» » » Vzglavniki, primerni za različne tipe spanja (primerjava)

Vzglavniki, primerni za različne tipe spanja (primerjava)

Za vse, ki spremljate naše nasvete v zvezi z zdravim in bolj kakovostnim spancem, smo tokrat, v tem zapisu pripravili, primerjavo različnih vrst vzglavnikov med seboj, saj so vzglavniki zraven izbire ustreznega ležišča, drugi najpomembnejši dejavnik, ki odloča o naši kakovosti spanca.

Najpogostejši vzglavniki, ki jih interesenti zanje, lahko danes srečajo na slovenskem trgu, se v osnovi delijo na štiri različne sklope:

.

  • klasični vzglavniki
  • spominski vzglavniki
  • vzglavniki iz lateksa in
  • ortopedski vzglavniki

.

vzglavnikiKlasični vzglavniki

.

Namen klasičnega vzglavnika je predvsem, da po ustreznih dimenzijah, vrsti materiala ter izdelavi, ustreza našemu tipu spanja.

Že klasični vzglavniki pa so danes v večini primerov oblikovani tako, da so primerni za občutljivo kožo, s svojimi sestavinami zmanjšujejo rast bakterij, imajo termoregulacijsko sposobnost, odlično absorbirajo vlago ter so prijetni in mehki na dotik.

.

Spominski vzglavniki

.

spominski vzglavnikiOsnovna naloga spominskega vzglavnika je zagotavljanje pravilne ortopedske podpore glave in vratu glede na različne spalne tipe posameznikov, njihova dodatna odlika pa je tudi ta, da zagotavljajo popolno svežino in higieno.

V večini primerov so spominski vzglavniki izdelani iz luknjičaste strukture spominske pene, ki ima sposobnost prilagajanja telesni temperaturi.

Zaradi strukturne izdelave zagotavlja tak vzglavnik dobro zračenje in zmanjšanje gostote materiala v predelu glave.

Zaradi spominske pene se vzglavnik prilagodi poziciji glave in vratu, s tem pa zmanjša točke stika glave s spalno podlago ter zagotavlja pravilen anatomski položaj tekom cele noči.

.

Lateks vzglavniki

.

lateks vzglavnikKdor med spanjem ali po spanju čuti predvsem bolečine v vratu, potrebuje vzglavnik z dvojnim valom jedra. Na tak način pa so praviloma izdelani vzglavniki iz lateksa.

Zaradi dvojnega jedra veljajo lateks vzglavniki kot odlični podporniki pri spodbujanju pravilne drže med spanjem, sproščajo mišice v vratu in lajšajo bolečine.

Za lateks vzglavnike je značilna izjemna zračnost, s čimer so zelo primerni za vse, ki se močneje potijo.

.

Ortopedski vzglavniki

.

ortopedski vzglavnikiTudi ortopedski vzglavniki lahko imajo jedro vzglavnika izdelano iz dvojnega vala, njihov glavni namen pa je, da med spanjem poskrbijo za pravilno lego naše glave v primerjavi s hrbtenico.

V največ primerih so ortopedski vzglavniki izdelani iz visoko elastične ortopedske pene, z zračnimi kanali pa zagotavljajo boljše zračenje. S tem pomembno vplivajo na odvajanje vlage in onemogočanje pogojev iz katerih bi se lahko razvile pršice.

Ortopedski vzglavniki so antibakterijski in antimikrobni, obenem pa imajo vrezano posebno obliko, ki zagotavlja boljši in večji pretok zraka ter masažni učinek za boljšo cirkulacijo krvi.

Polnilo otropedskih vzglavnikov je lahko poljubno zapolnjeno z oljem sivke, aloe vere, itd…

.

************

.

Pri izbiri ustreznega vzglavnika za vaš tip spanja, priporočamo, da izbirate med takšnimi, pri katerih, pri pogostem pranju, vzglavnik ne odstopa od tkanine prevleke ležišča, obenem pa sodobneje izdelani vzglavniki, pri pranju omogočajo ionizacijo, kar zagotavlja uničenje bakterij že pri 40 stopinjah celzija.

.