» » » Kateri parket je najboljši?

Kateri parket je najboljši?

Na vprašanje, kateri parket je najboljši, vam žal ne moremo ponuditi enega in edinstvenega odgovora, saj na izbiro vedno vpliva več faktorjev.

Tisti, ki pravi ta in ta parket je najboljši, s tem samo pokaže, da se zelo površno spozna na umetnost polaganja parketa. Pravi odgovor na zgoraj zastavljeno vprašanje se namreč začne z vprašanjem: v katerem prostoru boste uporabili parket?

Kakšne so vaše želje in zahteve okrog nege parketa? Imate talno ogrevanje ali pa planirate obnovo talnih oblog zaradi talnega ogrevanja?

In to je samo nekaj zelo površnih vprašanj, ki se začnejo kot odgovor na klasično vprašanje, kateri parket je najboljši.

Dejavnikov, ki vplivajo na izbiro parketa je ogromno in ni nujno, da je najboljši parket tisti, ki je najdražji; stil življenja bo tudi vplival na življenjsko dobo parketa. Obenem pa na njegovo življenjsko dobo vpliva izbira laka ali olja ter seveda nega in vzdrževanje tekom let.

.

Parket v kuhinji in kopalnici je drugačen od tistega v spalnici in dnevni sobi

.

Na izbiro parketa nedvomo vpliva prostor, v katerem bo parket položen.

Parket v kuhinji in parket v kopalnici mora biti zelo vzdržljiv in odporen na vlago, medtem, ko je parket za spalnico ali dnevno sobo lahko popolnoma drugačen, glede na prej omenjene karakteristike.

Sploh, ko imamo že pohištvo v prostoru, to bistveno vpliva na izbiro parketa, saj ima nenazadnje vsaka vrsta lesa svoj odtenek, ki se sčasoma tudi spremeni: nekateri porumenijo, drugi posivijo, tretji potemnijo…

Nedvomno je potrebno pri izbiri parketa upoštevati tudi dejstvo, da so spremembe neizogibne, saj gre za naravno obnašanje lesa. Dodatna izpostavljenost svetlobi (recimo dnevna soba na sončni strani) pri tem igra veliko vlogo.

.

parket dnevna soba
Parket v dnevni sobi je po karakteristikah seveda drugačen od tistega v kuhinji ali kopalnici: Vir: http://media.rightmove.co.uk/

.

Parket za talno ogrevanje

.

Skoraj vsaka talna obloga je primerna za talno ogrevanje, pri tem samo pazimo, da parket ne sme biti preveč masiven, pri gotovih parketih pa je dvoslojni boljša izbira. Pravilno vprašanje na tem mestu bi torej bilo, kateri parket je najboljši za talno ogrevanje?

Če se sami odpravljate na poizvedovanje in brskate po forumih ter po spletu, boste našli na stotine različnih mnenj (približno toliko kot uporabnikov), zato previdno, saj so si nekatera mnenja tudi precej nasprotujoča.

Najbolje je, da kontaktirate mojstra za polaganje parketa, ki vam bo lahko pomagal pri izbiri in svetovanju. Svetujemo, da končnega nakupa nikoli ne opravite brez posveta z mojstrom.

.

Nega in vzdrževanje parketa

.

Najboljši parket za „najmanj“ dela in nege je parket, ki je klasično lakiran, ne glede na to, za kakšen tip zaključka se odločite (mat, pol mat ali visok sijaj).

Lak ustvari zaščitno plast parketa, zaradi česar je vsakodnevno vzdrževanje precej enostavno – sesanje, pometanje, občasno pomivanje z vlažno krpo, brušenje in lakiranje pride na vrsto na cca. 10 do 15 let, odvisno od tega, kako hitro vam ga uspe „zdrsati“.

Oljen parket ustvarja naraven videz, zaščiten je samo s posebnim oljem, vzdržujete ga lahko popolnoma sami, je pa res, da olje ni tako močna zaščita kot lak, zato morate obremenjene dele naoljiti pogosteje, pazljivi morate biti, če se polije voda itd., na cca. 3 leta pa je priporočljivo, da se parket na novo naolji.

Torej, na vprašanje, ali je boljši oljen ali lakiran parket, je edini pravilen odgovor ta, da je vse odvisno od vašega estetskega okusa in od tega, koliko se vam da ukvarjati s parketom.

.

oljen parket
Oljen parket ustvari naravni videz lesa, nega je zahtevnejša, sanacija lažja, a tudi lakiran parket ima svoje prednosti.

.

Gotovi parket, klasični parket in druge moderne verzije parketa

.

Gotovi parket predstavlja revolucijo med talnimi oblogami, saj se čas polaganja, brušenja in lakiranja bistveno poenostavi in skrajša – gotovi parket je tovarniško že obdelan, v vašem domu ga je potrebno samo položiti. Z njim se obnašate enako kot s klasičnim parketom, v poštev pride tako ponovno brušenje kot lakiranje, primeren je tudi za talno gretje. Pri dilemi, ko se odločate med klasičnim in gotovim parketom, morate pri sebi razčistiti predvsem to, ali si želite klasike ali praktičnosti, saj sta po kvaliteti oba v enakem rangu.

.

Kateri parket je torej najboljši?

 

Najboljši parket je tisti, ki je ustrezno izbran glede na dane pogoje, pravilno položen in primerno negovan. Res je, da je ponudba na tržišču danes ogromna, a, če boste upoštevali omenjene dejavnike, boste gotovo izbrali parket, ki bo za vas najboljši. Preden se odločite za končni nakup “po lastni pameti” vam vsekakor svetujemo, da se pogovorite z mojstrom, ki vam bo znal najbolje svetovati.