» » » Kako izbrati parket (1. del)?

Kako izbrati parket (1. del)?

Če je nastopil čas, da bi vaš star parket zamenjali za novega ali pa ste v kakršnemkoli drugem kontekstu premišljevali o novem parketu, so se zadeve hitro začele zapletati: ponudba parketa je ogromna, obstajajo različne vrste paketa in vrste lesa za parket, ki se ne ločijo samo po ceni, ampak tudi po funkcionalnosti.

Ko poskušate z brskanjem po spletu ugotoviti, kako pravilno izbrati parket, naletite na kup (nasprotujočih si) informacij, potem so tukaj različni načini polaganja parketa (vzorci), če že imate pohištvo, se mora parket z njim ujemati in nenazadnje mora biti tudi prijazen do vaše denarnice. Ker, ko na koncu potegnemo črto, še vedno velja, da nam pri izbiri parketa, omejitve največkrat postavi globina naše denarnice.

Če ste tudi sami zmedeni, smo za vas pripravili nekaj osnovnih izhodiščnih točk, ki vam bodo pomagale pri tem, da ugotovite, kaj je resnično pomembno pri izbiri parketa. Kako torej izbrati parket?

.

V katerem prostoru boste polagali parket?

.

Je to kuhinja, spalnica, dnevna soba ali hodnik?

Vsak od teh prostorov ima svoj namen in drugačne obremenitve, na podlagi katerih prilagodimo izbiro parketa. Dnevna soba in hodnik sta gotovo bolj obremenjena prostora kot recimo spalnica, sploh pri več članski družini. Kuhinjska tla imajo spet drugačne potrebe.

Imate doma veliko zabav, majhne otroke?

V tem primeru je smiselno, da investirate v parket, ki je bolj trpežen in odporen in bo z lahkoto preživel vse pare nog, ki se bodo na njem zabavali. Res je, da se na vsakem parketu poznajo praske, a mehkejši les (smreka) je bolj občutljiv od hrasta ali tikovine, zaradi česar bo tudi njegova življenjska doba posledično daljša.

.

.

Prostor je neposredno povezan tudi z barvami in načinom polaganja parketa

.

Ker je parket naravna talna obloga, morate vzeti v zakup tudi to, da bo sčasoma spremenil barvo, a ne samo to: parket se lahko razlikuje v barvnih odtenkih tudi takrat, ko gre za isto vrsto lesa.

Za manjše prostore je priporočljivo izbrati parket v svetlejših odtenkih, enako velja tudi za tiste prostore, ki so obrnjeni na senčno stran in imajo zato manj dnevne svetlobe. V tem primeru bo parket v svetlih odtenkih prostor optično povečal.

.

Logika je preprosta: velik parket v velike prostore, majhen parket v majhne prostore. Vir: www.esbflooring.com

.

Če se odločate za panelni ali gotovi parket, bodite previdni pri izbiri njegove dimenzije, zlasti v manjših prostorih. Odločite se za parket manjših dimenzij in ne polagajte „velikih plošč“, ker boste tako dosegli ravno nasproten učinek in boste že tako majhen prostor še dodatno pomanjšali. Večji prostori niso tako občutljivi in imate bistveno več možnosti za igranje.

.

Eksotične vrste parketa v primerjavi s klasičnimi vrstami lesa za parket

.

Eksotika je “in”, klasika pa je – klasika. Parket obstaja iz približno 300 različnih vrst lesa, ki se, kot smo že omenili, med seboj razlikujejo po videzu (barvi), trdoti, gostoti lesa in stabilnosti (spreminjanju skozi čas).

Eksotične vrste lesa, kot so tikovina, wenge, mahagonij veljajo za najprestižnejše vrste lesa za parket, zato imajo tudi visoko ceno. Od ostalih (klasičnih) vrst lesa se ločijo predvsem po tem, da so izjemno vzdržljivi in odporni, znani pa so tudi po svojih specifičnih barvnih odtenkih, ki jih boste težko ujeli pri katerem izmed klasičnih oz. evropskih vrst lesa.

.

različne vrste parketa
Kako izbrati parket med različnimi vrstami lesa? Foto: http://artparquet-eng.com/

.

Če želite vzdržljiv in kakovosten parket, ponj ni treba v daljne kraje: med domačimi vzdržljivimi in kakovostnimi parketi je gotovo na prvem mestu hrastov parket.

Hrastov parket je značilen po tem, da sčasoma prijetno potemni, stopnja vzdržljivosti pa je odvisna tudi od tega, kje je bilo drevo vzgajano (in prav zaradi tega lahko na forumih zasledite različne pro in contra argumente o trdoti in vzdržljivosti hrastovega parketa). Od klasičnih vrst parketa je med Slovenci priljubljena tudi bukev, češnja, jesen, javor in seveda oreh.

Imejte v mislih, da so vse to zgolj splošna navodila in osnovne izhodiščne točke za razmišljanje.

Vsak prostor je specifičen in potrebe uporabnikov se razlikujejo tudi glede na druge dejavnike (ali boste uporabili talno gretje, ali si želite kombinacijo lesa in ploščic itd..), zato vam brskanje po forumih nikoli ne more dati 100 % zanesljivega odgovora.

Kontaktirajte nas, zaupajte nam vaše želje in potrebe in svetovali vam bomo na podlagi dolgoletnih izkušenj.