» » » Parket v kopalnici

Parket v kopalnici

Pa ja ne boš dal parketa v kopalnico! A si ti nor, vse ti bo zgnilo!“, je pogosta reakcija tistih, ki jim poveste, da bi radi imeli parket v kopalnici. Včasih nekaj popolnoma nepredstavljivega, danes popolnoma uresničljiva želja vseh tistih, ki hrepenite po lepem in naravnem materialu kot je les in ga želite uporabiti tudi v kopalnici.

Jasno je, da mora imeti parket za kopalnico drugačne karakteristike od istega lesa, ki bi ga uporabljali v manj obremenjenih in suhih prostorih, zato poceni smreka ali kateri drug netrpežen, ne-masiven les odpadeta v prvi vrsti. Vas zanima, kateri parket pride v poštev za kopalnico? Berite naprej, razkrili bomo skoraj vse skrivnosti!

.

Teak parket je za kopalnico
najpogostejša izbira

.

O teakovem parketu, imenovanem tudi tik ali tikov parket smo pisali v prispevku, v katerem smo razbijali še en mit – parket v kuhinjah. Tikov les izhaja iz Azije in je danes eden izmed bolj priljubljenih eksotičnih vrst parketa, predvsem zaradi njegove neverjetne vzdržljivosti, trpežnosti in odpornosti na vlago. Prav zaradi tega ni čisto nič čudno, da se je uporabljal pri izdelovanju plovil že več kot 2000 let nazaj, tako vsaj kažejo zadnja arehološka odkritja.

Tikov les se še danes uporablja pri proizvodnji plovil, njegova uporaba pa se je razširila tudi na druga območja: zelo ga cenijo proizvajalci lesenih oken in zunanjega pohištva, uporablja se kot pod na luksuznih kopališčih, pogost je tudi v savnah… skratka povsod tam, kjer je talna površina izpostavljena vlagi, kamor pa spadajo tudi kuhinje in kopalnice.

Na tem mestu je potrebno poudariti, da bo dolgotrajni izpostavitvi sončni svetlobi, tikov les kljub zaščiti, dobil rahlo sivkast ton, a je to popolnoma naravna reakcija. To velja zlasti za les, ki je izpostavljen močni sončni svetlobi, v stanovanju je tega seveda manj.

Edina slabost teak lesa oz. teak parketa je njegova cena, saj spada v višji cenovni razred.

.

Parket v kopalnici
Tikov parket v kopalnici, v kombinaciji s steklom in keramiko spada pod najnovejše trende. Vir slike: productfind.interiordesign.net/

 

Alternativne vrste lesa za kopalnico

.

Kot smo omenili, je teakov les najbolj priljubljena izbira za parket v kopalnici, a žal tudi najdražja. Nikakor pa to ni edina vrsta lesa, ki ustreza tako specifičnim pogojem, kot jih ima kopalnica.

Ker je les naraven material, ki se širi, razteza in krči, morate izbrati vrsto lesa, ki je na te dejavnike kar se da odporna: v poštev pride recimo tudi evropski in ameriški hrast, mahagonij, nekateri macesni in določene vrste parketa iz afriškega lesa. Pri tem je seveda najbolj pomembno to, da je parket masiven, dvo ali tri slojen, prav tako pa je pomembno samo polaganje in nadaljnje vzdrževanje parketa.

.

Polaganje parketa v kopalnici

.

Polaganje parketa v kopalnici je v primerjavi s polaganjem parketa v dnevni sobi drugačno, saj je potrebno poskrbeti za maksimalno zaščito proti vdoru vode in vlage, pri čemer se uporabijo posebna lepila, ki so odporna na vlago, veliko pozornost pa moramo tudi nameniti fugam, skozi katere bi lahko pronicala voda in vlaga. Te zaščitimo s posebnimi silikoni ali geli.

.

Parket v manjši kopalnici
Parket prekriva manjši del kopalnice, poleg tega pa je uporabljena ena izmed alternativ tikovega parketa, občutek domačnosti in narave pa je vseeno prisoten! Vir: www.homeinteriorsflooring.com/

.

Vzdrževanje lesa v kopalnici

.

Končna obdelava parketa v kopalnici se ne razlikuje v primerjavi z drugimi prostori, lahko je lakiran ali oljen in enako velja za vzdrževanje: redno čiščenje z vlažno krpo je obvezno, dosledno pa morate skrbeti, da na parketu ne bo stala voda, ampak ga morate redno brisati s suho krpo. Nekaj več pozornosti je potrebno nameniti negovalnim oljem, ki jih morate v kopalnici pogosteje uporabiti, saj bo s takim pristopom parket dlje časa ostal ohranil svež videz.

Parket v kopalnici je torej popolnoma uresničljiva želja, ki jo lahko prepreči samo nekoliko višja cena v primerjavi s klasičnim parketom oz. polaganjem parketa v dnevni sobi, na hodniku ali v spalnici.

V tem primeru se veliko strank odloči, da bo les v kopalnici kombinirala s katero drugo talno oblogo, zaradi česa nastanejo krasne kombinacije lesa in keramike.

.

Parket v kopalnici in izkušnje

.

Les v kopalnici postaja trend, ki se ne nanaša samo na talne obloge, ampak tudi na ostale površine, zlasti na kopalniške pulte, pri čemer se lahko zahvalimo predvsem napredni tehnologiji, ki lahko zadovolji še tako nemogoče želje potrošnikov.

Večina, ki se je odločila za les v kopalnici pravi, da ga ne bi več menjala za nič na svetu, sploh pa ne za mrzle keramične ploščice; ko se enkrat navadiš na občutek toplega lesa pod nogami, postane to razvada, ki se je ne moreš več znebiti. Kombinacija lesa, keramike in/ali stekla pa bo ustvarila prestižen videz kopalnice, točno takega lahko zdaj opazujemo po različnih pohištvenih in ambientalnih sejmih širom Evrope.

.

ultra moderna kopalnica
Primer kopalnice po zadnjih trendih: les postaja čedalje bol priljubljen material v tem prostoru, sploh v kombinaciji s keramiko. Vir: http://wowbathroomideas.net/

.

Skeptike pa boste lahko prepričali samo tako, da jih boste povabili na ogled in demonstracijo v živo!