» » » Kaj upoštevati pri opremljanju otroških sob?

Kaj upoštevati pri opremljanju otroških sob?

Celovito predstavitev primera izdelave otroške sobe po naročilu, smo objavili na tej povezavi, a, ker pri starših ni nikoli dovolj odgovorov na vprašanja v zvezi z opremljanjem otroških sob, predstavljamo tokrat praktične nasvete za funkcionalno in uporabno opremo otroške sobe.

Kaj upoštevati pri izboru pohištva za otroške sobe po naročilu?

Oprema otroške sobe naj sledi starostni skupini otrok, ki bodo sobo uporabljali:

  • za najmanjše zagotovimo čimveč igralnih površin, v sobo pa postavimo zgolj osnovne kose otroškega pohištva (postelja, komodice, skrinje za spravilo igrač). Med materiali za opremo otroških sob za najmlajše, prevladujejo tekstil in mehke tkanine (tepihi, itisoni), med barvami se osredotočimo na barvitost, domišljijo in “pravljični dekor”
opremljanje otroške sobe
Opremljanje otroške sobe za najmlajše. Dvignjena postelja po meri, pod ležiščem štirje izvlečni predali, na levi še dodatna komodica s tremi nižjimi, izvlečnimi predali.
  • šolo obveznim otrokom se prostor za igro in zabavo v otroški sobi, krči, hkrati pa moramo kose pohištva šolo obveznih otrok v otroški sobi, tudi pravilno orientirati po prostoru. Mize naj imajo dotok naravne svetlobe. Večina pisalnih miz v otroških sobah je obrnjenih proti stenam, kar pa ni vedno nujno, najboljša rešitev. Učenje in strmenje v stene ne deluje ravno najbolj spodbudno, zato razmislimo ali bi morebiti obstajala kakšna drugačna možnost razporeditve prostora.

Pohištvo v otroških sobah šolo obveznih otrok naj bo enostavno, po možnosti hitro zamenljivo in tudi sestavljivo na različne načine. Bolj kot otrok raste, bolj se povečuje potreba po več nosilnejših knjižnih policah in regalih, po večji delovno pisalni površini, komodah za spravilo privatnih reči in elektronskih naprav. In prej ali slej, se v vsaki otroški sobi, mora najti tudi prostor za računalniške mize, tiskalnike in ostalo multimedijsko “orodjarno”.

otroška pisalna miza
Otroška pisalna miza, usmerjena proti vhodu in ne proti steni.
  • postelje v otroških sobah ne postavljamo ob vhodna in prehodna vrata, izogibamo se postavitvam kosov pohištva, ki jih bo otrok uporabljal za delo in počitek, na prepih. Mladinske sobe in sobe za najstnike opremljamo, če je le mogoče, skupaj z otroki. Med praktične in uporabne reči tako v mladinske sobe sodijo, velike odprte in dostopne knjižne police, vgradne omare, edinstveni kosi pohištva, dekorirani s primernimi in po okusu najstnika, dekorji (fototapete, stenske nalepke, ogledala,…)
pohištvo za otroške sobe
Razgibano in enostavno pohištvo za otroško sobo za fanta.