» » » Gotovi parket, revolucija med talnimi oblagami

Gotovi parket, revolucija med talnimi oblagami

Gotovi parket je ena izmed najboljših inovacij, ki se je v zadnjih letih zgodila na področju polaganja talnih oblog. Gotovi parket nudi vse funkcionalnosti klasičnega parketa, njegova bistvena prednost pa je v tem, da se hitro položi in prostor, kamor ga boste namestili, je tudi takoj pripravljen za vselitev in namestitev pohištva, preprog in sedežne garniture.

Gotovi parketi so danes priljubljeni tako v stanovanjih, hišah, pisarnah ali salonih, dobite jih v različnih debelinah, različnih estetskih videzih in so primerni tudi za talno gretje.

Gotovi parket je tudi odlična alternativa in kompromis za vse tiste, ki razmišljate o laminatu: laminat je zaključen z imitacijo lesa, gotovi parket pa s plastjo naravnega lesa.

Skrivnost je v tem, da je gotovi parket tovarniško že obdelan, kar pomeni, da ga v vašem stanovanju ne bo potrebno brusiti in lakirati, razen seveda kot del rednega vzdrževanja. Ker ima gotovi parket popolnoma enake lastnosti kot klasičen parket, ga lahko vzdržujete tako, kot ste bili navajeni vzdrževati klasičen parket.

Kolikokrat ga boste lahko zbrusili, je odvisno od tega, kako debela je zgornja plast lesa in tudi tukaj velja enako pravilo: debelejša kot je plast, več brušenj omogoča. Dvoslojni gotovi parketi imajo v primerjavi s troslojnimi (panelnimi parketi) običajno tanjšo zgornjo plast, so pa dvoslojni bolj primerni za talno gretje.

.

Gotovi parket je po videzu in fizičnih lastnostih enak klasičnemu parketu. (Vir: takoywoodflooringinstallation.blogspot.com)
Gotovi parket je po videzu in fizičnih lastnostih enak klasičnemu parketu. (Vir: takoywoodflooringinstallation.blogspot.com)

.

Dvoslojni gotovi parket

.

Dvoslojni gotovi parket sestavljata dve plasti:

  • spodnja plast je običajno iz brezove plošče. Ta plast zagotavlja stabilnost parketa, običajno je večkrat zarezana, da omogoča prilagajanje različnim temperaturam.
  • vrhnja plast je iz plemenitega lesa. Ta plast daje končni, estetski videz parketa.

.

Troslojni gotovi parket

.

Tak parket sestavljajo tri plasti:

  • spodnji sloj je po gostoti in lastnostih podoben vrhnji plasti lesa.
  • srednja plast je običajno mehkejši les listavcev ali iglavcev, glede na drugi dve plasti je položena prečno, da omogoči večjo stabilnost.
  • zgornja plast je običajno iz masivnega lesa in daje parketu končni videz.

.

Vsi gotovi parketi so že tovarniško obdelani z zaščitnimi laki in vam omogočajo različne končne videze: hrast, oreh, eksotične vrste lesa,…

Preden položimo gotovi parket je priporočljivo, da ga vsaj kakšen dan ali dva prej zložimo v prostor, kjer ga bomo polagali, da se prilagodi temperaturi prostora.

.

Polaganje gotovega parketa

.

Pri polaganju gotovega parketa nam lahko največ preglavic povzročajo neravna tla. (Vir: www.fondations.net)
Pri polaganju gotovega parketa nam lahko največ preglavic povzročajo neravna tla. (Vir: www.fondations.net)

Če je bilo še nekaj let nazaj popolnoma nepredstavljivo, da bi si brez primerne mašinerije, orodij in znanja kdo upal položiti parket, je danes drugače.

Odkar se je na tržišču pojavil gotovi parket, se ga je prijel sloves parketa, ki je tako enostaven za polaganje, da se ga lahko loti praktično vsak.

A, da je gotovi parket enostaven za polaganje, drži samo deloma. Res je, da parketa ni potrebno brusiti in lakirati, kar je v prejšnjem obdobju predstavljajo hobi mojstrom največji izziv, a je pri gotovem parketu vseeno kakovost polaganja, odvisna od tega, kakšna je podlaga.

Če je podlaga, na katero boste polagali parket ravna, je levji delež že za vami, sicer pa jo morate najprej izravnati. Če gotovi parket polagate na estrihe, morate poskrbeti tudi za ustrezno izolacijo, nikar pa ne pozabite na distančnike, s katerimi boste enakomerno odmerili prostor od stene do parketa, saj ta ne sme biti položen neposredno ob steno.

Z nepravilnim polaganjem si lahko nakopljete samo dodatne stroške in bo celoten postopek potrebno še enkrat ponoviti, zato vam na podlagi lastnih izkušenj svetujemo, da polaganje gotovega parketa zaupate mojstru. Dejstvo je, da je polaganje parketa enostavno tistim, ki imajo s tem že izkušnje.

Za dodatne informacije, priporočamo še ogled prispevka Parket v kuhinji, kjer so opisane dodatne razlike med posameznimi vrstami parketov.