» » » Nasveti za nakup mladinske sobe

Nasveti za nakup mladinske sobe

Nakup mladinske sobe je v največ primerih, povezan z vprašanji okrog tega, koliko finančnih sredstev nameniti za ureditev mladinske sobe, ali se odločiti za že vnaprej izdelan sestav mladinske sobe oz. ali si dati izdelati mladinsko sobo po naročilu.

V prispevku v nadaljevanju, vam bomo poskušali odgovoriti na vsa tri vprašanja, sicer pa, kot verjetno že veste, lahko številne ideje, nasvete in tudi primere opremljanja mladinskih sob, najdete tudi na tej povezavi, kjer so zbrani vsi predstavljeni prispevki na temo opremljanja in nakupa mladinskih ter otroških sob.

.

Koliko denarja pripraviti za nakup mladinske sobe?

.

Mladinska doba in želja po prenovi otroške sobe v mladinsko, se pri otrocih (in tudi starših), pojavi v različnem obdobju, ponavadi pa že od 8 leta starosti otroka naprej.

Ker so seveda z nakupom mladinske sobe povezani tudi stroški, je zato pametno, da najprej razmislimo o tem ali nam je potrebno nakupiti za mladinsko sobo povsem novo celotno pohištvo ali bo za prenovo otroške sobe zadoščal le nakup posameznih pohištvenih elementov.

Še posebej, če smo otroško sobo kupovali pred šele nekaj leti, se bo med obstoječim pohištvom, zagotovo našlo kar nekaj elementov, ki jih lahko vkomponiramo tudi v bodočo mladinsko sobo.

Posteljni okvir, če smo že za otroško sobo izbrali dovolj velikega, lahko ostane.
Standardna dimenzija enoposteljnega okvirja je 90 x 200 cm.

Pisalno mizo lahko uporabimo enako, že, če nismo izbrali za otroško sobo, preveč barvite in prenizke.
Razlika med mladinsko in otroško pisalno mizo je razen višine delovne ploskve, pogosto samo v številu predalčnikov in odlagalnih polic ob njej.

Če torej pisalna miza lahko ostane, razmislimo ali bi za nakup zadoščal samo kak dodaten (premični) regalnik pod mizo ali kak predalčnik v obliki manjše pisarniške komode.

Otroška garderobna omara je ponavadi od mladinske tudi manjša.
Mladinska garderobna omara bo večja, predvsem pa tudi modernejšega izgleda.

Prostor v njej, bo namenjen za večja oblačila, pa tudi prostora za obešanje, bomo v mladinski sobi, potrebovali več.
Obenem se za razliko od otroške sobe, pri nakupu mladinske sobe, pojavi več povpraševanj po policah, odprtih regalih (za odlaganje) ter še posebej po individualnih rešitvah in trendovskem izgledu.

Pohištveni materiali v mladinski sobi bodo po vsej verjetnosti zahtevnejši in modernejši, a posledično, dražji.
Aluminij, steklo, barve v visokem sijaju, fototapete in led svetila bodo nakup mladinske sobe sigurno podražili.

Nam je pa lahko, staršem, v tolažbo to, da bo pameten nakup mladinske sobe, verjetno tudi eden izmed zadnjih večjih finančnih vložkov v opremljanje mladinskega prostora.

.

Finančni prihranek dosežemo s pohištvom, ki je uporabno za več reči, prostorski prihranek pa z vgradnim pohištvom

.

Finančno boste pri nakupu mladinske sobe prišli do boljše rešitve v primerih, če posamezen pohištveni element, namenite za uporabo večih reči.

Garderobna omara, na spodnji sliki, je iz svoje leve in desne strani, povsem običajna omara, v katero mladostnik pospravlja vso svojo garderobo.

Sredinski omarni prekat vsebuje izvlečne predale, nad njimi pa stekleno in z ogledali, obdelano notranjost.
V ta namen garderobna omara služi tako garderobi, v svojem sredinskem omarnem prekatu pa tudi kot vitrina in dodatne police.

Omara na sliki je tudi vgrajena od tal do stropa – kar pomeni, da bomo z njo v celoti izkoristili celotno steno v mladinski sobi.

.

nakup mladinske sobe
Vgradna omara z odlagalnimi policami v sredinskem omarnem prekatu. Primere vgradnih omar za nakup otroške sobe, boste našli na specializirani strani, namenjeni izključno vgradnim omaram.

.

Prostorski izkoristek in večnamensko uporabo, prikazuje tudi spodnja slika.

Mladinska pisalna miza je dimenzijsko prilagojena zidni steni z dimniškim zobom, obenem pa je ožji, levi del pisalne mize, izkoriščen kot odprti regali in police za odlaganje šolskih potrebščin in delovnih zvezkov.

Prostor je izkoriščen povsem v kot, do stika s pravokotno zidno steno, barvne kombinacije posameznih ploskev pa se ujemajo z ostalim pohištvom in tlemi mladinske sobe. Spodnjo rešitev so predlagali v dizajn studiu vidarbg.com:

.

pisalna miza v mladinski sobi
Po meri izdelana mladinska pisalna miza.

.

Nakup tipske mladinske sobe ali
nakup mladinske sobe po naročilu?

.

Če v otroško sobo še nekako dobimo pohištvo iz ponudbe celotnih tipskih otroških sestavov (še posebej, če je otroška soba dovolj velika), je opaziti, da je nakup mladinske sobe, povezan s trendom izdelave mladinskih sob po naročilu.

Že zgoraj smo napisali, da so razlogi za to, v željah po individualnem izgledu, želji po sovplivanju mladostnika na opremljenost mladinske sobe ter seveda želja po boljšem in drugačnem izkoristku prostora mladinske sobe.

V manjše, a moderne mladinske sobe se vgrajujejo vgradne omare. Primer na spodnji sliki:

.

vgradna omara v mladinski sobi
Izkoristek prostora v mladinski sobi s po meri izdelano vgradno omaro.

.

Materiali za njihova polnila so barviti, kombinirani, pogosto v visokem sijaju ali steklu. Pisalna miza na desni, je izdelana po merah preostanka zidne stene in do višine okenske police. O vplivu različnih barv v otroških in mladinskih sobah, je napisana vsebina, na povezavi.

Izkoristek prostora s kombinirano garderobno omaro, je prikazan tudi na spodnji sliki:

.

mladinska garderobna omara
Kombinirana garderobna omara v mladinski sobi.

.

Spodnji del omare v mladinski sobi, ki je ponovno vgrajena v zidno prostorsko nišo, je izdelan iz šestih izvlečnih predalov. Zgornji del je namenjen obešanju in ga sestavljajo trije vertikalni omarni prekati z zapiranjem na drsna vrata.

Nakup postelje v mladinski sobi bo garderobnim omaram in pisalnim mizam sovpadal tako iz estetskega kot prostorskega vidika.

Na spodnji sliki je prikazan primer enojne postelje za kot mladinske sobe. Posteljno ležišče omogoča dva izvlečna predala pod vzmetnico, obe stranici ob stenah sta dodatno dvignjeni, v enakem izgledu pa je izdelana tudi pripadajoča pisalna miza. Različno velike in po naročilu izdelane posteljne okvirje, boste našli tudi v prispevku, na povezavi.

.

pisalna miza in postelja
Kotni, enojni posteljni okvir in pisalna miza.

.

Dodatne, zelo podrobne nasvete za opremljanje in nakup mladinske sobe, pa boste našli tudi na tej povezavi.

V njej je napisano še nekaj več o samem načrtovanju mladinskih sob, izrisih mladinskih sob  in pa tudi vseh ostalih prednostih, ki jih prinaša nakup mladinske sobe po naročilu.

Vabljeni tudi tja.