» » » Nasveti pri opremljanju mladinske sobe po naročilu

Nasveti pri opremljanju mladinske sobe po naročilu

Za tiste, ki se zanimate za opremljanje mladinske sobe, je v nadaljevanju pripravljena vsebina z nekaj izbranimi nasveti na katere se splača biti pozoren pri opremljanju mladinske sobe. Še posebej, če se ogrevate za opremo mladinske sobe po naročilu.

.

Osnovno o mladinskih sobah

.

Podobno kot velja za pohištveno opremo v vseh ostalih prostorih, velja tudi za mladinske sobe, da je le te mogoče v osnovi opremiti s klasičnim, vnaprej izdelanim (tipskim) pohištvom ali z rešitvijo po naročilu izdelanega pohištva. Razlike med enimi in drugimi sestavi so podrobneje predstavljene tudi v objavi z naslovom Razlike med tipskimi in po naročilu izdelanimi otroškimi sobami s pogradi.

Tipska rešitev mladinske sobe pride v poštev ponavadi v primerih, ko gre za prehodno opremljanje sobe in, ko mladinska soba nima posebnih prostorskih anomalij in zahtev.

Po drugi strani, je ravno “preobrazba” mladinske sobe iz otroške, resen zalogaj za najstnika, ki v obdobju odraščanja išče svoje mesto in uveljavitev tudi skozi okus opreme v svoji sobi.

Prostor mladinske sobe po naročilu se za razliko od otroške razlikuje po tem, da v njem narastejo potrebe po resnejših pohištvenih elementih, potreba po več delovnih površinah, potreba po računalniškem kotičku in kotičku, ki ga ima najstnik povsem zase. Zaradi tega, jih ni malo najstnikov, pri katerih pri opremljanju mladinske sobe, ne pogledamo k individualnim rešitvam.

Če smo še pri opremljanju otroške sobe bili v glavni vlogi zasnove, mi, starši, opremljanje mladinske sobe nemalokrat diktira mladostnik.

.

Enostavne in preproste
mladinske sobe po naročilu

.

Prva slika (spodaj) prikazuje primer opremljanja enostavne mladinske sobe nekoliko manjših dimenzij.

Na levi, steno mladinske sobe po naročilu zapolnjuje okno, hrbtna stena sobe pa omogoča ravno dovolj prostora, da ob njo postavimo po meri izdelano pisalno mizo ter po meri izdelan posteljni okvir. Pod delovno površino vsebuje pisalna miza dodaten premični izvlečni regalnik s tremi predali.

Ob posteljo je postavljen dodaten fiksni regalnik z dvema izvlečnima predaloma, sicer pa za večino otroških in mladinskih sob, izdelanih po naročilu velja, da posamezne kote in niše v njih, opremimo s povsem individualnimi in posamičnimi pohištveni kosi. Nekaj takšnih primerov je prikazanih tudi v članku Rešitve in predlogi za opremljanje otroških sob s pohištvom po meri.

Hrbtna stena sobe je v višjem predelu izkoriščena za montažo dveh odprtih poličnikov za knjige, stena ob pisalni mizi pa je zapolnjena z magnetno tablo za urnike in opomnike najnujnejših reči.

.

mladinske sobe po naročilu
Opremljanje mladinske sobe po naročilu. Nevtralni barvni toni.

.

Izbira barv in ideja za izkoristek prostora

.

V večini primerov mladinske sobe po naročilu, ne omogočajo ravno prostorskega razkošja. Zato nas nemalo staršev za dobrimi idejami in predlogi kako v mladinsko sobo umestiti vsaj osnovne pohištvene kose, brska tudi na spletu.

Med bolj priljubljene strani, ki ponujajo pohištvene rešitve po meri, sodi tudi Dixib, katere primer ureditve mladinske sobe, po naročilu prikazujemo spodaj, še več idej za mladinske sobe pa boste lahko našli tudi na strani otroškesobe.com, kjer so predstavljene tako rešitve po naročilu, kot rešitve po meri.

.

mladinske sobe barve
Razporeditev osnovnega pohištva in kombinacije barv.

.

V manjši prostor mladinske sobe je postavljen po meri izdelan spalni, pisalni in garderobni kotiček v enem. Ležišče je dvignjeno nad garderobno omaro, le ta pa je sestavljena iz treh prekatov. Sredinski omarni prekat je zapolnjen z izvlečnimi predali, stranska dva pa sta namenjena obešanju jopic, plaščev, hlač in podobnega.

Omarni del je tudi nekoliko pomaknjen v notranjost sobe. Dodatne odprte police na levi in izvlečni regalniki ob steni, so izdelani v nižji globini. Na ta način ostaja več prostora za delovno pisalni kotiček in dolgo, po meri izdelano pisalno mizo.

Dodaten regalnik za šolske stvari je postavljen tudi na levo spodnjo stran pisalne mize.

Za barvno kombinacijo so izbrani svetli, pastelni in naravni toni. Ti lepo sodijo tako v mladinsko sobo najstnika kot najstnice. Lep primer ureditve mladinske sobe za najstnico najdete tudi v članku 7 najlepših idej za vgradne omare, na povezavi.

.

Prostorna mladinska soba s kotno omaro in knjižnimi regali

.

Na spodnji sliki lahko vidite primer ureditve mladinske sobe, ki ga ponavadi uporabimo v prostoru, kjer imamo za pohištvo na voljo dovolj prostora. V tem primeru so vsi pohištveni elementi postavljeni ob pravokotno ležeči steni.

Pisalna miza je postavljena ob okno, prostor na njeni desni pa je v celoti izkoriščen s postavitvijo kotne omare.

Posteljni okvir omogoča izvlek dodatnega spodnjega ležišča, obenem pa se pod njim nahajajo še trije globoki izvlečni predali za shranjevanje posteljnine. Lep pregled sicer resnejših in večjih posteljnih okvirjev, po meri boste našli tudi v članku o zakonskih posteljah.

Odprti vertikalni regalnik v nadaljevanju, služi odlaganju spominkov, računalniške tablice, knjig in podobnemu. Tudi v tem primeru so za izbor barv uporabljeni svetli in naravni toni, s čimer si lahko takšno rešitev omislimo spet za opremo tako dekliške kot fantovske mladinske sobe po naročilu.

.

svetla mladinska soba
Mladinska soba s kotno omaro in izvlečno posteljo.

.

Če iščemo posamezne kose
pohištva za mladinske sobe

.

Regali in police za mobilne telefone

 

Za razliko od vseh ostalih sob, je zanimanje za moderne regale in police za mobilne telefone ter vso ostalo sodobno tehnološko aparaturo, v mladinskih sobah, bistveno večje, saj najstniki danes uporabljajo vedno več pametnih telefonov in ostalih mobilnih naprav (tablice, prenosni računalniki, igralne konzole,…).

Pri iskanju ustreznih odlagalnih mest za mobilne telefone in druge naprave, upoštevajmo pri mladostnikih predvsem sodoben izgled in sodobne trende, hkrati pa seveda tudi, da bo ustrezna polica primerna sploh za izbran telefonski aparat.

Največkrat se ustrezno pohištvo in dodatki za mobilne telefone, ponujajo pri ponudnikih telefonov, telefonskih ovitkov in ostale mobilne opreme, redko se mladostniki za police za mobilne telefone, odločajo za individualno izdelavo takšne pri mizarju. Krasne ideje za odlaganje mobilnih naprav ponujajo tudi trgovine, ki opremljajo druge ponudnike telefonov in ovitkov (a).

 

Postelje in posteljni okvirji

.

Zahteve za posteljne okvirje mladinskih sob so od primera do primera povsem različne. Na sliki spodaj, lahko vidite primer po meri izdelanega povišanega posteljnega okvirja z dvema širokima izvlečnima predaloma ter zaobljenima stranicama pri vzglavju in nogah.

Ena izmed prednosti, če se odločimo za izdelavo mladinske sobe po naročilu, je tudi ta, da lahko sami načrtujemo npr. izbor materialov in barv posameznih detajlov (na sliki spodaj primer enakih ličnic na izvlečnih predalih postelje in enakih ličnic na izvlečnih predalih premičnega regala pod pisalno mizo).

.

posteljni okvir
Posteljni okvir po naročilu.

.

Omare

.

Pri opremljanju mladinske sobe z omarami, pri izbiri le teh, upoštevamo dimenzije prostora, ki ga imamo na voljo, izgled ostalih pohištvenih elementov in seveda želeno postavitev omare.

Za omare v mladinskih sobah velja, da so le te, ponavadi v bolj barvitih kombinacijah in bolj trendovskega izgleda.
To dosežemo s kombinacijami različnih barv, z vgradnjo moderne vgradne omare namesto klasične ali z dodatki kot so fototapete in dekor.

.

vgradna omara steklo les
Vgradna omara v mladinski sobi.

.

Pisalne mize in ostalo pohištvo

.

Na spodnji sliki je prikazan še primer ureditve delovnega kota mladinske sobe. V tem primeru je pisalna miza izdelana povsem v kot. Skrajno desno jo dopolnjuje do stene izdelan vertikalni regalnik z nekaj odprtimi policami pri vrhu ter izvlečnimi predali pri tleh.

 

ureditev pisalnega kota
Primer ureditve kota s pisalno mizo.

.

Podoben primer praktične prilagoditve pohištvenih elementov prostoru, prikazuje tudi spodnja slika:

.

prilagajanje pohištva prostoru
Pisalni kot z vgradnim regalnikom v ospredju in vgradno omaro v ozadju. Vmes se nahaja po naročilu izdelana pisalna miza.

.

3d izrisi
mladinske sobe po naročilu

.

V nekaterih primerih nam pride pred samo odločitvijo o opremi mladinske sobe po naročilu,  prav tudi 3d predlog izrisa in postavitve mladinske sobe.

Na spodnji sliki lahko vidite primer opremljanja (3d render) manjše mladinske sobe, v katero je bilo potrebno dobiti vse osnovne pohištvene elemente, hkrati pa je manjši prostor zahteval kar nekaj več izvirnosti pri umeščanju in razporeditvi pohištva.

Nadstropno posteljo smo postavili od stene do stene dveh knjižnih polic. Tako ima mladostnik dostop do vseh svojih knjig in šolskih gradiv tako iz spodnjega, delovnega prostora ob pisalni mizi, kakor tudi iz postelje.

Garderobna omara z drsnimi vrati je pospravljena povsem v notranjost in pod ležišče. Pisalna miza in odprte police ob njej so svoj prostor našle pravokotno ob ležišču in dostopu do vgradne omare.

.

mladinske sobe
3d izris predloga ureditve manjše mladinske sobe.

.

3d primer predloga ureditve mladinske sobe s privzdignjenim ležiščem, povezanim pisalnim delom ter predali pod posteljo:

.

mladinska soba predlog izvedbe
Mladinska soba – 3d izris – predlog postavitve.

 .

Če se tudi sami ogrevate za opremljanje mladinske sobe, se priporočamo za izdelavo informativne ponudbe tudi mi. Lahko kar čez spodnje kontakte.