» » » Za tiste, ki jih zanima spalnica v mansardi

Za tiste, ki jih zanima spalnica v mansardi

Mansarde so že same po sebi, prostori, ki zahtevajo več domišljije pri tem, da jih, po eni strani, opremimo funkcionalno, po drugi strani, pa, da v njih, izkoristimo celoten prostor na estetski in uporaben način.

Obenem se na splošno, v mansardah najpogosteje opremljajo spalni prostori in, le, če gre za ločeno mansardno stanovanje, zgornje etaže opremimo tudi s kuhinjo, dnevnimi prostori, kopalnicami in ostalimi ambienti.

.

spalnica v mansardi
Spalnica z vgradno omaro pod poševnim stropom.

.

V tokratnih nasvetih za opremljanje prostorov, je vsebina namenjena tistim, ki jih zanima spalnica v mansardi ter pohištveni elementi, s katerimi lahko zadovoljimo tako estetske, kot tudi naše potrebe po uporabnosti pohištva.

.

**************

.

. Mansardni prostori, vsaj večina izmed njih, vsebujejo različne prostorske anomalije: .

  • zidni zobi, trami in prostorske niše, ki jih je težko uporabiti za celotne sobe
  • poševni strop
  • vgradna, strešna okna
  • radiatorske in druge cevi
  • mrežna, električna in tudi vodovodna inštalacija
  • pregrade, predelne stene in tramovi
  • nizki prostori, neuporabni za stojno višino

.

Zelo pogosto pa je k vsemu temu treba dodati še preprosto manjše in ožje dimenzije prostorov, kot jih imamo v spodnjih in pritličnih etažah.

Glede na to, da ne samo mansardna, ampak tudi vsaka ostala spalnica, potrebuje nekaj osnovnih pohištvenih kosov, so spodaj predstavljeni primeri pohištvenih elementov (z opisi), ki vam lahko pridejo prav, če opremljate spalnico v mansardi.

.

Postelje, primerne za spalnico v mansardi

.

Postelja, ki se pospravi v omaro

.

Tako imenovana omarna postelja je priročna predvsem zato, ker jo je mogoče, ob njeni neuporabi, pospraviti v “stoječ” položaj.
Na ta način pridobimo prostor v spalnici tudi za dnevno uporabo.

Če je spalnica v mansardi majhna, z omarno posteljo, preprosto dosežemo to, da bo spalnica uporabna tudi čez dan.
Na primer za popoldansko delo za računalnikom, namesto dnevne sobe ali podobno.

.

spalnica v mansardi
Moderna omarna postelja, dimenzij 180 x 200 cm, ki se lahko dvigne v vertikalen položaj in izgleda kot omara.

.

Odvisno od samega prostora mansardne spalnice, lahko takšno posteljo ob straneh, ko je postavljena v vertikalni položaj, dopolnimo s policami ali kar vgradimo omare.

Omarna postelja vključuje dva pasova, ki omogočata, da posteljnina in ležišča, ostanejo na istem mestu, tudi, ko posteljo dvignemo. Sicer pa je poljubno, mogoče opremiti dodatne stranske omarne prekate s povsem običajnimi garderobnimi elementi kot so police, predalčniki, obešalne palice,…

Kako izgleda spalnica v mansardi, ko je takšna postelja, dvignjena, je prikazano na spodnji sliki:

. omarna postelja .    

Med ostalimi možnostmi, če je prostor za spalnico v mansardi, majhen, razmislimo tudi o tem kako bo postelja v mansardi, tudi postavljena.

Najbolj praktična je njena postavitev vzdolž poševnih sten.
S tem stojni del spalnice pustimo vseeno odprt za garderobno omaro, kakšno mizo, komodo ali pa preprosto ostane prazen.

.

Enojne postelje za majhne mansarde

 

Če spalnico sicer uporabljamo sami in, če je ta majhna (ali tudi za spalni prostor v mansardi za otroke), razmislimo o možnosti postavitve takšne enojne postelje, ki jo po potrebi, lahko v spodnjem delu, izvlečemo in pridobimo dodatno ležišče.

.

izvlečna postelja
Kotna izvlečna postelja z dodatnim ležiščem po potrebi.

.

Dvižna postelja

.

Če je spalnica v mansardi majhna, je ena izmed možnosti tudi ta, da namesto omar, prostor za pospravljanje, najdemo pod posteljo samo.

V tem primeru se lahko odločimo za dvižne postelje, pri katerih pa bodimo pozorni, da je sam dvižni mehanizem dovolj močan in robusten, da je sam posteljni okvir mogoče prilagoditi želenim dimenzijam in tudi, da je med materiali in barvami za dvižno posteljo, mogoče izbirati med več vrstami.

Na spodnji sliki je prikazana dvižna postelja z dodatno odebeljenim posteljnim okvirjem (debelina 36 mm), oblazinjenim vzglavjem v bronze barvi (umetno usnje) ter robustnim pnevmatskim dvižnim mehanizmom, ki omogoča, da je tudi ob dvigu ležišča, na njej do 50 kg teže.

Sam dvižni mehanizem omogoča zaskok, s čimer ležišče ostane dvignjeno v določenem položaju, medtem, ko mi z obema rokama pospravljamo posteljnino pod samo ležišče.

 

dvižna postelja
Dvižna postelja z oblazinjenim vzglavjem.

.

Še več posteljnih okvirjev, izdelanih po naročilu, boste našli v prispevku z naslovom 8 primerov posteljnih okvirjev, izdelanih po naročilu.

 

Možnosti postavitev omar v mansardnih spalnicah

.

Spet v odvisnosti od razpoložljivega prostora in želene estetike v mansardni spalnici, je kombinacij kako in kakšne omare za spalnico v mansardi izbrati, več.

V prvi vrsti postavitev omar v spalnicah v mansardah, delimo na tri možnosti:

  • postavitev garderobnih omar vzdolž daljših sten spalnice
  • postavitev garderobne omare na prečne, krajše stene spalnice
  • postavitev omare pod poševni strop in s tem ponovno prihranek stojne površine

.

Omara postavljena vzdolžno na poševni strop

.

vzolžne omare v spalnici
Detajl nizkih omar, vgrajenih pod poševnih strop, vzdolžno po celotni steni spalnice.

.

Zgornja slika prikazuje detajl montiranih vgradnih omar z drsnimi vrati. 

Omara je vgrajena od ene do druge stene po celotni dolžini nizkega dela mansardne spalnice, prekrivajo pa jo navadna, bela drsna vrata, ki so obdelana v visokem sijaju.

Okovje in vodila so iz aluminija.

Notranji omarni korpusi so razdeljeni z vertikalami ter prečnimi policami, ki jih je mogoče poljubno in po potrebi, tudi prestavljati. Za notranjo obdelavo omarnega korpusa je uporabljena navadna, bela iverica.

Hrbtišče omare je puščeno odprto, s čimer je zagotovljena tudi večja zračnost zidnih sten v notranjosti omare.

.

Omara v mansardni spalnici, postavljena prečno na poševni strop

.

Druga slika prikazuje postavitev omare, postavljene prečno na poševni strop:

.

prečna omara
Omara v mansardni spalnici, postavljena prečno na poševnino.

.

V tem primeru je nižji del pod poševnim stropom obdelan s štirimi izvlečnimi predali, ostali del pa je prepuščen odprtim policam. Te so v svojem notranjem delu izrezane, tako, da lahko mirno mimo njih tečejo cevi centralne kurjave.

Desni, višji del omare, je tri delni, ponovno iz drsnih vrat, v notranjosti pa služi za obešanje plaščev, srajc in hlač.

Primer izdelane ožje mansardne omare za garderobo je prikazan tudi na spodnji sliki:

.

ožja mansardna omara
Ožja mansardna omara.

.

Izkoristek prostorske niše v mansardni spalnici

.

Glede na to, da je spalnica v mansardi, skoraj vedno nepravilnih in nevsakdanjih oblik, se ob ali v takšnih spalnicah, pogosto najde tudi del (prostorska niša), ki jo je mogoče izkoristiti tudi kot ločen garderobni prostor.

Večji, temeljitejši in daljši prispevek za garderobne sobe, je sicer spisan na povezavi, a za lažjo predstavo, prikazujemo tudi spodnjo sliko, kjer je prikazana opremljenost prostorske niše v mansardi s preprostimi odlagalnimi policami:

.

prostorska niša v mansardi
Izkoristek prostora v mansardni prostorski niši. Navadne izvlečne police in predali.

.

Zgornja slika prikazuje eno izmed možnih rešitev v spalnicah v mansardah. Prostorsko nišo, v katero je nemogoče postaviti klasične omare, preprosto zapolnimo s po merah, izdelanimi odlagalnimi policami.

V tem primeru jih je nekaj postavljenih tik ob nizko steno v globino povsem pod poševni strop, prečno na njih pa sta izdelana dva omarna korpusa, ki vsebujeta izvlečne police pri vrhu ter izvlečne predale pri dnu.

Na ta način je prostor praktično v celoti izkoriščen za manjšo garderobo, spalnica v mansardi pa v tem primeru velike garderobne omare, sploh ne potrebuje.

V spodnjem primeru prostorska niša vsebuje še nekaj dodatnih aluminijastih obešalnih palic.

Sama niša pa je še dodatno lomljena ne samo s poševnim stropom, ampak tudi s poševnimi zidnimi stranicami (tak primer najdete v mansardah pod kotom streh):

.

ureditev mansardne niše
Ureditev mansardne niše s poševnim stropom in stenami.

.

Spalnica v mansardi in pregradne stene

.

Zadnji izmed razmislekov glede možnosti opremljanja spalnice v mansardi zaradi manjših in ožjih prostorov, je razmislek o tem ali lahko kaj prostora v mansardi in spalnici pridobimo s pregradno steno.

Medtem, ko nam običajne montažne stene vzamejo najmanj 8 do 10 cm prostora, zidane stene pa še več (in še težje so), nam enostavna pregradna stena iz npr. iverala ne bo vzela več, kot 6 cm (če gre za enojno pregradno steno).

V nekaterih primerih jo lahko celo izdelamo tako, da en del nje, ostane fiksen in ga ni mogoče premikati, drugi del pa služi kot vhod v spalnico z drsnimi vrati.

Glede na količino barv in materialov, ki jih je mogoče izbrati za drsno predelno steno, boste med njihovo množico, sigurno našli, kakšno kombinacijo, primerno tudi zase.

Primer pregradne stene za spalnico je predstavljen na spodnji sliki:

.

pregradna stena
Delno fiksna in delno premična pregradna stena med spalnico in dnevnim prostorom.

.

Če tudi vas zanima spalnica v mansardi, svetovanje ali informativna ponudba, se priporočamo čez kontaktne možnosti.