» » » Ali se odločiti za laminat ali parket?

Ali se odločiti za laminat ali parket?

Pogosta dilema, s katero se soočimo vsi, ki prenavljamo talne obloge je, ali naj izberemo laminat ali parket.

Slednji je dražji, a veliko bolj vzdržljiv, medtem ko je laminat cenejši in ga lahko v mnogo primerih položimo tudi sami.

Osnovna razlika med laminatom in parketom je v tem, da gre pri parketu za naravno talno oblogo, pri laminatu pa za umetno.

.

Laminat ali parket – kaj je boljše in zakaj?

 

Laminat je relativno nov material, saj je star šele približno dobrih 40 let, medtem, ko parket krasi pomembne stavbe praktično že od takrat, ko je človek pridobil občutek za estetiko in spoznal, da je les lahko vsestransko uporaben material.

Parket je svojevrsten sinonim za trajnost in klasiko, laminat pa je velikokrat samo začasna rešitev: ne moremo ga obnavljati, saj je brušenje in lakiranje laminata nemogoče, medtem ko je prav življenjska doba tista, ki parketu dodaja vrednost.

Ko se laminat obrabi, ga moramo v celoti zamenjati, ko pa se parket obrabi, ga pobrusimo ter lakiramo in stanovanje spet zasije tako, kot če bi bilo popolnoma novo.

Če slučajno naletimo na star (in dobro ohranjen parket), ga lahko tudi prodamo in si s tem delno povrnemo stroške, s starim laminatom pa ne morete nikamor drugam kot na kosovni odpad.

.

Parket po brušenju zgleda kot nov. www.rentals.chsnyc.com
Parket po brušenju zgleda kot nov. Vir slike: www.rentals.chsnyc.com

.

V primerih, ko se odločamo med laminatom in parketom, je še najpogostejši argument za laminat, njegova možnost samostojnega polaganja, vendar tudi ta argument za mnogo gospodinjstev ne pride v poštev. Tudi pri polaganju laminata je namreč potrebna strokovnost, izkušnje in ustrezno ter primerno orodje.

Napačno in ne po navodilih, polaganje laminata, pogosto povzroči, da se začne čez nekaj mesecev ta dvigovati, dodatno pa laminat ni priporočljiv za neravne površine in neravne stene.

Prednosti parketa v primerjavi z laminatom se izkažejo tudi po dalj časa trajajoči uporabi, saj kot vemo, je laminat bistveno bolj občutljiv na raze in praske, pa tudi polivanja ter premokrega čiščenja, si na njem ne moremo privoščiti.

.

Če menite, da boste z laminatom privarčevali, boste pa morda plačevali za njegovo sanacijo. Foto: www.fitmywoodfloor.co.uk
Pogost pojav po nekaj letni uporabi večine laminatov. Foto: www.fitmywoodfloor.co.uk

.

Eden izmed kakovostnih in cenovno bolj sprejemljivih kompromisov med laminatom in parketom je gotovi parket.

.

Laminat in gotovi parket

 

Laminat je sestavljen iz treh plasti:

  • nosilni sloj laminata je najprej sestavljen iz plasti lesa (običajno je to les iglavcev).
  • temu sledi dekorativni sloj, torej tisti del, ki laminatu daje končni in estetski videz in je v bistvu dobro obdelan in dodatno zaščiten papir, s katerimi lahko ustvarijo videz različnih vzorcev lesa, barv in imitacij (recimo laminat v videzu ploščic).
  • dekorativnemu sloju sledi še zaščitni sloj. Ravno zaradi zaščitnega sloja je praktično nemogoče obnoviti površino, ko se enkrat obrabi ali poškoduje. Brušenje bi namreč odstranilo dekorativni sloj, ki laminatu daje končni videz.

Odličen kompromis med laminatom in parketom je zato gotovi parket.

Gotovi parket dobite v podobnih panelih (ploščah) kot laminat in tudi njegovo polaganje je relativno hitro in enostavno. Na klik. Obenem je gotovi parket v osnovi še vedno tudi masivna lesena talna obloga.

Gotovi parket v večini primerov tudi omogoča ponovno brušenje, ob prvem polaganju pa se izognete tudi lakiranju.
Stroški vzdrževanja gotovega parketa so zaradi tega v primerjavi z novim polaganjem talne obloge, iz laminata, manjši.

.

Gotovi parket, primeriz rakse. Vir: www.generalwood2000.com
Gotovi parket, primer iz prakse. Vir: www.generalwood2000.com

.

Dodatni dve lastnosti, ki botrujeta odločitvi za parket namesto za laminat, sta tudi toplota in zvok.

Laminat v primerjavi s parketom ostane bolj mrzel in se ne segreje pri ogrevanju prostora, tako kot se segreje naraven parket iz lesa. Hoja po njem zato deluje hladno in kljub toplotni izolaciji pod njim, v večini primerov vseeno zahteva nošenje obuval ter copat.

Razlika pri hoji po laminatu ali parketu pa se sliši tudi v zvoku. Copati na laminatu bolj šumijo, pete se veliko bolj slišijo in izolacijska pena pomaga zgolj simbolično.