» » » 3 možnosti za drsna vrata v spalnici

3 možnosti za drsna vrata v spalnici

Opremljanje spalnice z drsnimi vrati je v prvi vrsti interesantno predvsem parom in družinam, ki se nagibajo k modernemu izgledu svojih spalnic, parom, ki imajo za spalni prostor, nekoliko manj prostora (npr. opremljanje spalnice v garsonjeri) ter, po drugi strani, tudi družinam, ki imajo ob svojih spalnicah na voljo dovolj prostora, da ob njih opremijo še ločene garderobne sobe s prehodi iz drsnih vrat.

Ker je o vrstah, lastnostih in značilnostih uporabe notranjih drsnih vrat, že ogromno objavljeno na spletni strani drsna-vrata.si, je vsebina v nadaljevanju, namenjena predstavitvi treh različnih opremljevalskih idej in rešitev, ki vsebujejo drsna vrata na različnih koncih in elementih pohištva spalnice.

V osnovi si lahko drsna vrata v spalnici, omislimo na treh različnih koncih:

  • drsna vrata uporabimo na vhodu v spalnico ali na prehodu v drug prostor (kopalnico, garderobno sobo,…)
  • drsna vrata uporabimo na garderobnih omarah
  • drsna vrata uporabimo kot predelna, pregradna vrata, ki ločijo spalni prostor od ostalih

Spodaj so predstavljeni vsi trije primeri:

.

Spalnica z drsnimi vrati na
prehodih v ostale prostore

.

Kot rečeno, je prva izmed možnosti, da si damo v našo spalnico, opremiti drsna vrata, ta, da drsna vrata montiramo na prehod spalnice. V največ primerih so prehodi z drsnimi vrati iz spalnice, narejeni proti ločenim garderobnim sobam in kopalniškim prostorom.

.

spalnice z drsnimi vrati
Izdelava drsnih vrat na prehodu v garderobni prostor.

.

Na zgornji sliki je prikazana izdelava prehoda iz spalnice v garderobno sobo, pri čemer je za polnilo drsnih vrat, uporabljeno prosojno, belo, matirano steklo, sam okvir drsnih vrat pa je iz aluminija. Drsna vrata so trojna in omogočajo odpiranje vseh vratnih kril v obe smeri.

Med drugimi možnostmi namestitve takšnih drsnih vrat v spalnico, spada možnost namestitve takšnih drsnih vrat, kjer je eno ali več kril fiksno, drugo krilo pa premično, namestitev drsnih vrat, ki se namesto ob steni, zapirajo v steno (tako imenovana kasetna notranja, drsna vrata) ali pa namestimo na širše tirnice zgolj eno vratno, drsno krilo.

Zelo lepo, praktično in tudi funkcionalno je, če se namesto steklenega polnila, odločimo za polnilo iz ogledal, sicer pa bomo za na prehode, kjer bi z lesnim ali preveč temnim steklenim polnilom, prostor preveč zatemnili, uporabili svetle barve in prosojne materiale.

Zgornja aluminijasta ali jeklena vodila se privijačijo v strop, v tla, pa se, v odvisnosti od vrste tal, vodilo privijači ali prilepi. V kolikor naslonski steni nista povsem ravni, se za do milimetra natančno ravno prileganje, uporabijo naslonske letve, vsa drsna vrata pa je dodatno mogoče opremiti z blažilci za mehko, počasno in tiho zapiranje.

Podrobnejši prispevek s prikazi in nasveti za opremljanje in postavitev ločenih garderobnih sob, je predstavljen na tej povezavi.

.

Drsna vrata na omarah

.

Druga možnost postavitve drsnih vrat v spalnici, je ta, da si damo na posamezne pohištvene elemente spalnice, izdelati drsna vrata.

Najpogosteje so ta nameščena na omarah, ki se vgradijo v spalni prostor, razlog pa je preprosto v tem, da si takšne omare, damo izdelati predvsem zato, ker želimo z njimi maksimalno izkoristiti prostor. Drsna vrata, namesto klasičnih krilnih, ne ovirajo prostora, pred samo omaro, zato z njimi dodatno prihranimo pri prostoru.

Manjša vgradna omara z dvojnimi drsnimi vrati, postavljena v kot in izdelana povsem do stropa, je predstavljena na spodnji sliki, sicer pa boste vse o vgradnih omarah, našli na spletni strani, ki je namenjena izključno predstavitvam, idejam in prikazom primerov postavitev vgradnih omar, na povezavi.

.

drsna vrata na vgradni omari
Steklena drsna vrata na moderni vgradni omari.

.

Ker praktično gre za enake materiale pri drsnih vratih, ki jih montiramo na prehode spalnih prostorov in na omare v spalnicah, je tudi v primeru drsnih vrat na garderobnih omarah v spalnicah, mogoče uporabiti iste barve in isto vrsto materiala (aluminij, steklo, lesna polnila, ogledala,….)

Lesna polnila za drsna vrata se delijo na tri sklope:

  • lesna polnila matiranih, pastelnih barv (40 barv)
  • lesna polnila barv visokega sijaja (5 barv)
  • lesna polnila z vidnimi letnicami in naravnimi lesnimi vzorci (jesen, bukev, oreh,…)

Steklena polnila je mogoče dobiti v nad 40 različnih barvnih vzorcih, obenem pa so še lahko prosojna, matirana, kaljena, varnostna, protilomna, peskana, gravirana.

Ogledala so lahko navadna ali zatemjena. Vsa drsna vrata pa je mogoče med seboj kombinirati z različnimi polnili.

.

Predelna drsna vrata v spalnici

.

Podobno kot je prikazano na prvi sliki zgoraj, velja tudi pri namestitvi drsnih vrat z namenom pregraditve prostorov, da se za takšno idejo ogrevajo družine, ki si npr. opremljajo garsonjere ali enosobna stanovanja in družine, ki želijo zapreti določene dele svojih prostorskih niš.

Različne možnosti pregradnih in predelnih sten si lahko ogledate v prispevku na povezavi, sicer pa je ena izmed rešitev, za katero se zanima največ naših spremljevalcev, prikazana na spodnji sliki:

.

drsna vrata kot predelna stena
POZOR: v našem programu, drsnih vrat brez spodnjih tirnic več ne ponujamo, ker stranke niso navdušene nad prevelikimi nihanji takšnih vrat. Pri nas je v vseh primerih uporabljano tudi vodilo spodaj!!! (Opomba velja v datumu priprave tega prispevka).

.

V koliko iščete tudi vi spalnice z drsnimi vrati, ne glede na to, kam želite drsna vrata namestiti, se bomo z veseljem z vami pogovorili, preko kontaktnih možnosti.