» » » Parket v kuhinji

Parket v kuhinji

Ker ima mnogo gospodinjstev ob misli, da bi imeli parket v kuhinji, kar nekaj pomislekov, lahko v prispevku v nadaljevanju, preverite zakaj je večina izmed njih, pogosto tudi neupravičenih.

Kot vemo, se večina gospodinjstev za talno oblogo svoje kuhinje, odloči za keramične ploščice. Te so sicer v prvi vrsti, v primerjavi s parketom, tako iz estetskega kot fizičnega vidika, bolj hladne, a razlogov za odločitev za parket namesto njih, je zraven tega, še kar nekaj več.

V nadaljevanju so predstavljene ideje za parket v kuhinji, nasveti katerega izbrati in drobni triki, kako parket v kuhinji dodatno zaščititi. Dodatne nasvete za brušenje in lakiranje parketa, boste našli na povezavi.

.

Kuhinja je specifičen prostor
in tak naj bo tudi parket

.

V kuhinji se vedno nekaj dogaja: večkrat na dan kuhamo, pečemo, pult je vseskozi v uporabi in pogosto nam kaj pade na tla: mastno olje, rdeča pesa, gosti sok, deska za rezanje ali kuhinjski nož,…

V kuhinji pomivamo posodo, tako da se lahko, če nič drugega, polije tudi samo voda, prisotno je ogromno vlage…

Vse kuhinje so si v razporeditvi kuhinjskih elementov dokaj podobne in tla so v vseh izmed njih, že samo zaradi narave prostora, enako obremenjena, ne glede na vrsto talne obloge.

Ker je njihova obremenitev večja, kot je na primer obremenitev tal v dnevni sobi ali spalnici, moramo za parket v kuhinji, izbrati najprej sploh pravo vrsto materiala.

.

Kakšen parket izbrati za kuhinjo?

.

Za kuhinjo in na splošno za vse prostore, v katerih velja večja obremenitev (tudi zaradi vlage) se priporoča tikovina.

To je tropska vrsta lesa, ki velja za eno izmed najbolj trpežnih vrst lesa nasploh.
Tikovina že od daleč premaga tudi nam bolj domači hrast.

Tikovina, ki jo morda poznamo tudi kot teak/tik parket ali teak les, je znana po tem, da je izjemno trpežna in je že zaradi svoje naravne strukture, odporna proti gnitju.

Običajno se uporablja za zunanje vrtno pohištvo, lesene terase, klopce v parkih (angleški parki so znani po klopcah iz tikovine) ter pri drugem lesenem pohištvu, ki mora kljubovati različnim vremenskim razmeram.

Palube starih ladij so bile narejene iz tikovine, ki so jo potem, ko je ladja odslužila svoje, reciklirali za pohištvo.
Če je paluba preživela dolge in razburkane poti čez ocean, smo lahko prepričani, da bo gotovo preživela tudi življenje v naši kuhinji.

.

Teak parket v kuhinji. (vir: http://www.ninadecor.com/)
Teak parket v kuhinji. (vir: http://www.ninadecor.com/)

 

Tik parket se brez težav obdrži več deset let.

Njegova barvna lestvica variira od rumenkaste do sive barve, zato lahko njegov ujemajoč odtenek najdemo za praktično vsako kuhinjsko garnituro. Fantastično se poda h klasičnim, tradicionalnim in masivnim kuhinjam, zelo pogosto pa je uporabljan tudi v povezavi s kuhinjskimi elementi iz visokega sijaja raznovrstnih barv.

Druga vrsta parketa, ki se priporoča za kuhinje in je prav tako izjemno masiven ter vzdržljiv, je Wenge parket (afriški les).

Za razliko od tikovine, smo sicer pri njem bolj omejeni kar se tiče barvne lestvice, saj je Wenge parket tako temen, da je že skoraj črne barve.

Po drugi strani, pa se ravno zato, zelo lepo poda v večje in moderne kuhinje ter enkratno kombinira z ostalimi materiali v kuhinji: aluminijem, steklom, kamnom,….

.

Tudi hrastov parket odlično paše v kuhinj. (vir: www.storymarklife.co)
Tudi hrastov parket odlično paše v kuhinj. (vir: www.storymarklife.co)

 

Namig: čeprav velja, da so tropski paketi dražji od domačih vrst lesa, se zaradi njihove vzdržljivosti, splača za kuhinjo izbrati eno izmed tropskih vrst lesa. Če vseeno vztrajamo na domači, avtohtoni lesni vrsti, upoštevajmo, da so najbolj trpežni tisti kuhinjski parketi, ki so narejeni iz lesa listavcev. Med njimi je še vedno najboljša izbira, hrastov parket.

.

Izbira parketa v kuhinji je odvisna tudi od navad tistih, ki kuhinjo uporabljajo

.

Če spadate med zelo pedantne ljudi, ki vam nikoli nič ne pade iz rok, redko kaj polijete ali pa imate kuhinjo doma bolj kot ne, za okras, lahko v končni fazi izberete tudi smrekov parket. Smreka je mehkejši material in kot tak, že samo zaradi tega, zelo primerna za obdelavo. Daje občutek toplote in domačnosti, pa tudi cenovno sodi med ugodnejše rešitve.

.

Parket v kuhinji, zaščiten s preprogo. (vir: lumberjocks.com)
Parket v kuhinji, zaščiten s preprogo. (vir: lumberjocks.com)

.

Ena izmed vse pogosteje uporabljanih talnih oblog v kuhinjah, v zadnjem času, je tudi kombinacija parketa in ploščic. Takšno talno oblogo gospodinjstva izberejo zato, ker delujejo topleje in bolj domače, hkrati pa na najbolj obremenjenih in izpostavljenih delih kuhinje, vseeno obdržijo osnovo iz keramičnih ploščic.

V tem primeru na najbolj obremenjene dele kuhinje položimo keramične ploščice, tam kjer imamo pa položen parket, pa le tega dodatno zaščitimo z bombažno, dekorativno in estetsko preprogo.

Na ta način bo naša kuhinja topla in prijetna, povrh vsega pa tudi domača iz estetskega vidika. O razlikah med tem ali izbrati za kuhinjo parket ali laminat, si lahko več preberete tudi v prispevku, na povezavi.