» » » Nadstrešek nad vhodom

Nadstrešek nad vhodom

Za nadstrešek nad vhodom v hišo ali stanovanje (ali pred garažo) je značilno, da je razen ob velikih vhodih, ponavadi v gospodarske objekte (primer pokrivanja letne terase za kitajsko restavracijo, na povezavi), le ta, bistveno manjši. Izdelan je lahko iz inoxa, lesa, polikarbonatnih plošč ali drugih materialov. Hkrati pa lahko služi kot nadstrešek nad vhodom za smeti in spravilo koles ali kot nadstrešek nad vhodom v trgovino.

Odvisno od dostopa v objekt, je lahko v nosilnih stebrih po celotni pohodni ploskvi poravnan (enako visoki nosilni stebri), precej pa je tudi primerov, ko so nosilni stebri vpeti ob zunanje zidne stene objektov. Kot rečeno že višje, so kritine za vhodne nadstreške, lahko zelo različne. V največ primerih pa le te, sovpadajo z osnovno kritino na večjem objektu (streha, večji nadstrešek,…).

.

Leseni nadstrešek nad vhodom v prenovljeno, starejšo hišo

.

Predvsem pri prenovah starejših stanovanjskih objektov, kjer so vhodna vrata usmerjena direktno proti zunanjosti brez dodatnih napuščev ali predprostorov, stranke zanima ureditev nadstreška nad tak vhod.

Na spodnji sliki je prikazan primer izdelave nadstreška z dvema nosilnima stebroma na zunanji strani. Na notranji strani je vhodna, strešna kritina podprta z nosilnimi stebri v višji legi, slika pa prikazuje izdelavo nadstreška nad vhodom z dekorirnimi loki, izdelanimi obrobami ter opečno kritino, ki je enaka osnovni kritini hiše.

.

nadstrešek nad vhodom
Izdelan lesen nadstrešek nad vhodom.

.

Estetsko izdelan nadstrešek nad vhodom v tem primeru dopolnjuje tudi skrbno izdelana vrtna garnitura, ki vključuje mizo in dve klopi. Če se zanimate za vrtne garniture iz lesa, smo v prispevku na povezavi, predstavili kar 11 različnih primerov, izdelave le teh.

.

Ožji nadstrešek nad vhodnimi vrati

.

Dostikrat v primerih sodobne gradnje objektov ali v primerih, ko k vhodnim vratom vodi različno število stopnic, nadstrešek nad vhodnimi vrati, ne moremo postaviti v neomejeni širini. Za to tudi ni potrebe.

Na spodnji sliki je prikazan primer ozkega lesenega nadstreška, ki pokriva stopniščni vhod v stanovanjski objekt. Kot prikazuje slika, je v teh primerih, vredno tudi razmisliti o stopniščni ograji, sicer pa je nadstrešek nad vhodom na spodnji sliki, pokrit s polikarbonatno ploščo ter obdelan z žlebom za odvod voda.

Tudi v tem primeru sta osnovna nosilna, zunanja stebra postavljena na točkovne temelje, medtem, ko sta notranja stebra, dekorirano obdelana in prislonjena na zunanjo steno.

.

nadstrešek nad vhodnimi vrati
Ožji, obdelan nadstrešek nad vhodnimi vrati.

.

Večja pokrita terasa pred garažnimi vrati

.

Ker govorimo v tem prispevku o nadstreških nad različnimi tipi vhodov v stanovanjske in gospodarske objekte, med te sodi tudi izdelava nadstreškov in pokrivanje vhodov pred garažnimi vrati.

Na spodnji sliki je prikazana izdelava večjega nadstreška pred dvojnimi garažnimi vrati. Hkrati je ob strani dodatno izdelana tudi stranska, lesena večja ograja.

Velik nadstrešek, ki pokriva vhodni prostor pred dvojnimi garažnimi vrati je pokrit s polikarbonatno ploščo, urejen ima odvod voda z žlebovi, sama masivna, lesna konstrukcija pa je izdelana iz prečno križanih lepljencev.

.

pokrit vhod pred garažnimi vrati
Pokrit vhod pred garažnimi vrati.

.

Še več primerov izdelav in idej za izdelavo različnih vrst nadstreškov, boste našli na naši spletni strani. Lahko pa nam vaše zanimanje pošljete tudi preko spodnjih kontaktnih možnosti.

Z veseljem bomo pripravili ponudbo za vas.