» » » 7 praktičnih nasvetov za idealno notranjo ureditev kuhinje

7 praktičnih nasvetov za idealno notranjo ureditev kuhinje

Medtem, ko opremljanje kuhinjskih prostorov, še posebej posameznih kuhinjskih elementov in omar za skladiščenje posode in živil, najbrž ni tako vznemirljivo kot npr. izbira svetil v kuhinji ali izbira sedežne garniture v dnevni sobi, gre vseeno pri organiziranju kuhinjskega prostora za precej bolj kompleksno vprašanje načrtovanja notranje opreme, kot je vidno na prvi pogled.

V spodnjih nasvetih smo izbrali 7 najbolj praktičnih nasvetov pri razporejanju notranje opreme v kuhinji ter iskanju odgovora kako do maksimalno funkcionalne in praktične kuhinje.

.

notranje opremljanje kuhinje

.

*********

.

Kuhinjski otok je zelo praktičen, saj največkrat ravno ta, definira postavitev celotne kuhinje in vseh elementov, hkrati pa deluje tudi kot izjemno družaben prostor, saj se okrog njega pogosto zbere več članov družine. V velikih kuhinjah je vredno namestiti kuhinjski otok tudi zaradi tega, da razbijemo pogosto monotono in enolično postavitev osnovnih kuhinjskih elementov ob zidne stene.

Za kompakten in masiven, a vseeno topel in domač občutek ob prihodu v kuhinjo, lahko uporabimo npr. imitacijo hrasta. Če želimo, da naša kuhinja ob tem izgleda še prestižno in moderno, hrastu in ostalim naravnim lesnim tonom, dodamo steklo v črni, krom in npr. pomivalno korito iz granita. Za kuhinjske omarice ne bo nič narobe, če se upamo poigrati z različnimi barvnimi kontrasti.

.

kuhinjski otok

.

Ko iščemo notranjo opremo za manjšo kuhinjo (primer tukaj), je v prvi vrsti pomembno to, da se v prostoru zagotovi, da imamo vse potrebne potrebščine pri roki, pred stremljenjem za tem, da imamo vse v kuhinji.

Še posebej v majhnih kuhinjah, bomo kot praktične, izrabili tudi kuhinjske stene, ki jih lahko izkoristimo za namestitev večjega servirnega pribora (zajemalk, cedilk, manjših loncev, ipd..). V majhnih kuhinjah je tudi tendenca za tem, da gospodinjske aparate vgradimo za fronte kuhinjskih elementov, s čimer se zmanjša vpliv izgleda in vpliva industrijskih in starejših kuhinj, polnih z gospodinjskimi aparati. Hladilnik z zamrzovalno omaro, pečica v stojni višini ter pomivalni stroj, naj bodo vgradni.

.

manjša kuhinja

.

Eden izmed bolj praktičnih nasvetov pri notranjem opremljanju kuhinje, je, da si pred opremljanjem naredimo seznam potrebnih pripomočkov od najmanjših serviet, pribora ter posodic za začimbe, z namenom, da si že predhodno vizualiziramo razporeditev le teh v okviru celotne kuhinje. Notranji dizajn kuhinje namreč kasneje opredeljujejo ravno vidni deli in drobnarije, zato je dobro, da že pri načrtovanju kuhinje, upoštevamo njihovo postavitev.

.

notranji dizajn kuhinje

.

Mnogo kuhinj je danes zasnovanih tako, da zapolnjujejo osrednji bivalni prostor, zato je pri teh smiselno ostalo notranjo opremo (garderobne omare, jedilniško mizo, ipd…) zasnovati tako, da čim manj ovirajo prehod do kuhinje. Tudi kuhinjski pripomočki in manjši aparati kot so npr. aparat za kavo, toaster, mikrovalovna pečica, stojalo za sadje, naj ne zakrivajo pogleda v osrednji del kuhinje ali se znajdejo naj servirnem pultu.

Pri izboru barv za našo kuhinjo, ne pozabimo, da barve, zaradi različnega dotoka naravne svetlobe, svoj vpliv, skozi dan, spreminjajo. Še posebej barve večjih površin (kuhinjskih tal, front kuhinjskih elementov, delovnega pulta) znajo ob različnih urah dajati povsem drugačen ton celotni kuhinji.

Nežno bela vanilija se lahko v popoldanskem času popolnoma spremeni v rumeno. Zato je priporočljivo, da imamo možnost bodoče barvne vzorce kuhinje, opazovati na svojem domu, tekom različnih ur. Če boste po dveh ali več dneh z izborom svoje barve zadovoljni tekom vseh ur dneva, ste našli svojega zmagovalca.

.

barve v kuhinji

.

Na kuhinjske elemente in omare moramo gledati kot na kose pohištva, ki nam zraven estetike dajejo odlično priložnost, da so tudi izjemno praktični.

Za resne kuharje in tiste, ki se v svojih kuhinjah zadržujejo dlje časa, so kot nalašč odprte kuhinjske police in gospodinjski aparati, postavljeni v ospredje opremljanja kuhinje.

Za družine mora biti kuhinja tudi družabni in topel prostor, ki omogoča udobno kuhanje in ne preveč založenih polic, hkrati pa opremljena s površinami, ki jih je mogoče enostavno in hitro očistiti.

.

moderna kuhinja.

Na splošno, kombiniranje preveč drznih barv v kuhinji, ni priporočljivo za večino kuhinj.

Če so npr. gospodinjski aparati v izgledu aluminija in matirani, izberimo sorodno tem barvam, tudi fronte in zaključke lesnih delov. Za manjše kuhinjske prostore se tudi bolj priporoča izbira širših in horizontalnih linij kuhinjskih elementov.

Ko opremljate svojo kuhinjo, bodite kreativni.
Navsezadnje gre za prostor v katerem zraven spanja, mnogo družin, preživi najdlje časa. Za mnoge pa tudi osrednji prostor družinskega ustvarjanja in druženja.

.

**********

.

Če potrebujete svetovanje pri notranjem opremljanju kuhinje, se za pogovor, priporočamo tudi mi.