» » » Katero ležišče je najboljše za hrbtenico?

Katero ležišče je najboljše za hrbtenico?

V prispevku spodaj, si lahko preberete nasvete, če iščete primerno in najboljše ležišče za hrbtenico.

Med najpogostejše zaviralce sproščenega in globokega spanca, v večini primerov, sodijo nespečnost, pogosto premetavanje, bolečine v hrbtenici, občutek utrujenosti in “polomljenosti” po spanju ter seveda tudi izbira napačnega jogija za naš način spanja.

Medtem, ko si lahko v prispevku na zgornji povezavi, preberete vse o lastnostih različnih vrst ležišč, si lahko spodaj preberete še nasvete in študije, da boste izbrali kar se da najbolje ležišče za hrbtenico.

.

Najboljše ležišče za hrbtenico
– študije in raziskave

.

jogi merinoV osnovi, večina ljudi prijeten počitek in globok spanec sicer povezuje z mehkim ležiščem, čeprav je že dlje časa znano in pa tudi študije tako dokazujejo, da spati na premehkem ležišču prav tako ni najbolj optimalna rešitev. Hkrati pa tudi pretrdo ležišče ni več najbolj primerno za tiste, ki imajo bolečine v hrbtenici, čeprav so v preteklosti takšnim ljudem, priporočali celo spanje na deskah.

Zato je danes najbolj v veljavi prepričanje, da je najboljše ležišče za hrbtenico in tudi celotno telo, tisto, ki omogoča telesu čim bolj ergonomsko lego, kar pa pomeni, da mora hrbtenica med spanjem ohranjati svojo naravno lego.

Slednje se pri proizvodnji različno primernih ležišč, dosega z različnimi kombinacijami posteljnih jeder in posteljnega dna, pomembno pa je, da je ta kombinacija takšna, da aktivno sodeluje pri podpiranju telesa in zagotavlja ustrezno reakcijo na njegove pritiske.

Hrbtenica ima sama po sebi dokaj razvejano obliko – pri vratu je vbočena, v prsnem delu izbočena in v ledvenem delu, ponovno vbočena. Tej obliki hrbtenice se mora prilegati tudi ležišče, ker s tem dosežemo manjšo obremenitev medvretenčnih ploščic.

S tem se pritisk na hrbtenico omili, obenem pa na ugoden položaj hrbtenice pri spanju, vplivamo tudi tako, da izberemo nižji vzglavnik. Vzglavnik, primeren za tiste, ki imajo težave s hrbtenico, naj bo tak, da se prilega krivinam vratne hrbtenice.

Ko izbiramo najbolj primerno in najboljše ležišče za hrbtenico, se zato še vedno priporočajo trša ležišča, a ob upoštevanju novih dognanj, je pri izbiri, zraven trdote ležišča, treba biti pozoren tudi na ergonomsko ustreznost vzmetnice našemu telesu.

Če imamo npr. bolečine v hrbtenici v spodnjem delu, je za ustreznost ležišča, potrebno upoštevati osebne preference uporabnika ter fizične komponente ležišča, številne študije pa dokazujejo, da srednje trša ležišča zagotavljajo več sprostitve hrbteničnih napetosti, kot mehkejša.

Trda struktura jogija pripomore k temu, da se hrbtenica med spanjem poravna, s čimer se ta tudi raztegne, slednje pa zagotavlja boljši krvni pretok med vretenci. Če ob tem izberemo hkrati ležišče, ki ima luknjasto strukturo, bomo poskrbeli, da obenem ležišče odvaja vlago, ostaja zračno, z njim pa je preprečeno tudi razmnoževanje pršic in bakterij v samem ležišču.

Za pravilno regeneracijo našega telesa, naj bo ležišče za hrbtenico torej trše, a vseeno z možnostjo, da se ergonomsko prilagaja našemu telesu.

Najboljše ležišče za hrbtenico, ne samo, da je trše in poskrbi za ustrezno ergonomsko prilagoditev telesa vzmetnici, ampak tudi omogoča, da poleti naše telo hladi, pozimi pa dodatno greje. S tem je tudi naravni regulator vlage in temperature.

Zato je za težave s hrbtenico, primerno ležišče npr. z merino volno na eni strani.

Merino volna pozimi greje, ležišče jo ima samo na eni strani (za uporabo pozimi), samo ležišče je ergonomsko in trše, obenem pa je merino volna zdaleč najboljši termoregulator, ki se 100% prilagaja naši telesni temperaturi.

Odvaja vlago, ne povzroča srbenja in draženja, obenem pa s svojo trdo podlago, odlično pripomore k lajšanju bolečin v hrbtenici.

najboljše ležišče za hrbtenico

Letna stran takšnega ležišča poleti hladi. Za slednje je pomembno, da je prevleka ležišča iz 100% bombaža, ki je zračen in mehak na dotik.

Če tudi sami iščete najboljše ležišče za hrbtenico in, če vas zanimajo možnosti dimenzij za posamezna ležišča, vas vabimo, da stopite z nami v stik, preko kontaktnih možnosti.

Z veseljem bomo svetovali.

.

p.s.:

.

Na spletni strani WebMD, ki velja za eno izmed svetovnih vodilnih spletnih strani, ki ponujajo informacije, povezane z zdravjem, so zapisali, da z izbiro premehkega ležišča, preprosto preveč pritiska naložimo preostalim točkam vzmetnice, kjer se telo stika z ležiščem in s tem svoji hrbtenici (ki se pri tem ne poravnava v svoj naraven položaj) naredimo več škode, kot koristi.

Še ena zanimiva raziskava (sicer znova v angl.) pa na tej povezavi, povezuje pomembnost izbire ustrezne višine ležišča v primerjavi z bolečinami v hrbtenici in križu.