» » » Nasveti in ideje za nakup nove spalnice

Nasveti in ideje za nakup nove spalnice

Vsi, ki se v danem trenutku, zanimajo za nakup nove spalnice, seveda želijo svojo spalnico urediti v stilu in lepem izgledu, opremiti s pohištvom, ki bo hkrati uporabno in lepo, obenem pa v svoji spalnici izbrati tudi ležišče na katerem bodo zdravo in mirno spali.

Ker je pred nakupom nove spalnice, na internetu že ogromno nasvetov, smo se za nasvete iz naših oči, za slednje, odločili tudi mi.

nakup nove spalnicePri opremljanju spalnice nas, čisto iz praktičnih izkušenj, najprej vodita dve merili. Ti sta velikost prostora, ki ga imamo na voljo za opremo naše spalnice in pa cena, ki smo jo pripravljeni plačati za vse pohištvo in opremo, ki jo v spalnici, sploh potrebujemo.

Glede na stil izvedbe spalnice pa je med največkrat izbranimi klasičen stil spalnice, moderna spalnica, skandinavski stil spalnice, minimalistična spalnica in drugi. Pri marsikom, se je v zadnjem času, pojavilo tudi zanimanje za nakup nove spalnice v azijskem stilu.

Ker spalni prostori veljajo za osrednje zatočišče in počivališče slehernega izmed nas, je seveda najprej pomembno, da si le te, uredimo v stilu, ki pritiče in odgovarja našemu življenskemu slogu.

Mladi in mlajše družine pogosto izberejo moderen izgled spalnice, za katerega so značilne nekoliko bolj živahne in razgibane barve, delno ali v celoti opremljeno, pohištvo v barvah visokega sijaja, vgradne omare z drsnimi vrati, dodatni odlagalni in pisani regali ter pestrejša izbira materialov (iverali, stekla, aluminij, ogledala, masiven les, ipd…).

Za klasičen stil spalnice, se največkrat odločijo pari v srednjih letih in starejši pari. Za tradicionalen izgled spalnice je značilna uporaba naravnih lesnih tonov (vidne vzdolžne ali prečne lesne letnice) ter tudi nekoliko večje in predvsem povišane postelje.

V kolikor prostor omogoča, naj naš nakup nove spalnice, omogoča tudi uskladitev posameznih pohištvenih elementov z barvami sten in talnih oblog v spalnici.

.

Postelja v spalnici

.

Pri nakupu postelje upoštevajmo želje obeh partnerjev.

V kolikor se spalne navade obeh, precej razlikujejo, uporabljata pa oba isto posteljo, izberimo za vsakega partnerja svoje ležišče, prilagojeno in ustrezno njegovim spalnim navadam. Ležišči naj bosta udobni in naj upoštevata specifičnosti vsakega partnerja posebej (protialergijsko ležišče, ortopedska ležišča, lateks ležišče, ležišče s spominsko peno, ležišče z vzmetmi, itd…)

Standardna in največkrat uporabljana velikost posteljnega okvirja je 180 x 200 cm, glede na višino partnerja pa se priporoča izbrati ležišče, ki je pri nogah vsaj 10 cm daljše kot je višina višjega partnerja.

.

Omare in regali v spalnici

.

Omare v spalnici, največkrat postavimo ob zidne stene, kjer ni nobenih drugih prostorskih zahtev in ovir (okna, električne vtičnice, prehodi in vrata, radiatorji in radiatorske cevi, ipd…).

Garderobgarderobna soba spalnicana omara v spalnici naj bo ustrezno velika za oba partnerja, vključuje naj dovolj prostora za obešalno garderobo, za manjšo garderobo pa si lahko v notranjosti omare, omislimo predale in ostale dodatke (odlagalne fiksne ali premične police, košare, itd..).

Če smo manjše rasti, se za obešalno garderobo priporoča uporaba izvlečnih obešalnih palic, s katerimi si z enostavnim potegom roke, obešeno garderobo preprosto privlečemo k sebi.

Če potrebujemo še več prostora ali, če želimo maksimalno izkoristiti tudi prostor nad samo omaro, si omislimo omaro do stropa, pred njo pa postavimo premična, drsna vrata.

Nekateri pari, si predvsem v večjih spalnih prostorih, omislijo posebej ločen prostor, samo za garderobo. Z enostavno montažo drsnih vrat pred različno oblikovanimi prostorskimi nišami v spalnici, lahko tako nastane ločena, tako imenovana “walk in” garderobna soba.

Z enostavno montažo drsnih ali klasičnih, prehodnih vrat, lahko znotraj spalnice, nastane ločen prostor, ki ga uporabimo izključno za garderobo, vanj pa si damo v odvisnosti od naših potreb in želja, montirati omarne korpuse, samostoječe aluminijaste garderobne nosilce, stenske police ali pa preprosto vanj namestimo odlagalne regale.

Če je prostor v spalnici manjši, lahko le tega bolj funkcionalno uporabimo tako, da namesto klasične postelje, postavimo dvižno posteljo. Prostor pod njo pa uporabimo kot dodatne regale za posteljnino ali zimsko garderobo.

.

***********

.

Če vas zanima še več nasvetov za nakup nove spalnice, vas povabimo, da si ogledate še ostale naše zapise.