» » » Razlike med tipskimi in po naročilu izdelanimi otroškimi sobami s pogradi

Razlike med tipskimi in po naročilu izdelanimi otroškimi sobami s pogradi

Opremljanje otroške sobe s pogradom (nadstropno posteljo) zanima starše, katerih eno otroško sobo uporabljata dva otroka in še posebej tiste starše, kjer v otroški sobi želimo pridobiti dodaten prostor ali za igro, pisalne mize ali dodatne garderobne omare.

.

otroške sobe s pogradi
Pograd z omaro z drsnimi vrati.

.

V precej primerih takšne otroške sobe najdemo v mansardah. Pride pa postavitev pograda tudi prav v otroških sobah, ki niso klasično pravilnih oblik in, ki jih ne obkrožajo zgolj štiri ravne stene.

Ovire s katerimi se srečajo starši, ki želijo opremiti otroške sobe s pogradom, so v glavnem kakšno strešno ali zidno okno na nepravem mestu, kakšna zidna ovira, napeljane radiatorske cevi in podobno.

Za prve primere (klasični prostor za otroške sobe brez posebnosti) in druge primere (individualne in nekoliko specifične postavitve prostorov za otroške sobe) so zato na trgu dve možnosti opremljanje otroške sobe s pogradom:

  • tipske otroške sobe s pogradom
  • po meri izdelane otroške sobe s pogradom

.

otroška soba pograd po meri
Otroška soba s pogradom po meri.

.

Ker ima vsaka ponudba svoje prednosti in slabosti, si v nadaljevanju poglejmo lastnosti enih in drugih.

.

Značilnosti tipske otroške sobe s pogradom

.

Največja odlika tipske izdelave otroške sobe s pogradom je v ceni. Za razliko od po meri izdelanega pograda in opreme otroške sobe s pogradom, gre pri tipski izvedbi za vnaprej izdelane rešitve in predloge, pri katerih lahko starši praviloma izbirajo zgolj med nekaj različnimi modeli.

Izbira barv je v primeru tipske ponudbe manjša (cca. 6 barv), postavitve so znane vnaprej in zato je takšna ponudba zanimiva za otroško sobo, ki nima nekih zidnih posebnosti (kotov, neravnih sten, tramov, poševnih stropov, strešnih oken, ipd…)

Elemente tipske otroške sobe s pogradom je prav tako mogoče prilagajati po širinah, dolžinah in globinah.

Primer takšne otroške sobe s pogradom vidite na sliki spodaj:

.

otroške sobe s pogradom
Primer tipske otroške sobe s pogradom za fanta.

.

Sestav otroškega pohištva na sliki zgoraj prikazuje pograd, pod katerim je prostor izkoriščen za dodatni regalnik s štirimi enakomernimi in dovolj globokimi odprtimi policami, da bo otrok v njih našel prostor za shranjevanje tudi večjih igrač. Desno od njega so nameščeni štirje izvlečni predali, od katerih je spodnji dodatno zvišan.

Za pogradom stoji večja kotna garderobna omara s tremi vertikalnimi prekati in krilnim odpiranjem vrat.
To bomo namenili za pospravljanje otroške garderobe.

Pisalna miza v nadaljevanju je podaljšana z mobilnim izvlečnim priklopnikom, pod njo pa smo namestili dodaten mobilni (premični) regalnik s tremi predali.

Kot rečeno zgoraj, je takšne tipske otroške sobe s pogradom, mogoče kombinirati z različnimi, vnaprej izdelanimi rešitvami enodelnih garderobnih omar, posameznimi širšimi komodami, drugačnimi dimenzijami odprtih predalčnikov in v različnih barvah.

Spodaj so prikazane možnosti barv, ki jih lahko spreminjamo na posameznih (ali vseh) elementih zgornjega sestava. Kot vidite na sliki, je korpus mogoče izbrati v dveh barvah, fronte zunanjosti (ličnice vratnih kril na omarah in predalih) pa v šestih:

.

barve otroške sobe s pogradom
Možne barvne kombinacije.

.

Tako tipske rešitve kot rešitve otroških sob po merah, so temeljito predstavljene tudi na spletni strani otroškesobe.com.

.

Značilnosti otroške sobe s pogradom po naročilu

.

Otroške sobe s pogradom po naročilu pridejo prav v vseh tistih primerih, kjer tipska in vnaprej podana rešitev pač v otroško sobo ni možna. Glavne razloge za to, smo navedli že višje v prispevku:

.

  • otroška soba nima ravnih sten, je majhna ali kako drugače zahteva, da v njej prilagodimo pohištvo
  • otroška soba ima poševni strop (npr. v mansardi)
  • pograd želimo postaviti v kotni izvedbi
  • stenske ovire onemogočajo optimalen izkoristek prostora
  • iščemo unikatno rešitev za celotno sobo ali za posamezne pohištvene elemente (predlagamo ogled članka otroške sobe po meri)

.

Otroške sobe s pogradom po naročilu pomenijo, za razliko od zgornjih, da je mogoče praktično vsak posamezni kos pohištva v otroški sobi, poljubno določati. Paleta možnih barv je širša (čez 40 barv), posamezno pohištvo je mogoče kombinirati s stekli (recimo drsna vrata na vgradni omari otroške ali mladinske sobe), pohištvene elemente je mogoče poljubno izdelati (primeri poljubno izdelanih mladinskih sob po naročilu na povezavi) in podobno.

Za ideje kako vse je mogoče postaviti pograd v primeru, da se odločimo za otroške sobe s pogradom po naročilu, je spisana tudi objava s tremi zanimivimi renderji predlogov po meri izdelanih pogradov.

Sicer pa lahko primer opremljanja otroške sobe s pogradom po naročilu, vidite tudi na sliki spodaj:

.

nadstropna-postelja-otroška-soba
Otroška soba s kotnim pogradom za dva fanta.

.

Slika prikazuje primer izkoristka kotnega prostora v otroški sobi. Vanj smo ob kotni steni postavili po naročilu izdelan kotni pograd, pri čemer smo prostor levo od spodnjega ležišča izkoristili za dodatno vgradno omaro z drsnimi vrati.

Na sliki boste pozorni opazili, da je zgornji prostor za ležišče dovolj velik, da bo vanj tudi ob menjavi ležišča, mogoče čez leta, postaviti vzmetnico večjih dimenzij. Po meri prostora je izdelana tudi pisalna miza z izvlečnimi predali v nadaljevanju. Na temo cenovno ugodnih in zanimivih ter po meri izdelanih vgradnih omar, smo pripravili tudi daljši prispevek, na povezavi.

Zanimiv predlog individualno izdelane ureditve moderne mladinske otroške sobe s pogradom pa boste našli tudi na tej priloženi povezavi.

Če se nagibate k tipski ali po naročilu izdelani rešitvi za opremo vaše otroške sobe, bomo seveda, veseli vašega povpraševanja, sicer pa vabimo, da naše rešitve, predloge in ideje spremljate še naprej.