» » » Nasveti za ureditev majhne kopalnice

Nasveti za ureditev majhne kopalnice

V primerih, ko gre za ureditev majhne kopalnice, moramo pogosto narediti kompromis med želenimi pohištvenimi elementi in želeno estetiko kopalnice na eni strani ter med zmožnostmi, ki jih sploh naš kopalniški prostor, ponuja, na drugi.

.

ureditev majhne kopalnice
Za ureditev majhne kopalnice poiščite pohištveni sestav, ki ga je mogoče ločiti.

.

Podobno kot pri vseh ostalih prostorskih ambientih, pa tudi za ureditev majhne kopalnice, obstajajo določeni triki s katerimi boste, če ne drugače, vsaj optično, prostor v majhni kopalnici razširili in mu dodali občutek večje prostornosti.

.

Nasveti za optično prostorsko
ureditev majhne kopalnice

.

Zagotovo ste za mnogo nasvetov o tem, kakšne barve izbrati in kje postaviti kak pohištveni kos, v majhnih prostorih, že slišali. V spodnjem seznamu izpostavljamo tiste, ki so najbolj očitni, sicer pa se za ustrezno kopalniško pohištvo za majhne prostore priporoča kopalniško pohištvo v belih barvah in svetlih tonih.

  • za ureditev majhne kopalnice so primerna drsna vrata. Teh ne uporabimo samo na kabini za prhanje, ampak, če je le mogoče tudi na vhodu v samo kopalnico. Vhodni prostor v kopalnico, opremljen z drsnimi vrati, lahko obdelamo na dva načina. V prvem, drsna vrata vgradimo s pomočjo kasete (vložka) v montažno (ali leseno) steno. V drugem primeru lahko drsna vrata drsijo ob notranji ali zunanji steni kopalnice. Prihranek prostora pri uporabi drsnih vrat napram klasičnemu krilnemu odpiranju vrat v kopalnico je najmanj za širino vratnega klasičnega krila. Nekaj primerov za drsna vrata kopalnice boste našli tudi na povezavi. Če se vseeno nagibate k uporabi vrat s klasičnim odpiranjem, se naj le ta, odpirajo navzven.

.

drsna vrata pred kabino za prhanje
Steklena stena pred kabino za prhanje in moderen kopalniški sestav z dodatno led osvetlitvijo.

.

  • če ste šele v fazi snovanja prostorske razporeditve posameznih elementov in sanitarij po kopalnici ter še imate možnost odločati o poteku vodovodnih in elektro inštalacij, boste za funkcionalno ureditev majhne kopalnice prostor za wc školjko našli v kotu. Vgradni kotliček vam bo prihranil nekaj prostora tudi nad samo wc školjko in ta prostor boste lahko izkoristili za montažo viseče garderobne omarice ali odprtih polic. Povprečna širina wc školjk se začne pri 36 centimetrih. Upoštevajte, da ob školjki pustite na vsako stran vsaj dobrih 10 centimetrov prostora.
  • za tiste, ki jih šele zanima prostorska ureditev majhne kopalnice, je priporočljivo, da za prostor montaže umivalnika razmislijo o možnosti kotne vgradnje umivalnikov ali o možnosti nad pultnega umivalnika. Linije na pohištvenih kosih majhne kopalnice naj bodo enostavne, jasne in ravne. S tem se boste izognili občutku prenatrpanosti.

.

kopalnica ravnih linij
V majhno kopalnico sodi kopalniški sestav čistih, jasnih in ravnih linij.

.

  • primerne barve za ureditev majhne kopalnice so tople. Te prostor navidezno povečajo. Garderobne omarice obesite čimvišje v prostor, tako, da boste lahko brisače odlagali čim višje pod strop (a še vedno na dosegu rok). Za zgornjo polovico stene kopalnice se v majhnih kopalnicah priporoča uporaba črt na stenah. Tudi te pomagajo k temu, da prostor optično povečamo. Optično majhno kopalnico poveča tudi montaža večjih ogledal. Štiri različne barvne kombinacije kopalniških sestavov so predstavljene tudi v prispevku, kjer opisujemo kopalniške omarice z umivalnikom.

.

majhne kopalnice tople barve
Če je za kopalniško pohištvo na voljo zgolj ena stena, izbirajte med toplimi barvnimi toni. In velikimi ogledali.

.

  • pri izbiri kabine za prhanje, izberite sicer v prvi vrsti takšno, ki ustreza vašim dimenzijam, a, če le gre, med njimi izbirajte med kabinami dimenzij 80 x 80. Upoštevajte, da je potreben minimalen prostor pred kabino za prhanje za brisanje in obračanje, vsaj 70 centimetrov.

.

velika ogledala na kopalniškem pohištvu
Kopalnico boste optično povečali z velikimi ogledali na pohištvu.

.

  • pri izboru pohištva za ureditev majhne kopalnice preglejte možnosti za nakup vgradnih elementov in premičnega pohištva (npr. servisni voziček na koleščkih, garderobne poličke in omarice na koleščkih, ipd…). Z visečimi omaricami največkrat pridobite prostor na način, da v spodnjem delu kopalnice postavite umivalnik, wc školjko in ostalo, v zgornjem delu istih sten pa pridobite prostor za odlaganje brisačk in kopalniških pripomočkov.

.

vgradni umivalnik z dvema izvlečnima predaloma
Vgradni umivalnik z dvema izvlečnima predaloma.

.

  • dodaten prostor za shranjevanje boste našli tudi za vrati v kopalnico. Na njih lahko namestimo različna obešala in s tem bomo kopalniške plašče namesto v garderobno omarico obešali za vrata.

Uporaben in s tematiko, vezano na opremo za kopalnice majhnih prostorov, je tudi prispevek v priloženi povezavi, sicer pa smo za vse, ki se zanimajo za kopalniško pohištvo, pripravili tudi vodnik o opremljanju kopalnic iz prakse in izkušenj.