» » » 5 nasvetov za izbiro vzmetnice, primerne za otroke

5 nasvetov za izbiro vzmetnice, primerne za otroke

Tukaj smo izbrali 5 nasvetov za starše, ki iščejo vzmetnice, primerne za otroke.

.

Vzmetnice primerne za otrokeIzbira ustrezne vzmetnice, primerne za otroka, pogosto za marsikaterega starša, prinese kar nekaj dodatne zmede, saj že iz nakupa ležišča za odraslega zelo dobro vemo, da je pri odločitvi za nam ustrezno ležišče, potrebno biti pozoren na kar precej malenkosti in podrobnosti.

.

Še posebej za otroško telo, ki raste in se razvija, je dodatno pomembno, biti pred izbiro ležišča, toliko bolj previden, da res upoštevamo vse dejavnike, ki so ključni za kakovosten spanec naših otrok.

Na primer prevleka, ki sicer res ni najbolj opazen del ležišča v otroški sobi, vseeno velja za enega izmed najbolj pomembnih elementov spalnega ambienta otroka.

..
Velikost vzmetnice

.
Vzmetnice prihajajo v različnih velikostih, vključno z velikostjo posteljice za najmanjše otroke ter velikostjo postelj za večje otroke. Posteljni okvirji otroških postelj pa se tudi po izgledu, sestavi in obliki med seboj zelo razlikujejo.

Starejši otroci in otroci, ki bodo najverjetneje visoki, lahko koristijo izredno dolge vzmetnice, že od vsega začetka, zaradi česar nam ne bo potrebno kupiti še eno blazino, medtem, ko otroki rastejo. 

.
Vzmetnice in posteljni okvirji
.

Prevleka in vzmetnica, za ustrezen otroški posteljni okvir, je največkrat zasnovana tako, da se ujema z obsegom posteljnega okvirja. Zaradi tega, svetujemo, da, če je le mogoče, kupite vzmetnice in posteljne okvirje hkrati, s čimer zagotovite predvideno podporo in udobno ležišče, kot si jo je zamislil in načrtoval že proizvajalec.

Le ta pri proizvodnji tako ležišč kot posteljnih okvirjev, upošteva udobnost, varnost in ustrezno podporo kot celotno spalno izkušnjo. Mnogo staršev, predvsem zaradi cenovnih vzgibov, kupuje vzmetnice in posteljne okvirje, ločeno, vendar moramo vedeti, da največ primerov neustrezne spalne podpore telesu (otrok in odraslih) izhaja ravno iz naslova neusklajenosti posteljnega okvirja z izbrano vzmetnico.

.
Sestava vzmetnice

.
Veliko ležišč za otroke je izdelanih iz polivinilklorida, ki pa sprošča kemične emisije, ki so znane celo kot rakotvorne snovi.

Naravni materiali, kot so organski bombaž ali organske volne so veliko bolj zdravi materiali za otroško ležišče. Mnogo, sicer negorljivih materialov, iz katerih so lahko izdelane otroške vzmetnice, je lahko zelo strupenih, a organska volna je hkrati negorljiva in naravna.

Otroci so še posebej občutljivi na strupene kemikalije in logično je, da si je pri izbiri primerne vzmetnice za otroke, treba prizadevati, da se omeji izpostavljenost nenaravnim materialom.

.
Število vzmeti

.

Ko omenjamo število vzmeti, govorimo o številu tuljav, ki jih najdemo znotraj ležišča.

Otroci ne tehtajo veliko, tako, da večje število tuljav, ne bo naredilo znatne razlike, razen, če otrok ne bo drastično spremenil svoje teže v naslednjih 10 letih. Lahko pa je razlika med vzmetnicami z različnim številom tuljav v notranjosti, zelo velika.

Lahki otroci ne potrebujejo takšne podpore, ki jo zagotavljajo dražje in velike vzmetnice za odrasle.
Osnovna, srednje trda vzmetnica, ki je dobro zgrajena in solidno strukturirana v svoji notranjosti, bo zanesljivo pravšnja za majhnega otroka.

.
Nakup stare ali nove vzmetnice

.

Rabljena ležišča lahko vsebujejo bakterije, plesen, pršice in telesne tekočine prejšnjih lastnikov (bratje, sestre,..).
V nekaterih primerih je sicer uporaba rabljene vzmetnice lahko sprejemljiva za uporabo, a je v vseh teh primerih pogoj, da dobro poznamo lastnika.

Za vse ostale primere je na splošno nakup novega ležišča boljša in predvsem bolj varna izbira.