» » » Ležišče iz pene – kako izbrati pravo?

Ležišče iz pene – kako izbrati pravo?

Glede na to, da je med ponudbo najrazličnejših ležišč, tako na internetu kot med prodajalci ležišč v trgovinah, v glavnem ta, mogoče ločiti na ležišča z vzmetmi, ležišča iz lateksa in ležišča iz pene, si v prispevku, v nadaljevanju, poglejmo nekaj napotkov za tiste, ki se zanimajo za ležišče iz pene.

.

V čem se ležišča iz pene
razlikujejo med seboj?

.

ležišče iz peneMedtem, ko so ležišča iz pene, med uporabniki med najbolj priljubljenimi, zaradi tega, ker prinašajo optimalno razmerje med kakovostjo in ceno, imajo tovrstna ležišča pri kupcih, tudi ostale prednosti.

Ležišča iz pene se med seboj razlikujejo po tem, kako so narejena, kar pa ima za posledico, njihovo različno trdoto, prožnost in seveda tudi višino.

V osnovi se ležišča iz pene razlikujejo po tem, da so izdelana iz poliuretanske pene ali pa hladno pihane pene, v nekaj zadnjih letih pa so postala zelo popularna še ležišča iz spominske pene.

O hladno pihani peni govorimo takrat, ko je poliuretanska pena dodatno obdelana s kisikom, s čimer pa se celična struktura pene toliko razgradi, da je ležišče bolj prožno in zračno.

Spominska pena ima za razliko od poliuretanske pene večjo specifično gostoto, zračne celice so manjše, ker pa se ležišče zaradi zraka vrača nazaj v svoj prvotni položaj, se pri spominski peni, nekaj časa po obremenitvi, še pozna “odtis” telesa (vir: Delo in dom)

.

Katere so glavne prednosti ležišč iz pene?

.

Kot že rečeno, je prva prednost, zanesljivo najbolj optimalno razmerje med ceno in kakovostjo, zraven dostopne cene pa ležišče iz pene z zadostno višino in sedem consko podporo, odlično podpira telo.

Druga njihova velika odlika je majhna teža v primerjavi z ostalimi ležišči, s čimer pa se jih med vsemi ležišči, najlaže premika, obrača, zrači in čisti.

Dodatna in ne nepomembna prednost ležišča iz pene je pa tudi v tem, da se takšno ležišče hitro opere, razkuži in je odporno na pršice in bakterije, zato se tovrstna ležišča zelo pogosto uporabljajo v bolnicah, domovih za ostarele, ipd…

.

Kako dolgo vzdrži ležišče iz pene?

.

prevleka aloe vera
Kakovostna prevleka Aloe Vera.

Če je izbrano kakovostno ležišče iz pene in, če jedro ležišča redno prezračujemo in tudi obračamo, so takšna ležišča, primerna za uporabo tudi od 8 do 10 let, pri čemer pa je lahko življenjska doba pogosto tudi še daljša.

Primerno vzdrževano ležišče iz pene menjamo kvečjemu zaradi higienskih razlogov, sicer pa se ponavadi takšno ležišče menja pred takšnim obdobjem, samo, če smo ležišče uporabljali recimo med kakšno daljšo boleznijo.

Najhitrejši pokazatelj, da ležišče iz pene ni več najboljše, so bolečine v križu, zelo pomembno pa je, da smo pri izbiri ležišča iz pene, pozorni na to, da je tekstilna prevleka pralna in po možnosti zdravilna. Takšna je npr. prevleka iz Aloe Vere (vir: Zps.si).

.

Kakšne so cene ležišč iz pene?

.

Ležišča iz pene se, odvisno od dimenzij in posamezne sestave, gibljejo od slabih 200€ pa do dobrih 400€. Pri ceni ležišča iz pene bodimo pozorni, da ima jedro luknjasto strukturo, ki zagotavlja dober pretok zraka in odvajanje vlage, s čimer bo življenjska doba vzmetnice bistveno podaljšana, obenem pa bo s takšnim ležiščem preprečen razvoj bakterij in pršic v ležišču.

.

*********

.

Za vse ostale vrste jogijev, priporočamo tudi ogled prispevka Jogi za zdrav življenjski slog.