» » » Če se zanimate za kotne omare po meri

Če se zanimate za kotne omare po meri

Za razliko od vseh ostalih vrst omar za najrazličnejše prostore (naj si bodo le te narejene vnaprej ali po naročilu), se kupci za kotne omare po meri, ponavadi za njih zanimajo iz naslednjih dveh razlogov:

  • prostor, kjer bi naj stala omara ne omogoča drugačne postavitve omare kot v kot (npr. v primerih sob, kjer ostale stene zasedajo okna, ogledala, vhodna vrata, ipd…)
  • kupci iščejo dodaten prostor k že obstoječemu pohištvu za dodatno garderobo

V nadaljevanju prikazujemo primere po meri izdelanih omar za kot.

.

Manjša kotna omara z drsnimi vrati

.

Največ prostora z izdelavo kotne omare po meri, pridobimo s tem, če jo vgradimo od tal do stropa ter z drsnimi vrati. Na ta način izkoristimo prostor nad omaro (ki ga ponavadi ne uporabimo za nič), obenem pa nam prostor ne jemlje tudi krilno odpiranje vrat omare.

Na sliki spodaj je prikazana vgradna omara z, na vsaki strani, omarno stranico ter dvema ožjima kriloma drsnih vrat. Za material korpusa omare (notranjosti omare) in omarnih stranic je uporabljen iveral bele barve. O vrstah in možnih materialih za vgradne omare, smo pripravili prispevek v povezavi.

Polnilo drsnih vrat je belo steklo. Vodila omare (ročaji drsnih vrat in tirnice po katerih drsijo drsna vrata) so iz aluminija v srebrni barvi.

.

kotne omare po meri
Kotna omara, izdelana do stikala ob vhodnih vratih v prostor.

.

Izgled notranjosti kotne omare po meri:

.

notranjost kotne omare
Pogled na razporeditev notranjosti.

.

Notranjost omare je razporejena na štiri enako široke prekate, pri čemer so spodnji deli prekatov zapolnjeni z različnim številom izvlečnih predalov, nad njimi pa smo izdelali različno število odprtih polic. Na vrhu omare ni vertikalnih polic, s čimer je omogočeno, da na vrh notranjosti omare, pospravimo večje stvari kot so kovčki, škatle in podobno.

Kotna omara se nahaja v sobi v mansardi. O značilnostih vgradnih omar za različne prostore, smo pisali na povezavi.

.

Velike kotne omare po meri celotne stene

.

Prostori, v katerih si lahko privoščimo postavitev večjih omar, nam omogočajo, da izdelamo kotne omare po meri celotnih sten.
Na sliki spodaj, smo celotno levo stran od vhoda v prostor, zapolnili z veliko kotno omaro.

.

velika kotna omara
Velika kotna omara vzdolž celotne dolžine dveh sten.

.

Kotna omara se začne z omarno stranico takoj ob vhodu v prostor, sega vse do kota in nadaljuje vzdolž celotne stene sobe, vse do zidne zunanje stranice (na kateri se nahaja okno in okenska polica).

Krajši krak je sestavljen iz dveh prekatov. V enakem razmaku smo vzdolž daljše stranice izdelali 4 prekate. Drsna vrata so (enako kot v zgornjem primeru) v steklu rjave barve in z aluminijastimi vodili in ročaji.

Razporeditev notranjosti v kotnem delu prikazuje spodnja slika, sicer pa si še več možnih razporeditev notranjosti vgradnih omar, lahko ogledate tudi v prispevku Praktični primeri postavitev vgradnih omar.

.

notranjost velike kotne omare
Pogled na ureditev notranjosti kota.

.

Kot je razvidno iz slike, omara ne vsebuje lastnega dna in stropa. Ker je vgrajena od tal do stropa, v večini primerov vgradnje takšnih omar, ne izdelujemo posebej stropa in tal omare, saj se s tem prihrani na prostoru in je zato cena takšne omare nižja.

V tem primeru smo v kot omare, v spodnjem delu postavili polico, nato klasično obešalno palico, vrh pa zapolnili z dodatnimi odprtimi policami. Dostop do kota omare je omogočen čez obe krili.

Levi omarni prekat smo izkoristili v celoti za vgradnjo polic za odlaganje majic, brisač, spodnjega perila in podobno. Desno, večje krilo omare, je v notranjosti opremljeno s klasičnimi obešalnimi palicami za pospravljanje hlač, plaščev in srajc.

.

Omara v kotu z dimniško oviro

.

Ker niso vsi koti vseh prostorov po stanovanju narejeni tako, da se zaključujejo s pravokotnima stenama, ampak nemalokrat kote “krasijo” različne zidne in druge ovire (npr. dimniška ovira, elektro omarica ali napeljava, različne cevi, tramovi, ipd…), na spodnjem primeru prikazujemo primer vgradne kotne omare po meri enega izmed takšnih prostorov. Še več primerov kako lahko izkoristimo prostor z omarami po meri, boste našli v članku na povezavi.

.

kotna omara po meri
Iz zunanje strani kotna omara deluje kot klasična kotna omara, ki smo jo naredili po merah višine prostora.

.

Pogled na notranjost kotne omare:

.

notranjost kotne omare z dimniško oviro
Omarne stranice v kotu zakrivajo dimniški zid.

.

Pogled na notranjost izdelane vgradne omare prikazuje, da omara v tem primeru vsebuje obe omarni stranici.
Ki sta pomaknjeni vstran od samega kota (saj se za njima skriva dimniški zid).

Ostala notranjost omare je razporejena po željah in potrebah naročnika (odprte police, klasične obešalne palice, na sredini izvlečni predali z aluminijastimi ročaji).

Za razliko od zgornjih dveh primerov, so na tej omari drsna vrata kombinirana v dveh barvah.
Bel iveral na vrhu in spodaj prekinja približno 30 centimetrski dekorativni pas v steklu, oranžne barve.

.

Velike kotne omare za spalnice

.

Kotni del kotne omare po meri se lahko izkoristi tudi tako, da obe krili kotne omare ne zapeljemo pravokotno eno do druge.

Na sliki spodaj lahko vidite postavitev velike kotne omare za spalnico, pri čemer smo kot omare izdelali poševno med oba kraka omare ter fronto drsnih vrat hkrati izkoristili kot ogledalo.

Desni krak kotne omare vsebuje dva širša prekata.
Levemu smo izdelali dva ožja prekata in tako ob vhodu v spalnico pustili še nekaj prostora za postavitev manjše omarice ali komode.

.

kotna omara v spalnici
Velika kotna omara z ogledalom. Spalnica.

.

Za še več rešitev in idej za izdelavo kotne omare po meri vašega prostora, se priporočamo, da se nam oglasite čez spodnje kontaktne možnosti ali nam pustite kontaktne podatke in opis želene omare (dimenzije, vrsto materialov) kar preko tega obrazca. Potrudili se bomo čimprej pripraviti informativno ponudbo.