» » » Štirje najpogostejši tipi izdelave pisarniških omar

Štirje najpogostejši tipi izdelave pisarniških omar

Tako v primeru, kjer smo predstavljali 10 osnovnih in najbolj standardno uporabljanih programov pisarniškega pohištva, kot v primeru, kjer je naša vsebina usmerjena v opis podrobnosti, na katere se splača biti pozoren pri opremljanju pisarn in poslovnih prostorov na splošno (prispevek z naslovom 5 najpomembnejših lastnosti, ki jih je potrebno upoštevati pri opremljanju pisarne), ste že lahko zasledili, da enega izmed osnovnih pisarniških elementov, predstavljajo tudi najrazličnejše pisarniške omare.

V objavi v nadaljevanju, zato tokrat predstavljamo več različnih tipov omar, ki so namenjene predvsem za pisarniške in poslovne prostore.

.

Osnovne pisarniške omare

.

pisarniško pohištvo omare
Opremljenost zidne pisarniške stene s klasičnimi omarnimi korpusi s krilnim odpiranjem vrat. Možnost izbire poljubnih širin, višin in globine. V ospredju pisarniške mize s pregradnimi stenami.

.

Med osnovne omare za pisarniško pohištvo v največ primerih sodijo omare, ki so namenjene pospravljanju obsežne delovne dokumentacije in delovnemu gradivu, ki ga je potrebno pregledno in primerno arhivirati v poslovnih in službenih prostorih. Zato so te omare najpogosteje, v svojih notranjostih, različno prepredene z večjim številom enostavnih prečnih odlagalnih polic, ki jih je mogoče poljubno prestavljati po višini.

V kolikor gre za točno in vnaprej predvideno količino gradiva, ki obenem zahteva, da se posamezni dokumenti med seboj ločijo po različnih dejavnostih in oznakah, je notranjost takšnih, klasičnih omar, v največ primerih, dodatno razdeljena z vertikalnimi omarnimi stranicami.

Glavna prednost takšnih, klasičnih pisarniških omar za pregledno spravilo delovnega gradiva je njihova zmožnost prilagoditve izdelave glede na razpoložljivo višino prostora, razpoložljivo globino in tudi širino.

Iz zunanje strani se estetsko osnovne pisarniške omare največkrat ujemajo z ostalim pohištvom po pisarni (pisalnimi mizami ter ostalimi komodami), po potrebi omogočajo njihovo zaklepanje, odpirajo in zapirajo pa se največkrat preko klasičnih, krilnih omarnih vrat.

Druga možnost odpiranja takšnih omar, je njihova izvedba s pomočjo drsnih mehanizmov.
V odvisnosti od uporabe takšnih omar, pa nemalokrat omarna vratna krila, izdelamo tudi v steklu (razstavne vitrine) ter z najrazličnejšimi dodatki (aluminijaste obrobe, dodatna zunanja ali notranja osvetlitev omar,…)

.

Kombinirane pisarniške omare

.

Kombinirane pisarniške omare so stenske pisarniške omare, pri katerih določene omarne korpuse (ponavadi tiste pri tleh) zapremo, nekatere (ponavadi tiste postavljene višje), pa pustimo odprte.

Slika spodaj:

.

kombinirano pisarniško pohištvo omare
Kombinirano pisarniško pohištvo. Omare z odprtimi in zaprtimi omarnimi korpusi.

.

Zgornja slika prikazuje pisarniško omaro, ki je v spodnjem delu ločena s kombinacijo treh različnih razporeditev zaprtih regalov:

  • večji regali z odpiranjem na poteg
  • omarni prekat s štirimi, klasičnimi izvlečnimi predali
  • večji omarni prekat (skrajno desno) s štirimi visokimi, izvlečnimi  predali

Zgorni del pisarniške omare nad levimi štirimi zaprtimi regali spodaj, omogoča različno razporeditev odprtega poličnika s poljubnim številom prečnih odlagalnih polic. Nekateri korpusi omogočajo odlaganje večjih reči, druge sestavljajo nizki odlagalni prostori.

Desni del omare (nad štirimi, visokimi izvlečnimi predali) je puščen prost, za izkoristek stene s slikami, koledarji, za memo tablo ali podobno.

Kombinirane pisarniške omare tega tipa se v večini primerov postavljajo ob stene pisarne, pri izdelavi pa se upoštevajo dimenzijske zmožnosti ter njihova estetska usklajenost z ostalim pohištvom po pisarni.

Za manjše pisarne in delovne prostore, ki jih uporablja en zaposleni, se priporoča uporaba svetlejših (bela, krem, vanilija) front na omarah, večjim prostorom in strogo poslovnemu vtisu pisarne, priporočamo izbor temnejših barvnih odtenkov.

V odvisnosti od želene estetike je kombinirane omare in posamezne omarne korpuse mogoče kombinirati s steklenimi policami in omarnimi frontami, aluminijastimi obrobami ter različnimi vrstami utopnih in drugih ročajev na posameznih omarnih elementih.

.

Pregradno pisarniško pohištvo in
predelne pisarniške omare

.

Pregradne, predelne in po merah prostora izdelane pisarniške omare, imajo zraven funkcije preglednega pospravljanja pisarniških in drugih pripomočkov, tudi funkcijo pregraditve večjih poslovnih prostorov v več ločenih, delovnih ambientov.

Na spodnji sliki prikazujemo eno izmed postavitev takšne omare:

.

pregradne pisarniške omare
Prikaz pregradne pisarniške omare z odprtimi policami v zgornjem delu in zaprtimi omarnimi korpusi, v spodnjem delu. Opremljanje lekarniških prostorov.

.

Pregradno pisarniško pohištvo in omare v drugih poslovnih prostorih (zobne ambulante, lekarne, čakalnice, šolski objekti, javne ustanove, ipd….) je mogoče poljubno opremiti s potrebnim številom odprtih polic in zaprtih omarnih korpusov, z njihovo poljubno postavitvijo in razporeditvijo, uporabiti različne barve, lesne materiale ter v estetske in druge namene, uporabiti dodatne materiale (aluminij, ogledala, stekla, svetila, ….).

V odvisnosti od namena uporabe se pregradne pisarniške omare pogosto vgrajujejo v delovne prostore od tal do stropa, nemalokrat pa se njihova notranjost zakrije in zapre tudi z drsnimi vrati.

Na ta način delujejo povezano s pisarniškim prostorom, obenem pa estetsko in funkcionalno, nemoteče ločijo en prostor na več delovnih površin.

Primer pregradnih omar z drsnimi vrati prikazuje spodnja slika:

.

pregradne omare z drsnimi vrati
Večje pregradne omare z drsnimi vrati.

.

Pisarniški regali in komode

.

Za pisarniške regale in komode se ponavadi odločimo pri opremljanju pisarne, ko je že obstoječemu pisarniškemu pohištvu, potrebno najti dodatna mesta za odlaganje poslovnega in delovnega gradiva.

Manjši predalčniki in pisarniški regali se lahko v ta namen montirajo in postavijo tik ob pisalne mize, pod delovne pisalne površine (kot premični ali fiksni, vgradni pisarniški elementi) ali kot samostoječe nižje pisarniške komode in regali.

Estetsko se v odvisnosti od obstoječe pisarniške opreme in za kontrast, lahko povsem razlikujejo od ostalega pisarniškega pohištva (tako po dimenzijah, kot tudi barvi in izboru lesnega in drugih materialov), ali pa se estetsko dopolnjujejo z ostalim pisarniškim pohištvom v enakih barvah in izboru materiala.

Nižjo, podaljšano in po meri izdelano pisarniško komodo ter dodatni pisarniški regal ob pisalni mizi (desno spodaj), prikazuje spodnja slika:

.

pisarniške komode in regali
Podaljšana, nizka pisarniška komoda z odprtimi regali ter manjši omarni regalnik z drsnim vrati na desni.

.

Če se tudi sami zanimate za pisarniško pohištvo in pisarniške omare ter si želite informativne ponudbe za opremo vaših pisarn s tipskimi ali po merah prostora, izdelanimi pisarniškimi omarami, se priporočamo čez spodnje kontaktne možnosti. Za več informacij vas vabimo, da obiščete tudi našo spletno stran.