» » » Kakšno barvo kuhinje izbrati?

Kakšno barvo kuhinje izbrati?

Tokrat v prispevku v nadaljevanju, pomagamo našim spremljevalcem, ki iščejo pomoč pri tem kakšno barvo kuhinje izbrati. Kot vemo, je danes na pohištvenem trgu, mogoče dobiti že vse najrazličnejše barve. Kar pa ne pomeni, da prav vsaka sodi v naše stanovanje in v naš način življenja.

Navsezadnje, različne barve s seboj prinašajo različno energijo in počutje.

.

Ali naj bo naša kuhinja bela?

.

Američani so “nori” na bele kuhinje. Bela barva deluje čisto, preprosto ter vsakdanje. Tudi tisti, ki niso pristaši bele, se bodo strinjali, da pri izboru bele kuhinje, ni potrebno kaj dosti razmišljati.

Belemu pohištvu v kuhinji lahko kombiniramo vsako barvo sten, vsako barvo ploščic oz. drugega materiala po tleh, bel je ponavadi tudi kuhinjski strop. In beli se poda tudi večina kuhinjskega pribora, servisa, posode, krožnikov in tudi gospodinjskih aparatov.

Bela barva s seboj prinaša tudi enostavno čiščenje in vzdrževanje. Primer moderne bele kuhinje smo podrobneje predstavili tudi tukaj, dodatne štiri primere elegantnih belih kuhinj pa si lahko ogledate tudi na tej povezavi.

.

kakšno barvo kuhinje izbrati
Bela deluje čisto, in preprosto. Kombiniramo jo lahko z vsemi barvami.

.

Ideja s katero ne moremo zgrešiti

.

Pri izboru barve za pohištvo naše kuhinje, ne moremo zgrešiti, če za le to, uporabimo dva različna odtenka. Na primer, da za kuhinjski otok postavimo eno vrsto barve (na sliki spodaj izgled naravnega lesa), fronte ostalih kuhinjskih elementov pa kontrastno opremimo s povsem drugo barvo.

V spodnjem primeru prikazujemo izgled kuhinjskega otoka v naravnem lesu, na ostalih delih kuhinje pa nadaljujemo samo še z detajlom ali dvema: delovno ploščo ali hrbtiščem kuhinjske stene.

Pri takšnem pristopu izbire barv za kuhinjo upoštevajmo, da se svetlemu in naravnemu lesu zelo podajo ostale kuhinjske ličnice predalov v svetlih in polnih matiranih barvah.  Temnejšemu lesu in izrazito vidnim lesnim strukturam pristojijo močnejši kontrasti, ki jih bomo uporabili tudi v kuhinjah, ki omogočajo obilo naravne svetlobe.

Če bo naša kuhinja vsebovala izbor naravnega lesa, lahko dodatno kuhinjo poudarimo z dekorjem iz naravnih materialov.

.

barve kuhinj
Kuhinjski otok v izgledu naravnega lesa z izrazitimi lesnimi strukturami. Za kontrast smo izbrali močne barve ličnic ostalih predalov v visokem sijaju.

.

Se upamo iti barv?

.

Tretja možnost, po kateri sežejo mlade in dinamične družine, so barvite kuhinje. V tem primeru iščemo sveže barvne kombinacije za najrazličnejše kuhinjske detajle. Del odprtih predalov in polic je lahko v živo rumeni, za del kuhinjskega hrbtišča izberemo živo zeleno, kuhinjske pripomočke in sklede poiščemo v modri.

Takšna kuhinja deluje igrivo. V njej zagotovo ne bomo slabe volje. Prednost takšne odločitve pa je tudi v tem, da lahko njeno barvno igro, hitro in enostavno, spremenimo, če se je naveličamo.

Simpatično sodi v takšno kuhinjo tudi drzno spreminjanje živih barvnih odtenkov na posameznih stranicah kuhinjskih elementov ter pogumen izbor kuhinjskih pripomočkov in posode.

.

barve za kuhinjo
Barve, ki poudarijo mladost in energijo.

.

Ker je na trgu kuhinjskih potrebščin, tako na področju gospodinjskih aparatov (npr. aparati za kuhanje kav, aparati za peko kruha,…) kot jedilnih servisov, prava poplava možnosti izbire barv, pri barviti kuhinji pravzaprav ne moremo narediti napake.

.

Umirimo žogico

.

Manj drzni in pristaši sproščenega, domačega in predvsem umirjenega vzdušja, bomo pristali pri klasiki. V klasično kuhinjo sodi kombinacija naravnega lesa in svetlih tonov. Za moderen izgled bodo poskrbeli dodatki kot so kromirane obrobe nekaterih predalov, skrbno izbrani srebrno matirani ročaji ter sive zaključne omarne stranice.

Tla klasične kuhinje so svetla, zgornje elemente bomo prepustili beli, za kuhinjsko steno pa bomo uporabili diskretne, drobne keramične vzorce naravnega izgleda.

Če gre za manjši prostor, bomo v kot kuhinje postavili v naravnem lesu in svetlih tonih, tudi premični kuhinjski pult, ki ga lahko prestavljamo po potrebi.

Klasičen izgled kuhinje bomo dodatno poudarili z večnimi, belo rdeče karo servietami in kuhinjskimi brisačami ter postavitvijo košare z rožo in slikami z umirjenimi motivi.

.

barva kuhinje
Večna klasika. Za majhne in velike kuhinje.

.

Kontrasti v barvah in materialih

.

Ravne in čiste linije kuhinjskega pohištva poudarjajo zrelost in skrb za detajle. Za kontrast takšnemu izboru uporabimo velik hladilnik zaobljenih linij in v živih barvah (slika spodaj). Svetlim tlom kuhinje dodamo pastelno rdeč vgradni element v katerega je nameščen tako hladilnik z zamrzovalno omaro kot tudi vgradna pečica.

Steklo na kuhinjskem otoku je valovita kombinacija belo črnega vzorca.

Super modernemu izgledu kuhinje pristoji tudi moderen izbor kuhinjske nape nad kuhalno ploščo (skrajno levo na stenskem kuhinjskem nizu). Resnično drzne in vsemogočih oblik kuhinjske nape boste našli na tej povezavi.

.

kontrastna kuhinja
Moderna kuhinja, polna konstrastov.

.

Za še več barvnih možnosti in kombinacij, predlagamo tudi skok na našo stran. Prepričani smo, da vas bodo navdušile.