» » » Kotna garderobna omara za spalnico ali predprostor

Kotna garderobna omara za spalnico ali predprostor

Kotna garderobna omara zanima predvsem tiste družine, ki v prvi vrsti želijo svoj prostor, kjer bo omara stala, bolje izkoristiti, dostikrat pa tudi tiste, pri katerih so vzdolžne zidne stene, enostavno prekratke, da bi ob njih lahko postavili dovolj široko omaro za vso njihovo garderobo.

Zato ni malo primerov, ko se za kotno garderobno omaro, zanimajo interesenti, kjer ima namen omaro, uporabljati več ljudi.

Ker se najpogosteje kotna garderobna omara postavlja v spalnicah in predprostorih, si tokrat poglejmo dva takšna primera.

.

Kotna garderobna omara v spalnici

.

kotna garderobna omara
Kotna garderobna omara v spalnici. V belem in z drsnimi vrati iz visokega sijaja.

.

Na prvi sliki (zgoraj) je predstavljena kotna garderobna omara, ki je vgrajena od tal do stropa in se odpira z drsnimi vrati. Ta so izdelana v beli barvi visokega sijaja, ročaji, stropna vodila in spodnje tirnice pa so iz aluminija.

Omarne stranice na obeh krakih so v belem iveralu, notranjost omare pa je razporejena z nekaj klasičnimi odlagalnimi policami ter obešalnimi palicami.

V osnovi je kotna garderobna omara lahko izdelana na tri različne načine:

.

  • kot v primeru zgoraj, je lahko vgradna (od tal do stropa). Vgradnim omaram je namenjena stran na povezavi.
  • zraven vgradnje od tal do stropa, se v nekaterih primerih lahko vgradi tudi do zidnih sten na eni ali obeh straneh omare
  • namesto vgradne je lahko samostoječa in jo je mogoče prestavljati po prostoru

.

Obenem pa lahko ima kotna garderobna omara različno izdelane same kotne omarne prekate.

V nekaterih primerih sta omarna kraka na vsaki strani stene, med seboj prečno in pravokotno povezana, v nekaterih primerih pa je lahko med njima izdelan poševni omarni prekat, zapolnjen npr. z ogledalno ličnico.

Tak primer lahko vidite na spodnji sliki:

.

kotna garderobna omara z ogledalom
Kotna garderobna omara s poševnim omarnim prekatom iz ogledala na sredini.

.

Podobno kot velja pri vseh ostalih vrstah garderobnih omar, je tudi pri izdelavi kotnih, notranjost mogoče poljubno opremiti.

V največ primerih, se za garderobne omare, uporablja različno število odlagalnih (premičnih) polic, klasične in izvlečne obešalne palice, košare za spodnje perilo in nogavice ter predali z najrazličnejšimi mehanizmi rokovanja (mehko odpiranje, klasični predali,…).

Zelo podrobno predstavitev, predvsem za vgradne kotne omare, boste našli v prispevku na povezavi, še več primerov in nasvetov za kotne omare na splošno, pa je predstavljenih tudi v prispevku z naslovom Če se zanimate za kotne omare po meri.

Če vas zanima kotna garderobna omara v spalnici, zgolj kot eno izmed možnosti, omenimo tudi varianto, da kotni del omare, lahko izdelamo ožji in nižji (npr. za televizor) ali pustimo povsem odprt.

Glede na to, da pogosto v garderobno omaro pospravljamo reči, ki niso izključno samo garderoba (škatle z novoletnimi okraski, sesalci, ipd…) je lahko ena izmed možnosti izdelave kotne garderobne omare tudi ta, da so odlagalne police vidne in ne zaprte z omarnimi vrati.

Ali, da so omarni korpusi nižji in različno visoki (spodnja slika):

.

nižja kotna omarica
Nižja kotna omarica.

.

Na zgornji sliki lahko vidite razliko tudi med samo izdelavo vratnih omarnih kril.
Ta se delijo na klasična, krilna omarna vrata (povsem levi omarni prekat) ter drsna vrata (ki imajo vidna drsna vodila).

.

Kotna garderobna omara v predprostoru

.

Zraven spalnice, se najpogosteje dodaten prostor za postavitev večje omare za garderobo, najde tudi v predsobah, na hodnikih in predprostorih.

Celovito predstavitev različnih omar (ne kotnih) za hodnike, boste našli v prispevku na povezavi, sicer pa si spodaj lahko ogledate primera kotnih garderobnih omar za predprostore.

Predprostor, za razliko od spalnice, pogoste ne nudi povsem pravilnega in enostavnega kota, kamor bi lahko postavili navadno, kotno garderobno omaro.

Zelo pogosto zidni stranici v predprostoru nista povsem enako dolgi, eno izmed njiju nemalokrat moti okenska polica ali radiatorska cev ali sam radiator.

Zelo pogosto in praktično v vseh primerih je pri postavljanju kotne garderobne omare v predprostoru treba upoštevati tudi prehode, vratna krila in podboje v druge prostore.

Primer predprostoru prilagojene kotne garderobne omare je predstavljen na spodnji sliki:

.

kotna garderobna omara predprostor
Kotna garderobna omara z 2 vrati v prostorski niši v mansardnem delu stanovanja. Prostorska niša ob glavni predsobi.

.

V tem primeru je kotna garderobna omara postavljena v prostorsko nišo, ki se nahaja tik ob predprostoru, v zgornjih etažah mansardnega stanovanja.

Za razliko od kotne garderobne omare v spalnicah, je notranjost kotnih omar v predsobah in predprostorih, namenjena tudi za police za odlaganje čevljev in plaščev.

V nekaterih primerih je zato v kotni omari, dodatno predviden prostor za obešalne kljuke ali nizke, dodatne, vgradne predalčnike za čevlje in obuvala.

Sicer pa je mogoče omaro za čevlje, v predprostoru, tudi ločiti od garderobne omare. In jo postaviti v kot.

Še največkrat pa v predprostorih opremljenost kotov dodatno ovirajo najrazličnejše električne omarice, napeljave, cevi in nepravilni zidni zobi.

V teh primerih se kotni deli izdelujejo in rešujejo individualno.

Precej primerov prilagajanja kotnih omar v predprostorih je prikazanih že v prispevku Primeri prilagajanja omar stenam in zidnim oviram.

Primer večje kotne garderobne omare v predprostoru pa je prikazan tudi na spodnji sliki:

.

kotna garderobna omara v predprostoru
Kotna garderobna omara v predprostoru.

.

Če tudi vas zanima kotna garderobna omara, se preko spodnjih kontaktnih možnosti, tudi sami priporočamo za našo rešitev in idejo.