» » » O uporabi stekla v kuhinjah

O uporabi stekla v kuhinjah

Steklo je brez dvoma v kuhinjah zelo priljubljen material, ne glede na to ali gre za opremljanje kuhinje v klasičnem izgledu ali za opremljanje kuhinje v modernem izgledu.

.

steklo kuhinja
Steklena zidna obloga s kombinacijo magnolije.

.

Najpogosteje se različni vzorci in motivi na steklu ter različno obdelana stekla v kuhinji, pojavljajo na:

  • posameznih frontah kuhinjskih elementov (steklene ličnice posameznih predalov)
  • kot kuhinjske obloge namesto keramičnih ploščic ali lesenega hrbtišča
  • kot delovne površine na servirnih pultih in kuhinjskih otokih
  • na kuhalni plošči in ostalih gospodinjskih aparatih (kuhinjska napa, pečica, …)
  • ipd…

Steklo v kuhinji prinaša zraven atraktivnega videza tudi ostale prednosti.
Čiščenje stekla je enostavno, stekleni materiali so trajni in manj podvrženi obrabi, steklo je neprepustno, omogoča pa steklo tudi raznoliko igro z motivi, dodajanjem občutka globine in na koncu koncev, čudovit izgled.

Ko govorimo o steklenih oblogah v kuhinjah, se le te ne lepijo oz. ne vijačijo na zid. Hkrati se za njihovo namestitev v večini primerov ne uporabljajo niti aluminijasti profili. Najbolj priljubljena tehnika obdelave in pritrditve steklenih oblog na zidno steno je silikoniranje (ki pa mora biti res natančno).

Kuhinje, ki vsebujejo tako na kuhinjskih elementih ali na zidnih oblogah več stekla, delujejo zaradi odbijajočega efekta, večje in širše, v primerjavi s keramičnim ozadjem pa bolj elegantno, saj steklo in motivi na njem, lahko dodatno poudarijo linije kuhinjskega pohištva. Steklo daje kuhinjskim stenam dodaten sij in značilen, specifičen efekt.

Pri uporabi stekla v kuhinji je mogoče izbirati med enobarvnimi steklenimi rešitvami ali večbarvnimi steklenimi rešitvami s fotomotivi in grafiko.

Steklo na zidni kuhinjski oblogi se obarva tako, da se na zadnjo stran stekla nalepi folija z izbrano barvo oz. motivom.
Ker je folija nalepljena na zadnji strani steklenih površin, to omogoča tudi enostavno čiščenje iz sprednje strani.

Dodatno lahko za moderen videz kuhinje poskrbi tudi montirana moderna in usmerjena svetloba (kot na sliki spodaj).

.

Steklena zidna obloga s črno belim motivom

.

manjša moderna kuhinja
Steklena zidna obroba z modernim črno belim motivom.

.

Pri zgornji kuhinji je steklo uporabljeno klasično na gospodinjskih aparatih (kuhinjska plošča, pečica, delno tudi kuhinjska napa, mikrovalovna pečica), na ličnicah dveh visečih kuhinjskih elementov na levi strani ter kot steklena zidna obloga na hrbtišču in tudi stranski, kotni steni kuhinje.

Za motiv in estetsko ujemanje s pohištvom s črno barvo steklenih ličnic visečih elementov, sestoji zidna obloga iz belega, mlečnega stekla z različno velikimi, črnimi krogi.

Celotna steklena obloga je dodatno osvetljena z modernimi led svetili na spodnji strani zgornjega niza kuhinjskih elementov.

Moderen izgled kuhinje dopolnjujejo kuhinjski ročaji iz aluminija in aluminijaste zaščitne maske pri tleh.

.

Umirjena kuhinja z motivom sivke

.

kotna kuhinja z otokom
Simpatična, umirjena kuhinja s kombinacijo svetlega lesa in steklene obloge z motivom iz narave.

.

Zgornja kuhinja je postavljena v kot, hkrati pa jo dopolnjuje tudi dodatni kuhinjski otok na desni. Zraven klasičnih steklenih površin na gospodinsjkih aparatih, je tudi v tem primeru za zidno oblogo, uporabljeno steklo s foto motivom iz narave (sivka).

V spodnjem delu je kuhinjski niz elementov kombiniran z omarnimi prekati, ki jih sestavljao trije različno visoki, izvlečni predali ter ostalimi prekati, ki se zapirajo s krilnimi vrati. Skrajno v kotu je montiran izvlečni, kotni kuhinjski element v obliki ledvičke.

Za tiste, ki jih zanimajo praktične in prostorske rešitve, s katerimi bolje izkoristimo prostor v kuhinji, priporočamo tudi prispevek 7 idej za boljši izkoristek kuhinjskega prostora, kjer je med vsemi kuhinjskimi elementi, predstavljena tudi kotna kuhinjska rešitev.

Kot dodatek je v zgornjem kuhinjskem nizu, motno steklo uporabljeno tudi kot ličnica na širšem visečem kuhinjskem elementu nad pomivalnim koritom.

.

Kontrastna in drzna

.

kuhinje steklo
Kontrastna in drzna.

.

V tretjem primeru je predstavljen razstavni kuhinjski sestav, ki je primeren za postavitev v eni vrsti. Njegovi individualnosti in modernosti, nedvomno botruje izbor močnega in kontrastno barvnega stekla, kombiniranega s črnimi steklenimi ličnicami na zgornjih, visečih kuhinjskih elementih.

Dodatno pa k modernemu pridihu kuhinje prispeva tudi izbor visokega sijaja na ostalih ličnicah predalov, izbor tankih in prefinjenih, modernih kuhinjskih ročajev ter črna delovna plošča.

Še več idej za uporabo stekla v kuhinji, boste našli na naši spletni strani.
Lahko pa nam za dodatne informacije, pošljete svoje povpraševanje tudi čez spodnje kontaktne možnosti.