» » » Kuhinja v podstrešnem stanovanju

Kuhinja v podstrešnem stanovanju

V našem, današnjem prispevku, je v besedi in sliki, predstavljena kuhinja v podstrešnem stanovanju.

Podstrešna stanovanja (imenovana tudi mansardna) imajo v svoji osnovi celo vrsto prostorskih posebnosti in značilnosti, ki jih je treba upoštevati in biti nanje pozoren, medtem, ko jih pri opremljanju klasičnih prostorskih ambientov, ni potrebno upoštevati.

V prvi vrsti, podstrešno stanovanje v večini primerov zaključuje poševen, mansardni strop, zelo pogosto pa je ta, zapolnjen še z enim ali dvema podstrešnima oknoma.

Naklon poševnega stropa je le v redkih primerih klasičen 45 stopinjski, v večini dejanskih primerov pa se posamezni strešni nakloni med seboj še dodatno lomijo, so prekinjeni z najrazličnejšimi lesenimi in drugimi nosilnimi stebri, obdani med dimniške zidove in podobno.

Če nas pri opremljanju podstrešnega stanovanja, zanima predvsem kuhinja v podstrešnem stanovanju, pa je pri njej, treba biti še dodatno pozoren na obstoječe vodovodne in elektro inštalacije ter zvočno in še posebej toplotno izolativnost samega prostora.

.

*********

.

Na spodnji sliki je najprej prikazana kuhinja v podstrešnem stanovanju, ki je postavljena v obliki črke U (dodatni nasveti za tovrstne, U kuhinje, so na povezavi).

.

kuhinja v podstrešnem stanovanju
Kuhinja v podstrešnem stanovanju.

.

Že na sami sliki lahko vidite, da je prostor za kuhinjo, poln najrazličnejših, zgoraj opisanih “ovir” in anomalij.

Na desni, delno zidno kuhinjsko steno, objema dimniški zid z dodatno izbočeno montažno masko, nadaljevanje levega zidu pa je do konca poševnega stropa, zamaknjeno nekoliko v globino.

Nato se v poševnem stropu nahajata kar dve podstrešni okni, prostor pod njima pa je ravno dovolj visok za montažo klasične višine kuhinjskega delovnega pulta brez dodatnih stenskih polic ali elementov.

V levem delu se kuhinja nadaljuje s povišanim kuhinjskim elementom, ki je sestavljen iz dveh omarnih prekatov.
Notranji (obrnjen proti oknu) je namenjen za vgradnjo pečice, zunanji služi za vgradno hladilnika z zamrzovalno omaro.

Kuhinjska napa je montirana na skrajni desni strani, tik ob vhodu v kuhinjski prostor.

Kuhinja v podstrešnem stanovanju, na zgornji sliki, po svojem izgledu sodi, med modernejše in zaradi izbora barv ter materialov, tudi toplejše kuhinje. Medtem, ko je za ličnice kuhinjskih elementov uporabljen bež iveral, se za kuhinjski obod in delovni pult uporabi le videz naravnega lesnega vzorca.

Edini viseči kuhinjski element je svoj prostor našel na zidni stranici, poglobljeni in levo od kuhinjske nape.

.

Še modernejša in kontrastna kuhinja
v podstrešnem stanovanju

.

Drugi primer kuhinje je prav tako postavljen v podstrešno stanovanje, ga pa za razliko od zgornjega primera, zaključuje še modernejši stil kuhinjskih elementov (brez ročajni elementi v visokem sijaju, močno kontrastna delovna ploskev in lesni kuhinjski obod).

.

moderna kuhinja v podstrešnem stanovanju

.

Tudi v tem primeru lahko vidite, da kuhinjski prostor na desni, omejuje zidna stena, katere prostor okrog nje, je elegantno izkoriščen tako, da delovni pult objema celotni zidni zob.

Tako imamo iz desne strani delovni pult uporabljen kot jedilno/servirno mizo, na levi pa je v sam pult vgrajena kuhalna plošča. Kuhinjska napa nad njo, visi iz stropa.

Prostor za visoke kuhinjske elemente se je našel na hrbtni steni, pravokotno na servirni pult, medtem, ko je pod poševni strop, ponovno postavljen zgolj spodnji niz kuhinjskih elementov.

Sredina tega je smiselno zapolnjena z enojnim pomivalnikom z odcejalnikom.

O opremljanju kuhinj v mansardnih in podstrešnih stanovanjih, smo pisali tudi tukaj.