» » » Če vas zanima moderna kuhinja z otokom

Če vas zanima moderna kuhinja z otokom

To, da praktično vsaka kuhinja, ki vsebuje kuhinjski otok, sodi med modernejše kuhinje, ste lahko razbrali že iz prispevka, v katerem so predstavljene moderne kuhinje z jedilnico in še posebej v prispevku, kjer so predstavljeni trije primeri kuhinj z različnimi otoki.

V prispevku v nadaljevanju, je zato nekaj več napisano o možnostih, ki jih lahko uporabimo kot kuhinjski otok.

Načeloma velja, da je kuhinjski otok v moderni kuhinji, pohištveni element, ki stoji sredi kuhinje, oddaljen praviloma najmanj 120 cm od osnovnega vzdolžno ali prečno ležečega kuhinjskega niza in, da služi kot dodatni delovni pult, delovna ploskev, v nekaterih primerih pa tudi kot pohištveni element, ki ga bomo uporabili za vgradnjo kuhalne plošče ali osnovnega pomivalnika.

Po estetiki, se v moderni kuhinji, otoki praviloma ujemajo z izbranim izgledom osnovnega pohištva. Delovni pult ponavadi v materialu in po barvi sledi osnovnemu pultu, ličnice predalov v otoku ter otočni obodi pa se v največ primerih dopolnjujejo z materialom ličnic predalov na osnovnih kuhinjskih elementih.

Še posebej v zadnjem času, je res moderna kuhinja z otokom tista, v kateri je otok izkoriščen za vgradne kuhinjske aparate. V največ primerih je to, kot že rečeno, kuhalna plošča, viseča kuhinjska napa in pa pomivalnik. Od, izpred let tradicionalnih kuhinjskih otokov, se novejši kuhinjski otok razlikuje tudi po tem, da je bolj razgiban in uporaben iz vseh strani. Slika spodaj:

.

moderna kuhinja z razgibanim otokom
Moderna kuhinja z razgibanim otokom.

.

Za tak izgled je seveda ustrezne elektro, vodovodne in tudi zračne inštalacije, potrebno načrtovati in pripraviti vnaprej. Edino pri namestitvi kuhinjske nape na otok ni nujno, da je zračenje urejeno predhodno, ker je možnosti za montažo različnih kuhinjskih nap (tudi brez odzračevanja) pač več. Priporočamo prispevek z naslovom Futuristična napa za kuhinjski otok.

Takšna (na povezavi zgoraj), če iščete moderen izgled, bo verjetno prišla za kuhinjske otoke, še najbolj prav.

Sicer pa je v modernih kuhinjah z otoki v uporabi najrazličnejši material in barve.

.

Moderni kuhinjski otok in izbira materialov

.

Po eni strani med modernejšo izbiro materialov za sodobno kuhinjo sodi aluminij, visoki sijaj, večja uporaba različno barvnega stekla, v zadnjem času pa tudi vračanje k vse bolj izrazito vidnim (in občutenim) lesnim strukturam. To pomeni, da je obod modernega kuhinjskega otoka narejen tako, da ne samo, da lesne letnice vidimo, temveč jih na otip tudi različno občutimo.

Kakor, da bi v rokah držali pravi les iz gozda. Takšna prestižna kuhinjska kombinacija, ki vsebuje tudi kuhinjski otok, je predstavljena tudi na prvi sliki v prispevku o prestižnih kuhinjah.

Po drugi strani se modernost kuhinjskega otoka definira skozi kombinacijo uporabe različnih materialov med seboj. V tem pogledu smo največkrat priča kombiniranju svetlečega aluminija in visoko sijajnih predalnih ličnic, pa tudi osnovnemu delovnemu pultu otoka iz naravnega izgleda lesa ter kombiniranim predalom v visokem sijaju.

.

moderen kuhinjski otok
Kombinacija naravnega lesa in modernih materialov.

.

Moderna kuhinja z otokom in izgled ter razporeditev

.

Če je še pred slabim desetletjem veljalo, da je kuhinja že moderna, če vsebuje “zgolj” otok, se danes sodoben trend kuhinje definira tudi s samim izgledom in razporeditvijo kuhinjskega otoka.

Ker gre v njegovi najbolj ozki definiciji, za kuhinjski element, ki stoji sredi kuhinje povsem ločeno od ostalih elementov, k tovrstnemu stilu kuhinje, v tem kontekstu, ne moremo prišteti kuhinj s polotoki in podaljšanimi kuhinjskimi elementi proti sredini kuhinjskega prostora.

Vseeno pa lahko ravno iz kuhinjskih polotokov in podaljšanih servirnih pultov potegnemo nekaj idej, ki jih lahko uporabimo tudi pri načrtovanju moderne kuhinje z otokom (slika zgoraj).

Dno kuhinjskega otoka je tako v moderni kuhinji lahko povsem unikatno in individualno izdelano, kot ga vidimo npr. tudi na spodnji sliki. V tem primeru je namesto klasične zapolnitve otočnega korpusa, le ta nekoliko privzdignjen in sloni na estetskem in velikem, podpornem, krožnem stebru.

Lepa in moderna kuhinja z otokom je predstavljena tudi v prispevku z naslovom Opremljanje kuhinje v manjši garsonjeri.

.

moderna kuhinja z otokom

.

Ostale prvine modernosti takšne kuhinje so poudarjene skozi kombinacijo uporabe različnih materialov, ki smo jih opisovali zgoraj (aluminij, vidni lesni vzorci na odprtih kuhinjskih elementih, predalne ličnice visečih kuhinjskih elementov v visokem sijaju, vgradni pomivalnik na polotoku, super moderna viseča, stropna kuhinjska napa iz inoxa, samostoječ moderen hladilnik z ločenim zamrzovalnim delom, ipd…)

Sama razporeditev kuhinjskega otoka v modernem kuhinjskem ambientu vključuje izrabo otoka tako iz notranje kot zunanje strani kuhinjskega prostora. V nekaterih primerih pa je sam kuhinjski otok še dodatno razgiban s povišanim točilnim pultom in servirno mizo.

Različno razgibane in unikatne moderne kuhinje z otoki boste našli tudi v tem prispevku. V njem boste predvsem na prvi sliki lahko dobili idejo, da vaš kuhinjski otok ne more nujno sestavljati pravilen kvadratni obod. Mirne vesti se lahko, pogumno za moderen izgled kuhinje, odločite za kuhinjski otok z različno visokimi osnovnimi odlagalnimi površinami (prva slika na povezavi).

Primer dodatno povišanega pulta lahko vidite tudi na spodnji sliki:

.

moderne kuhinje z otokom
Moderna kuhinja z otokom s povišanim servirnim delom.

.

Lep primer modernega kuhinjskega otoka in moderne, čeprav souporabe različnih materialov, lahko vidite tudi na kuhinji v spodnjem primeru.

V tem primeru gre za kuhinjo, kjer je za delovno ploskev osnovnega dela in tudi samega otoka, uporabljen kamen. Sami pohištveni kosi in elementi pa so izdelani v skoraj tradicionalnem izgledu. Občutek modernosti bolj za kontrast kot pravo osnovo, daje izbrana velika, kromirana kuhinjska stenska napa in moderna, a v starinskem izgedu, vgrajena kuhalna plošča.

Ličnice kuhinjskega otoka so praktično uporabne iz obeh strani, pri čemer so te, ki gledajo proti dnevno jedilnemu delu, v sredinskem otočnem prekatu, odprte in zapolnjene s tradicionalnimi pletenimi košarami.

Dodatne ideje za tradicionalne, a vendar moderne kuhinje, boste našli tudi tukaj.

.

tradicionalna kuhinja z otokom
Moderna kuhinja z otokom, a v tradicionalnem izgledu.

.

Manjša moderna kuhinja z otokom

.

V primerih manjših stanovanj in hiš, ponavadi kuhinjski prostor ne omogoča sploh postavitve kuhinjskega otoka. Kljub vsemu pa lahko iz spodnje slike in postavljanja kuhinje v manjšem stanovanju, vidite, da je kuhinjski otok mogoč tudi v takšnih primerih.

Šank oz. kuhinjski otok je majhen, a izredno uporaben pri serviranju jedi na večjo mizo v jedilnico.

Sama kuhinja je moderna že zaradi izgleda svoje viseče kuhinjske nape, obenem pa se z materiali (steklo in visoki sijaj) ter kombinacijo barv, fantastično dopolnjuje v stil sodobnih kuhinj.

Tudi sami izbrani in minimalistično zaviti ročaji dodajo pridih sodobnosti in modernosti, strinjali pa se boste, da na samo modernost vpliva tudi izbor kuhinjskih stropnih svetil in tudi zidna obdelava kuhinjskih sten.

Za nasvete ob zanimanju za nakup majhne kuhinje, toplo priporočamo tudi ogled prispevka na povezavi.

.

manjša moderna kuhinja z otokom
Manjša moderna kuhinja z otokom.

.

Če tudi vas zanima moderna kuhinja z otokom, bomo veseli obiskanosti tudi te spletne strani, ali, da nam preko kontaktnih možnosti, pošljete zanimanje za vašo sanjsko kuhinjo. Prepričani smo, da bomo znali ugoditi vašim željam.