» » » Kaj vse razumemo pod pojmom klasične spalnice?

Kaj vse razumemo pod pojmom klasične spalnice?

V ponudbi spalnic in možnosti za opremljanje spalnic, imamo stranke na voljo izbirati izdelavo spalnice po naročilu (ponavadi preko mizarja) ali pa se odločimo za klasične spalnice, katere osnovne pohištvene elemente, lahko najdemo v vseh večjih trgovskih pohištvenih centrih po Sloveniji in tudi nam bližnjim trgovinam, v tujini (Ikea,…).

Ker je torej ponudbe za klasične spalnice, vsepovsod ogromno, smo za tokratni prispevek pripravili nekaj več napotkov in primerjav za vse, ki jih zanima klasično in standardno opremljanje spalnice.

Pod pojmom klasične spalnice je v pohištvenem svetu in svetu notranjega opremljanja, mogoče najprej razumeti dve osnovni pojmovanji.

Po eni strani, govorimo o klasičnih spalnicah takrat, ko na njihovo opremljenost gledamo iz estetskega vidika. 

Po drugi strani pa pod pojem klasične spalnice sodi standardna in klasična pohištvena oprema, s katero se opremlja večino spalnic, le, da v tem primeru govorimo o klasični spalnici v smislu opremljenosti spalnice s klasičnim in standardnim številom pohištva za spalnico.

.

Klasične spalnice iz estetskega vidika

.

Prva definicija klasičnih spalnic se tako usmerja v pohištvo v spalnicah, ki po svoji estetiki, stilu in okusu, sodijo v klasični stil. Marsikdo pod pojmom klasične spalnice razume predvsem starinske in bogato opremljene spalnice iz srednjega veka kot jih srečamo v filmih o spalnicah.

Še najlažje boste okus in stil takšnih klasičnih spalnih prostorov, ujeli s spodnjo sliko:

.

klasična spalnica
Estetska klasična spalnica. Vir: jazdecor.com

.

Klasične spalnice v estetskem smislu so zato polne lesnih rezbarij in vidnih struktur na praktično vseh pohištvenih elementih. Postelje so okrašene z visokimi hrbtnimi, zidnimi naslonjali, delno ali v celoti oblazinjene, nočne omarice in komode pa krasijo raznovrstni renesančni in baročni ročaji, polkrožna in elipsasta ogledala nad izvlečnimi predali nad komodami ter podobno.

H tako opremljeni klasični spalnici sodi seveda tudi ustrezen stenski dekor (dekorativne tapete), pogosto pa tudi premišljeno izbran večji steklen lestenec, nočne svetilke ter dolge in visoke zavese ob oknih.

Primer takšne klasične spalnice, katere vir je 3dhousedownload.com, je prikazan tudi na spodnji sliki:

.

klasične spalnice
Primer opremljenosti spalnice v klasičnem stilu.

.

Takšnim spalnicam smo najpogosteje priča pri opremljanju turističnih kapacitet (hoteli, apartmajska naselja, vikendice,….), pri opremljanju vil, protokolarnih objektov in podobnega.

Za material je v največji meri uporabljen masiven les, ki se ga kombinira z ogromno stekla in ogledali ter oblazinjenimi posamičnimi deli kosov pohištva (na zgornji sliki oblazinjeni stoli ter vzglavna stena posteljnega okvirja).

Cenovno seveda takšne spalnice sodijo v sam vrh pohištvene luksuzne in prestižne opreme.

.

Klasične spalnice glede na
število pohištvenih elementov

.

Druga možnost kako lahko razumemo pojem klasične spalnice, je ta, da na opremljenost klasične spalnice pogledamo iz vidika potrebnih pohištvenih elementov, ki jih najdemo v večini spalnic. Vsi zbrani nasveti za opremljanje spalnic, so zbrani, na povezavi.

V vsako spalnico nedvomno sodijo enojni ali dvojni (zakonski) posteljni okvir, ena ali dve nočni omarici, garderobna omara ter komoda z izvlečnimi predali na shranjevanje spodnjega perila in nogavic.

V odvisnosti od razpoložljivega prostora, izbrane estetike in tudi finančnih zmožnosti, k tem, osnovnim pohištvenim elementom klasične opremljenosti spalnice, pa lahko dodatno sodijo še najrazličnejše dekorativne in pisalne mize, dodatne nižje omarne komode, vgradne omare, pregradne in predelne stene, obešalne stene z ogledali ali brez, pohištvene skrinje za shranjevanje dodatne posteljnine, opremljenost povsem ločenih in ob bok spalnicam, postavljenih garderobnih sob, viseče elemente in regale ter ostalo.

Primer klasičnega opremljanja spalnice z osnovnimi pohištvenimi elementi, lahko vidite na spodnji sliki:

.

primer klasične spalnice
Klasična opremljenost spalnice glede na uporabljene pohištvene elemente: zakonska postelja (z izvlečnimi predali), nočna omarica, vgradna komoda z odprtimi predali. Moderna spalnica po naročilu. 8 različnih posteljnih okvirjev, izdelanih po naročilu, si lahko ogledate, na povezavi.

.

V takšnih primerih opremljanja spalnic s klasičnim številom pohištvenih elementov, imamo pri nakupu spalnice, spet na voljo, dve možnosti.

Po prvi, ki se ravno zaradi standardnega in klasičnega števila pohištvenih elementov za večino spalnic, prodajajo v vseh pohištvenih trgovinah, lahko dobimo tipske spalnice z vnaprej izdelanimi pohištvenimi sestavi in elementi. Pri njih v večini primerov lahko izbiramo med nekaj različnimi lesnimi vzorci, do pet različnimi dimenzijami posteljnih okvirjev in garderobnih omar ter dodatke kot so nočne omarice in manjše komode.

.

spalnica iz naravnega lesa
Razstavni primer tipske razporeditve klasične spalnice iz naravnega lesa.

.

Po drugi, si lahko s klasičnim številom pohištvenih kosov, spalnico opremimo, povsem po naročilu. Za takšno opremo se bomo spogledovali predvsem v primerih, ko ima naš spalni prostor različne prostorske omejitve in druge ovire (majhna spalnica, spalnica v mansardi s poševnim stropom, pregradna stena ali zidni zob v spalnici, ipd…)

.

primer moderne spalnice
Primer opremljenosti moderne spalnice s klasičnim in standardnim številom pohištvenih elementov (zakonska postelja, nočni omarici, večja “walk in” garderobna soba).

.

Če se tudi sami zanimate za klasične spalnice, v katerem koli, izmed zgornjih pogledov, nam lahko preko kontaktnih možnosti, pošljete vaše zanimanje. Veseli bomo vašega povpraševanja in z veseljem bomo svetovali ter pripravili info ponudbo.