» » » Polaganje parketa

Polaganje parketa

Polaganje parketa je delo za mojstre, ki bodo s pravim orodjem in izkušnjami na podlagi različnih situacij, položili parket tako, kor se šika. Z nepravilnim polaganjem parketa, ki ga prakticirajo “popoldanski hobi mojstri”, obstaja prav velika verjetnost, da bo parket položen površno in nepravilno, kar vpliva na njegovo življenjsko dobo.

Namesto klasičnega vzdrževanja na 10 do 15 let (torej ponovno brušenje in lakiranje), se lahko zgodi, da bo sanacija potrebna veliko prej. Za polaganje parketa ni primerna samo ustrezna mašinerija, ampak tudi podlaga, na katero polagamo, pravilno skladiščenje parketa pred polaganjem in ustrezna priprava prostora (vlaga in temperatura morata biti čim bolj optimalni), nenazadnje pa ne smemo pozabiti na ustrezno izbiro laka, lepila itd.

Govorimo seveda o polaganju klasičnega (neobdelanega) parketa, v kolikor ste se odločili za gotov parket, je postopek nekoliko bolj enostaven, a, če v osnovni šoli niste ravno bleščali pri tehničnem pouku, vam toplo odsvetujemo tudi polaganje gotovega parketa, kljub prepričevanju nekaterih, kako enostavno je to. Ja, enostavno je, če veste, kako se to naredi, sicer pa je vse prej kot to.

.

Polaganje parketa je rezervirano za mojstre

.

Parket lahko položimo na katerokoli podlago, pri čemer je najbolj pomembno to, da je podlaga ravna, v kolikor ni, jo moramo pred polaganjem izravnati.

Glede na podlago izberemo tudi optimalno lepilo.

Lepilo je tisto, ki pri parketu igra ključno vlogo: kako lepimo in kako se na splošno rokujemo z lepilom ob polaganju parketa. Že samo manjša nepozornost je dovolj, da bomo parket trajno uničili.

Posebno poglavje je tudi brušenje parketa, potem ko je parket položen, saj z brušenjem poskrbimo, da je parket poravnan in so odstranjene manjše nepravilnosti. Brušenju sledi lakiranje ali oljenje parketa.

.

Polaganje parketa je nedvomno delo za mojstre. Vir: http://hmcflooring.com/
Polaganje parketa je nedvomno delo za mojstre. Vir: http://hmcflooring.com/

.

Polaganje gotovega parketa je druga pesem, ampak…

.

…še vedno je to naloga za izkušene hobi mojstre.

Orodja, ki jih potrebujete za polaganje gotovega parketa so bolj osnovna, natančno oko in mirna roka pa sta nepogrešljiva. Nujno potrebujete ravnilo, krožno ali vbodno žago ter cca. 20 do 40 min na kvadratni meter, odvisno od vaše izkušenosti in spretnosti.

Podobno kor za polaganje klasičnega parketa, velja tudi za polaganje gotovega parketa: najbolj pomembno je to, da je podlaga ravna. Pogosta napaka, ki se je lotijo tisti, ki sami polagajo gotov parket je, da ga položijo tik ob steni, kar na dolgi rok povzroči odstopanja in grbančenje posameznih ploskev. Priporočamo tudi, da plošče gotovega parketa polagate z zamikom.

.

Polaganje gotovega parketa je gotovo bolj enostavno. Mu boste kos? Poglejte video!
Polaganje gotovega parketa je gotovo bolj enostavno. Mu boste kos? Vir: http://hardwoodfloorlongisland.com/

.

Gotovi parket je nedvomno praktičen, saj, ko je enkrat položen, omogoča takojšnjo uporabo, izognemo pa se tudi brušenju in sušenju laka. Vsekakor pa naj ne bosta čas in enostavnost polaganja glavna razloga, da ga izberemo namesto klasičnega parketa.

.

Cena polaganja parketa

.

Kakšna je cena polaganja parketa je zelo nehvaležno vprašanje. Zakaj? Ker odgovor ne more biti enoznačen in enak za vse. Tudi, ko ste samo iskali in brskali po spletnih forumih, ste naleteli na različne cene za polaganje parketa: na ceno polaganja parketa vpliva ogromno dejavnikov, zato vam generalne ocene ne moremo podati “na pamet”: kakšen parket boste uporabili, kakšen je prostor, bo potrebno izravnavanje podlage, kakšno lepilo je primerno v vašem primeru in kakšen bo zaključek parketa? Lak, olje, vosek? Kje bo parket položen?

Dejavnikov, ki vplivajo na ceno polaganja parketa je ogromno.

Kontaktirajte nas, zaupajte nam vaše želje in posredovali vam bomo ceno, ki pride v poštev za vas.