» » » Izdelava kuhinje, jedilnice in dnevne sobe v enem prostoru

Izdelava kuhinje, jedilnice in dnevne sobe v enem prostoru

Za opremljanje in izdelavo pohištva za en, večji prostor, se ponavadi zanimajo mlade družine, ki si svoje domovanje uredijo v zgornjih etažah skupnih stanovanj, ljudje, ki živijo sami in si urejajo npr. garsonjere ter družine, ki bi želele eno večjo sobo, preprosto urediti za več ambientov.

Najpogosteje se opremljajo kuhinja, jedilnica in dnevna soba v enem prostoru.

Na spodnjih slikah prikazujemo več primerov izdelave in opremljanja s pohištvom, v enem samem prostoru.

Prvi primer je primer izdelave pohištva za en prostor, za mlajšo družino, ki si je želela urediti svoje domovanje v zgornji etaži skupne hiše. Del zgornje etaže je pod poševnim stropom (mansarda), drugi del sobe omogoča standardno stojno višino (260 cm) in ima na stranski steni tudi okno.

Ta del smo opremili s kuhinjo, izdelano po naročilu in merah tega prostora.

.

Izdelava kuhinje

.

Kot rečeno, je kuhinjski prostor standardne, kvadratne oblike. Zaradi pomanjkanja prostora pa bo kasneje ob desni steni, postavljena še jedilna miza s po dvema stoloma na vsako stran.

Sam kuhinjski niz je zasnovan kotno in se od leve proti desni začne z visokim kuhinjskim elementom, ki je namenjen shranjevanju živil.
Spodnja dva predala sta izvlečna  in se odpirata z mehkim rokovanjem, najvišji omarni regal se odpira s krilnimi vrati.

.

kuhinja jedilnica dnevna soba v enem prostoru
Kuhinja jedilnica dnevna soba v enem prostoru.

.

Kuhinja se od levega, visokega omarnega korpusa, nadaljuje z nizkim kuhinjskim nizom, ki je po vzdolžni steni, sestavljen iz dveh vrst različno visokih, izvlečnih predalov (po trije v enem nizu), sam vzdolžni niz pa je izkoriščen tudi za vgradnjo pomivalnika in kuhalne plošče.

Zgornji del vzdolžnega kuhinjskega niza tvorijo trije viseči kuhinjski elementi, ki so opremljeni s steklenimi ličnicami z motnim steklom. Med njih je pred zadnjim elementom pri steni, vgrajena kuhinjska napa.

Kuhinjska obloga je lesena in povezuje zgornji in spodnji kuhinjski niz.

Krajši krak delovnega pulta je namenjen delovni površini ob oknu.
Pod njim pa je zraven kotnega elementa, postavljena še ena vrsta, treh izvlečnih predalov na mehko odpiranje.

Desni kuhinjski kot je zaključen z visoko omaro, izdelano po meri. V levem prekatu je v sredinskem delu puščen prostor za vgradno pečico, v desnem prekatu je izdelan prostor za vgradni hladilnik. Pri tleh sta izdelana dva izvlečna predala, na vrhu pa dva dodatna predala s krilnim odpiranjem vrat.

Spodnja kuhinjska zaščitna obroba je iz aluminija, prav tako so  iz aluminija tudi ročaji na predalih.

.

Dnevna soba

.

Prostor za dnevno sobo se nahaja na nasprotni strani kuhinje. V tem delu se strop tudi zniža, zato je del pohištva dnevnega sestava, pomaknjen tudi pod poševni strop.

Sestav je moderen in z enako izbrano barvo lesnih vzorcev in barv ličnic predalov, kot jo lahko vidimo že na kuhinji.
Tudi ročaji na ličnicah predalov so enakega izgleda in iz aluminija.

Za tiste, ki jih zanimajo samo dnevni sestavi, priporočamo prispevek: 3 moderne dnevne sobe po naročilu.

.

dnevna soba v enem prostoru
Izdelan dnevni sestav na nasprotnem koncu kuhinje.

.

Primer moderne kuhinje, jedilnice in dnevne sobe v enem prostoru

.

Na spodnji sliki gre prav tako za opremljanje enega prostora z vsemi tremi pohištvenimi ambienti. Le, da je razlika od zgornjega primera v tem, da je pohištvena oprema v tem stanovanju, postavljena v celoti v etaži s polno stojno višino.

Kuhinja je postavljena in izdelana v prostor izza hodnika.

Moderno izdelana kuhinja vključuje kotno postavitev v levo ter izdelan večji kuhinjski otok, ki povezuje kuhinjski prostor z jedilniškim.

Iz jedilniške strani razgiban kuhinjski otok omogoča postavitev dveh barskih stolov, levo od njiju je izdelana višja omarica za shranjevanje jedilniškega servisa, krožnikov, skled in podobnega. Še bolj levo od nje, pa se kuhinjski otok zaključuje z estetsko, nizko omarico z dvema izvlečnima predaloma.

Barva ličnic kuhinje je rjava v visokem sijaju, vsi predali pa se odpirajo na mehko odpiranje in zapiranje. Dodatno predstavitev, za tiste, ki morajo svojo kuhinjo postaviti v mansardni prostor, boste našli na povezavi v članku Cenovno ugodna kotna kuhinja za mansardni prostor.

.

moderna kuhinja jedilinca dnevna soba v enem prostoru

.

Temnejši, rjavi pohištveni ton, se nadaljuje v svetlo izbrane materiale in barve v jedilnici in nato še s svetlo izbrano sedežno garnituro v dnevni sobi.

Miza v jedilnici je iz svetlega javorja in je v osnovi namenjena štirim uporabnikom. Po potrebi je ob krajši stranici mize mogoče dodati še dva stola.

Izbor materiala in barv na stolih ob jedilni mizi in na sedežni garnituri je enak.

Modernost celotnega prostora in praktično izkoriščenost vsakega kotička sobe, dopolnjuje steklena vgradna vitrina na prehodu iz hodnika proti kuhinji.

Prispevek, kjer namesto modernih kuhinjskih sestavov, prikazujemo klasično izdelane kuhinje iz masivnega lesa, boste našli na povezavi.

.

Primer prostorne jedilnice in kuhinje
v enem prostoru

.

V svetlih tonih in z bež ujemajočimi ličnicami kuhinjskih predalov, je izdelan in opremljen tudi enoten prostor na spodnji sliki.

Na njej lahko vidite, da vhod v kuhinjo prihaja iz desne, poševne zidne stranice.
Od nje je do hrbtne stene kuhinjskega prostora puščeno ravno dovolj globine za vnaprej predvideno izdelavo kuhinje po naročilu.

Kuhinja sodi med tako imenovane enovrstne kuhinje, saj je celoten niz kuhinjskih elementov postavljen v enem nizu. Posebnost in specifičnost kuhinje pa se kaže v njenem stopničastem spuščanju kuhinjskih predalov, od desne proti levi.

Prvi, ožji, kuhinjski regal je v spodnjem delu izvlečni, zgornji del se odpira s pomočjo krilnih vrat. Levo od njega se nahaja kuhinjski element v katerega je vgrajen pomivalni stroj, pod njim pa se ponovno v celotni liniji od ene do druge stene, nahaja cela vrsta izvlečnih predalov.

Najnižji kuhinjski niz vsebuje pomivalno korito in v skrajnem levem kotu, kuhalno ploščo.
Hrbtišče kuhinje dopolnjuje enako izbran les kot ga najdemo na servirnem pultu na levi, na delovnem pultu, kjer je montiran pomivalnik ter na jedilniški mizi v kuhinji.

.

kuhinja in jedilnica v enem prostoru
Prostorno in razgibamo izdelana kuhinja in jedilnica v enem prostoru.

.

Iz slike sicer ni razvidno, a enako izbrane barve in materiali ter celotna estetika, se nato nadaljuje tudi na dnevnem pohištvu, ki se nahaja v isti sobi.

Večja vgradna omara z vgradno pečico, vgradnim hladilnikom in ostalimi, v kuhinji, potrebnimi elementi, se nahaja na nasprotni strani kuhinjskega niza, ki mu na zgornji strani vidimo ličnice predalov (levo od servirnega pulta v spodnjem delu slike).

.

Moderna lepotica

.

Tudi v spodnjem primeru je šlo za opremljanje enega prostora, v katerem se bo nahajala tako kuhinja, jedilnica, kot tudi dnevna soba (desno od jedilniške mize).

Slika prikazuje pogled na izdelano vgradno kuhinjsko omaro, ki stoji na pravokotni steni od obeh, osnovnih kuhinjskih nizov (desni je kuhinjski otok).

Vgradna omara sega od tal do stropa, na njeno levo pa smo postavili tri prečno ležeče, viseče, dodatne kuhinjske elemente. Primerne za dekor in shranjevanje jedilnega servisa in krožnikov.

Kuhinja se z izborom temnega lesa (oreh) lepo kombinira z ličnicami v belem, visokem sijaju.
V temnem orehu pa je na desni izdelana tudi jedilniška miza, namenjena uporabi štiri članske družine.

Okrogla kuhinjska napa v ospredju, modernost in sodobnost celotnega izdelanega ambienta, samo še dopolni.

.

kuhinja in jedilnica v enem
Moderna kuhinja, ki se na desni nadaljuje tudi z moderno izdelavo jedilnice in dnevne sobe.

.

Kuhinja, jedilnica in dnevna soba v mansardi

.

Zadnji, spodnji primer, prikazuje izdelavo kuhinje in jedilnice (ki se nadaljujeta še v dnevno sobo na levi) v manjšem mansardnem stanovanju. Izbrana kombinacija barv v tem primeru je črna, bela in rdeča, s tem, da rdečo najdemo le na dekorju in stenah (kar pomeni, da lahko v prihodnosti barvni ambient, zelo enostavno spremenimo, brez, da bi morali zamenjati pohištvo).

Kuhinja je v tem primeru vgrajena pod nižji del etaže, najnižji del je celo izkoriščen za vgradnjo vseh kuhinjskih elementov, ki ne potrebujejo zgornjih ploskev.

Na ta način smo pod, ponavadi slabše ali sploh neizkoriščen del enega prostora, “pospravili” vgradno pečico, vgradno mikrovalovno pečico, izvlečne predale in še na vsaki strani dva regala, ki se odpirata s klasičnimi, krilnimi vrati.

Nasproti tega, nizkega kuhinjskega niza, stoji, po globini, širše izdelan kuhinjski element, v katerega je vgrajena kuhalna plošča, nad njo kuhalna napa, ob straneh pa je ravno dovolj prostora za pripravo jedi in serviranje.

Zadnji, hrbtni del tega elementa, je povišan in deluje kot servirno točilni bar, ki povezuje kuhinjo in jedilnico.

.

kuhinja jedilnica dnevna soba v mansardi
Izkoriščenost mansarde s kuhinjo in jedilnico po meri.

.

Še več idej boste našli tudi na naši spletni strani, sicer pa vas vse, ki se zanimate za ureditev kuhinje, jedilnice in dnevne sobe v enem prostoru, vabimo, da se nam oglasite čez spodnje kontaktne možnosti.

Z veseljem bomo predlagali rešitev tudi za vaš primer.