» » » Najboljši parket za talno gretje ter namigi za polaganje

Najboljši parket za talno gretje ter namigi za polaganje

Je parket primerna obloga za talno gretje? Definitivno, čeprav lahko z lahkoto trdimo, da je večina sodobnih talnih oblog primerna za talno gretje, se je o tem vseeno fino pozanimati pred nakupom, da nas ne bo zaradi površnosti in zaletavosti kasneje bolela glava (in denarnica). Dejstvo je, da talno gretje sodi na parket, ploščice, laminat…, a v kategoriji estetike in praktičnosti gotovo zmaga parket (dvoslojni gotovi, lamelni ali panelni).

.

Talno ogrevanje postaja skoraj pravilo

.

Večina tistih, ki se odloča za novogradnje, med različnimi načini ogrevanja izbere talno ogrevanje. To je eno izmed bolj energetsko varčnih načinov ogrevanja stanovanja in večini predstavlja zelo prijazno bivalno izkušnjo, med drugim tudi astmatikom in drugim kroničnim bolnikom.

Talno gretje je sploh priljubljeno v sodobnih energetsko varčnih hišah, saj z njegovo pomočjo porabimo pri segrevanju stanovanja bistveno manj energije kot pri klasičnem radiatorskem segrevanju stanovanja. Razlogi za to so fizikalne narave in se skrivajo v drugačnem kroženju zraka, a ustavimo to razpravo o talnem gretju in se vrnimo na začetek: kateri parket je primeren za talno gretje?

Kot smo že omenili na začetku, skoraj, da ni talne obloge, ki danes ne bi bila primerna za talno gretje, pri čemer gresta napredek tehnologije in že omenjena priljubljenost talnega parketa z roko v roki. Pri tem pa se ne smete samo vprašati, kateri parket je primeren za talno gretje, temveč tudi, kateri les naj izberem? Nekateri so namreč veliko bolj podvrženi krčenju in so zato neprimerni za talno gretje.

.

Dvoslojni gotovi parket za talno gretje

.

Gotovi parket je ena izmed bolj priljubljenih talnih oblog, ki ustreza zahtevam in potrebam talnega gretja, poleg tega pa je praktičen in enostaven za polaganje ter vzdrževanje. Dvoslojni gotovi parket je sestavljen iz dveh plošč, ki skupaj ne presegata debeline do 10 mm – kar je pomemben podatek, če želite, da talno gretje doseže in otopli prostor, saj preveč debeli oz. masivni parketi za to niso primerni, ker bo izkoristek toplote slabši.

Debelina parketa je zato eden izmed glavnih faktorjev, ki vpliva na kompatibilnost s talnim ogrevanjem!

.

parket za talno gretje
Primer gotovega parketa za spalnico s talnim ogrevanjem. (Vir: http://www.zealseaflooring.com/node/668)

.

Vrsta lesa za talno gretje: ni vsak les primeren za parket za talno gretje

.

Za velik NE velja bukov les, ki je zelo dovzeten za širjenje in krčenje, saj slabo prenaša temperaturne spremembe, kar se v praksi pokaže kot pokanje parketa. Če boste brskali po forumih in spletu, boste naleteli na veliko objav zadovoljnih uporabnikov, ki za talno gretje priporočajo različne vrste eksotičnega lesa.

To nedvomno drži, a trik se ne skriva v tem, da je eksotični les, kot je recimo teak, bolj primeren za talno gretje od ostalih vrst lesa, temveč v tem, da izberete les z nizkim toplotnim uporom, ki dobro prevaja toploto.

Les, ki je primeren za talno gretje in odlično prevaja toploto, je denimo hrast.

.

hrastov parket
Hrastov gotovi parket za talno gretje (slika: http://partofhome.com/)

.

Poleg gotovega parketa je primeren parket za talno gretje tudi lam parket in lamelni parket.

.

Polaganje in vzdrževanje parketa v primeru talnega gretja

.

Preden se mojster loti polaganja parketa, mora biti betonska podlaga dobro posušena in najmanj 5 dni ogrevana. Ko se polaga parket, se mora temperatura gibati med 18 in 20°C, ko pa je parket položen, morate temperaturo talnega gretja počasi dvigovati, nikoli ne za več kot 3°C na dan!

V nasprotnem primeru se lahko pojavi odstopanje in pokanje parketa.

Med drugim je tudi priporočljivo, da parket položite za vsaj nekaj dni v prostor pred samim začetkom polaganja, da se aklimatizira oz. počasi privaja na temperaturo v stanovanju.

Temperatura površine, kjer imamo položen parket za talno gretje, ne sme nikoli preseči 27°C.