» » » Spalnica z mostom

Spalnica z mostom

Že iz preteklosti, se bo starejša generacija, najbrž spomnila, da si je marsikatera družina svojo spalnico dala opremiti tako, da je nad samim ležiščem bilo zmontiranih več garderobnih omar, s čimer se je pridobil prostor za dodatno garderobo in obleke. Tako imenovana spalnica z mostom se v zadnjem obdobju, posebej, ko je prostor za opremo spalnice manjši, vrača v vseh različnih oblikah in možnostih, omarne mostove pa boste našli tako v manjših garsonjerah, otroških sobah, spalnicah, apartmajih in vikend hiškah ter drugod.

Spalnica z mostom je v večini primerov produkt, ki se ga izdela po naročilu oz. se svetuje, da se, če se že odločamo za garderobne omare nad posteljami, preveri tudi med ponudbo po naročilu izdelanih spalnic, saj s tipskimi mostnimi, garderobnimi rešitvami ponavadi ne moremo v celoti izkoristiti naših spalnic.

Širšo paleto klasičnih posteljnih okvirjev, ki jih postavimo na tla (brez mostov), a izdelanih po naročilu, smo predstavili v prispevku Kaj vse je mogoče izbirati pri posteljah, izdelanih po naročilu.

.

Klasična spalnica z mostom

.

spalnica z mostom
Spalnica z mostom.

.

Na zgornji sliki je za lažjo predstavo, najprej predstavljena klasična spalnica z mostom, ki je namenjena dvema uporabnikoma (dimenzija ležišča je 160 x 200 cm), posteljni okvir, stranski garderobni omari ter most nad posteljo pa so izdelani iz vzorca videza naravnega lesa, iverne plošče.

Obe vertikalni garderobni omari imata v višjem delu po en prekat s klasičnimi, premičnimi policami, pod njima nekaj prostora za odlaganje knjig, pod tem pa še dodatno omarico za ostale reči, ki jih želita imeti pospravljene ob postelji.

Most nad posteljo preprosto povezuje oba garderobna, vertikalna prekata in je v tem primeru izdelan brez zaprtih regalov.

.

Spalnica z mostom z več omarami

.

spalnica z mostom več omar
Spalnica z mostom iz več zaprtih omarnih prekatov.

.

Na zgornji sliki je prikazana izdelava spalnice, kjer sta lastnika želela imeti čim več predalov. Tako ob postelji, kjer sta na vsaki strani omarna korpusa zapolnjena s po štirimi izvlečnimi predali pri tleh ter v prečnem, povezovalnem delu, kjer je izdelanih kar 12 dodatnih omarnih predalov s klasičnim, krilnim zapiranjem, omarnih vrat.

Povezovalna linija med spodnjimi predali na vsaki strani postelje in mostom nad posteljo je prepuščena odprtim policam, ob straneh pa so iz obeh notranjih strani, montirane bralne lučke.

.

Kotna spalnica z mostom

.

omare v spalnici
Kotna spalnica z mostom.

.

Kot ste lahko razbrali iz prvih dveh prikazanih primerov, je ponudbe za spalnice z mostom, največ takšne, kjer most nad posteljo poteka tako, da je postelja umeščena na sredino spalnice, iz obeh strani pa sta potem različno zasnovana vertikalna omarna korpusa.

V primerih, ko spalnica ne omogoča umestitve postelje povsem na sredino sobe, pa si lahko spalnico z mostom, omislimo tudi za kotno izvedbo.

V tem primeru (slika zgoraj), posteljni okvir postavimo v enega izmed kotov sobe, nad njim pa izdelamo most s poljubno zasnovanimi omarnimi predali (odprte police, zaprti regali).

Na zgornji sliki smo zraven kotno postavljene spalnice z mostom, za odlaganje garderobe, poskrbeli še s po naročilu izdelanim omarnim poličnikom pred posteljo ter vgradno omaro z drsnimi vrati, na levi.

Dodaten prostor za pospravljanje posteljnine se je našel tudi pod samim ležiščem s pomočjo velikega izvlečnega pod posteljnega predala.

Posebej predstavitvi vgradnih omar z drsnimi vrati in izdelanih po meri, je namenjena spletna stran na povezavi, med ene izmed najbolj branih prispevkov na tisti strani, pa sodi članek o možnostih postavitve le teh, v različnih prostorih (povezava tukaj).

.

Spalnica z mostom in posteljo, ki se lahko dvigne

.

V primerih, ko je prostora v spalnici zelo malo, bomo kljub mostu in odlagalnim policam na njem, dodaten prostor v spalnici pridobili tako, da bo klasična spalnica z mostom, opremljena s posteljo, ki jo je mogoče dvigniti takrat, ko je ne uporabljamo.

Tak primer je prikazan na spodnji sliki:

.

spalnica z dvižno posteljo
Spalnica z mostom in posteljo, ki se pospravi v omaro.

.

Most je v tem primeru nekoliko ožji, z namenom, da se lahko ležišče brez težav pospravi v vertikalni položaj. Sama vsebina mosta pa je lahko izdelana poljubno z več odprtimi policami ali z več zaprtimi regali.

Tudi v tem primeru gre za kotno postavitev ležišča. Desna zidna stena je v tem primeru izkoriščena v celoti za dodatne omarne regale z izvlečnimi predali in odprtimi policami.

V primerih, ko je spalnica majhna, ne iščemo pa dvižne posteljne rešitve, obenem pa imamo v stanovanju na voljo še kakšen prostor, si lahko namesto garderobe v spalnici, omislimo ločeno izdelavo garderobne sobe in prostor v spalnici, pridobimo na tak način.

.

Spalnica z mostom v otroški sobi

.

V otroških in mladinskih sobah je razlog za željo po garderobnih mostovih nad posteljami, podoben kot v manjših spalnicah. To je pridobiti dodaten prostor za odlaganje garderobe, brez, da izgubimo stojno, uporabno višino na sredini sob.

.

otroška spalnica z mostom
Otroška spalnica z mostom.

.

Na zgornji sliki je prikazana otroška spalnica z mostom, za enega otroka.

V tem primeru je v skrajni levi kot, izdelan ožji in visok garderobni korpus, ki se desno po vrhu in višje nad posteljo, nadaljuje s kombinirajočim mostom z nizkimi odprtimi policami ter omarnimi regali s klasičnim odpiranjem s krilnimi vrati.

Barve in lesne vzorce je, kot v vseh ostalih primerih, mogoče izbirati poljubno.

Če vas zanima spalnica z mostom v otroških sobah, priporočamo tudi ogled spletne strani Otroškesobe.com oz. ogled prispevka, ki je namenjen izključno opremljanju mladinskih sob. V njem je na tretji sliki prikazano opremljanje moderne mladinske sobe z mostom, pri čemer pa je most uporabljen za to, da je nanj postavljeno posteljno ležišče.