bonell vzmetnice, z odprtimi tuljavami, so sestavljene iz več oblikovanih vzmeti (iz kaljenega jekla), ki so na različne načine prepletene skupaj in tvorijo notranje jedro. V primerjavi z ostalimi vrstami vzmetnic, zagotavljajo Bonell klasične vzmetnice, povprečno trajnost in dolgo obstojnost, a ne tako visoke kakovostne vrednosti, kot vzmetnice, spodaj.

.

Povezane tuljave

.

Povezane vzmeti in tuljave so ponavadi dražje kot Bonnell vzmetnice. Te imajo podobno zasnovo projektiranja, podobno strukturo in razporeditev kot klasične vzmetnice z odprtimi tuljavami, a so vse vzmeti v jedru, med seboj pritrjene (fizično povezane z jekleno žico) skupaj. Iz tega razloga jih ponavadi najdemo v sredinskem cenovnem rangu ležišč s tuljavami.

.

Nenehne tuljave

.

Kot že ime pove, ima ta sistem ležišče sestavljeno iz vrstic vzmeti, ki z eno dolgo kaljeno in jekleno žico, oblikovano v vzmeti, delujejo skupno na dolžino ali širino postelje. Pogosto boste našli to vrsto vzmetnic v nizko ali srednje cenovnem razredu ležišč zaradi zmanjšane količine izolacije gibanja in prilagajanja telesa ležišču.

.

Žepkaste vzmeti

.

So znane tudi kot žepne tuljave. Tovrstne klasične vzmetnice so sestavljene iz več sto ali včasih na tisoče posameznih vzmeti, ki delujejo neodvisno druga od druge in so zavite v neke vrste krpo (žepek) ali tkanino. Ta tip vzmetnice, na splošno velja za najboljšega v razredu klasičnih vzmetnic, saj na ta način jedro vzmetnice ponuja maksimalno prilagajanje telesu, s tem pa vrhunsko podporo in obenem (zaradi uporabe jekla) izjemno dolgo življenjsko dobo.

.

********

.

Če se tudi sami zanimate za klasične vzmetnice, se priporočamo, da preverite tudi našo ponudbo.