» » » Primeri kopalnic po meri v belo zelenem

Primeri kopalnic po meri v belo zelenem

V prejšnji objavi smo opisovali kopalniško opremo po naročilu v klasično rjavo beli kombinaciji, tokrat pa nekaj praktičnih napotkov za tiste, ki se zanimajo za kopalnice po meri ter obenem predstavitev kopalnic po meri v zelenem (in belem).

V praktično vseh primerih, ki jih prikazujemo spodaj, je bilo potrebno opremljati manjše kopalnice z vsemi osnovnimi kopalniškimi elementi. Hkrati pa ponekod dodati tudi komodice s previjalno mizico za dojenčke ter, jasno, vsepovsod pametno razporediti kopalniške elemente glede na predhodno pripravljene elektro in vodovodne inštalacije. 

Izdelava kopalnice po meri in izkoristek prostora

kopalnice po meri
Izkoristek kopalniškega kota s postavitvijo vgradnega kopalniškega elementa povsem v kot manjše kopalnice

V naših dosedanjih predstavitvah rešitev za kopalnice po meri, smo že večkrat zapisali, da je ena izmed pomembnejših prednosti zaradi katere se naročniki odločajo za izdelavo kopalnice po meri, v izkoristku kopalniškega prostora.

Kopalnice so v večji meri manjši prostori, kjer dobesedno vsak centimeter šteje. Ob vgraditvi kopalniških armatur, umivalnikov, bidejev, kadi in vsega kar pač sodi v kopalnico, se zelo rado zgodi, da se recimo ob stenah pojavijo 10 in več centimetrov široki prostori, ki jih ne moremo uporabiti za nič :).

Jemljejo pa prostor.

kopalnice po meri
Razporeditev kopalniškega sestava za dva ter vgradnja podpultnih elementov

Še preden se odločite za izdelavo kopalnice po meri, bodite pozorni na…

  • hidroizolacijo
  • izkoristek prostora
  • izbor tuš kabine
  • izbor armatur
  • vrsto WC školjk

Hidroizolacija

Logično je, da je kopalnica prostor v stanovanju, kjer se nahaja največ vode in vlage. Zato se mnogo družin odloči za dodatno hidroizolacijo kopalnic. Investicija v izdelavo kopalnice se sicer na ta način malenkost podraži, a večina vseeno kopalnice, v primerjavi z morebitnimi sanacijskimi stroški, ki bi nastali zaradi zamakanja vode in pronicanja vlage, raje dodatno hidroizolacijsko zaščiti.

Če sodite med te, upoštevajte, da dodatna plast hidroizolacije (odvisno sicer od izbrane rešitve) pomeni 2 do 4 mm dodatne višine.

Če tega ne upoštevamo pri vgradnji tlakov že pri gradbenih delih, bo kopalnica višja od ostalih prostorov. Pa tudi kasnejša vgradnja nekaterih kopalniških elementov bo otežena.

Izkoristek prostora

kopalniska-oprema4
Razporeditev elementov v kopalnici nepravilnih oblik

Kopalniški prostori že lep čas v marsikaterem stanovanju ne služijo zgolj kopalnici. In prav tako v marsikateri hiši kopalnica ne zavzema več pravilne kvadratne oblike.

Na sliki zgoraj prikazujemo primer izdelave kopalnice po meri, ki je namenjena še postavitvi pralnega in sušilnega stroja, likalne deske in nekaterih drugih pripomočkov, obenem pa je tudi nepravilne oblike (stene pod kotom).

Slika prikazuje primer vgradnje visečih kopalniških elementov, vgradnega umivalnika in regala pod njim ter dodatnega pulta, ki je prinesel veliko novih odlagalnih površin.

Izbor tuš kabine

Današnje moderne kopalnice po meri pri tuš kabinah vse bolj uporabljajo keramiko neposredno v ravnini tal.

Namesto klasičnih kadičk se vgradi keramika v višini tal ter horizontalni odtočni sistem. Estetsko sicer zelo lepa rešitev, zahteva, da se, če se tudi sami zanimamo za podobno rešitev, o tem odločimo že ob prilagajanju višine tlaka.

Še najbolje je, če tlaka v teh primerih sploh ne vlijemo. Obrtniku, ki bo vgrajeval odtočni sistem, bomo na ta način pustili dovolj manevrskega prostora za uravnavanje naklona za odtekanje vode.

Zelo pogosto se v teh primerih odločimo tudi za vgradnjo kanalet.

kopalnice po meri
Po meri izdelan kopalniški sestav z dodatno previjalno komodico in vgradnjo visečega elementa nad njo. Na desni tuš kabina v višini keramike.

Izbor armatur

Zelo estetska in v zadnjem obdobju tudi vse bolj priljubljena rešitev so tudi podometne armature za tuš kabine, kopalne kadi in umivalnike.  

Te  počasi zamenjujejo klasične in stoječe armature.

V skoraj 90% primerih se zgodi, da bi naročniki takšnim armaturam kasneje radi prilagodili pohištvo.

Da bi bilo to mogoče, o vrsti armatur in želenem pohištvu ob njih (tudi zaradi vodovodno inštalacijskih del) razmislite pravočasno (to je ob gradnji kopalnice).

WC školjke in kotlički

Pri načrtovanju vodovodne inštalacije je potrebno upoštevati tudi tip WC školjke in kakšno vrsto odtoka le ta omogoča. Pri stoječih školjkah je možen odtok tako v tla kot v steno, med tem, ko je pri visečih školjkah možen samo odtok v steno. Pri tem je potrebno imeti v mislih tudi morebitno vgradnjo podometnega WC kotlička, ki se v zadnjih letih uporablja veliko pogosteje kot klasični WC kotlički. Podometni WC kotliček lahko vgradimo ob steno kopalnice, s čimer pridobimo nekaj centimetrsko poličko, ali pa ga vgradimo kar v samo steno kopalnice in WC kotliček s tem popolnoma skrijemo. 

Zaključek

Če potrebujete nasvet in svetovanje ali vas zanima informativna ponudba, vabljeni, da se nam oglasite čez spodnje kontakte. V nasprotnem vabljeni k obisku naše spletne strani, kjer predstavljamo celoten program.