» » » Kuhinja v obliki črke U v prostoru nepravilnih oblik

Kuhinja v obliki črke U v prostoru nepravilnih oblik

Novejše gradnje stanovanj in tudi prenove starejših hiš, vse bolj pogosto namenjajo kuhinjam prostor, ki je z ostalimi prostori (npr. dnevno sobo, jedilnico) povezan in do njih odprt.

Takšne primere boste našli v številnih naših predstavitvah izdelanih kuhinj.
Kar štirje v enem prispevku, so predstavljeni v objavi z naslovom 4 primeri izdelanih manjših kuhinj.

Prednosti, ki jih prinaša takšna zasnova kuhinjskega prostora, napram “nekdanji” zasnovi kuhinj iz preteklosti, so najmanj naslednje:

 • večja povezanost družine pri kuhanju in pripravi jedi
 • večja izkoriščenost prostorov in bolj funkcionalna razporeditev elementov (tako kuhinjskih kot elementov v ostalih prostorih)
 • omogočen pretok naravne svetlobe iz kuhinje v ostale prostore in obratno
 • lažji prenos živil, pripravljenih jedi in lažja priprava jedilne mize
 • cenejši nakup pohištvene opreme v primeru celovite ureditve večih prostorov v enakem estetskem izgledu ali pri enakem dobavitelju
 • prihranek pri stroških dostave in montaže, ki jo v primeru nakupa celovite prostorske ureditve, uredi en mojster v celoti

Na spodnji sliki prikazujemo primer kuhinje, ki smo jo opremljali v takšnem prostoru.

.

ideje za kuhinje po meri
Opremljanje kuhinje po merah prostora.

.

Opremi kuhinje je namenjena površina dimenzij cca. 350 x 350 cm, s tem, da je vhodna odprtina na levi strani nekoliko zoožana zaradi podaljšanega zidu dnevne sobe (na levi). Obenem je v notranjosti kuhinje predvidena dodatna odprtina, ki zahteva, da vanjo postavimo kuhinjske elemente po meri.

Takoj za tem zidom, se na kuhinjski strani, nahaja dovolj prostora, da ravno prav v globino postavimo samostoječi hladilnik z zamrzovalno omaro, nato pa se stena nadaljuje še z vhodnimi vrati v kuhinjo iz hodnika.

Za vrati smo zidno steno zapolnili z višjimi kuhinjskimi elementi, pri čemer smo vgradno pečico postavili na stojno višino.

Podaljšano kuhinjsko steno ob oknu smo izkoristili za postavitev spodnjega kuhinjskega niza v obliki črke U, kar na notranji strani v bistvu predstavlja zapolnitev prostorske niše, na zunanji strani (na sliki spredaj) pa deluje kot podaljšana kuhinjska servirna miza.

Nanjo je vgrajena kuhalna plošča. Namesto klasične postavitve svetil, ki smo je vajeni pri podobnih rešitvah ostalih kuhinj, to funkcijo opravlja kuhinjska napa, spuščena nad kuhalno ploščo. Koristne napotke za izbiro kuhinjske nape boste našli na priloženi povezavi.

Vzdolžno površino delovnega pulta ob oknu, smo izkoristili za vgradnjo pomivalnika. Iz sprednje strani, podaljšan kuhinjski pult omogoča tudi dva predala z izvlečnim odpiranjem. Ta služita za spravilo krožnikov in skled ter reči, ki jih potrebujemo v bližini jedilne mize.

Za material front kuhinjskih elementov je uporabljena bela barva v visokem sijaju. Dodatne primere “belih lepotic” boste našli tudi v prispevku Moderne kuhinje v beli barvi.

S kombinacijo naravnega lesa v temnejšem odtenku deluje kuhinja na sliki, moderno in prostorno. Dostopa v kuhinjo, je kljub podaljšanemu kuhinjskemu kraku v notranjost (cca. 150 cm), več kot dovolj za prost in enostaven prehod več ljudi hkrati.

Zgornje viseče kuhinjske elemente smo opremili s steklenimi ličnicami.

.

Kratki, a koristni napotki,
ki se jih splača upoštevati pri zasnovi vsake kuhinje

.

Pri sami zasnovi kuhinje smo upoštevali nekaj osnovnih smernic, ki se jih splača upoštevati pri vsakem opremljanju kuhinje (seveda, če prostor omogoča):

 • če je le mogoče pomivalnik vgradimo na delovno ploščo, kjer je omogočen dostop naravne svetlobe
 • sodobna razporeditev kuhinjskih elementov narekuje vgradnjo pečice v stojno višino
 • prehod v kuhinjski prostor naj bo prost in dovolj širok za hkratno uporabo večih ljudi
 • povezovalne pulte in elemente kuhinje, ki so obrnjeni k drugim prostorom, izkoristimo za spravilo reči, ki jih bomo uporabljali v teh prostorih
 • kuhinjsko napo nam ni potrebno zasnovati zgolj v funkciji prezračevanja, temveč tudi kot dekor
 • delovni trikotnik kuhinje zasnujmo tako, da bo omogočeno kar se da čim manj “sprehajanja” med posameznimi fazami priprave živil (priprava, kuhanje, pomivanje)

Ker je sodobna notranja zasnova prostorov vse bolj individualna in edinstvena, predlagamo, da obiščete tudi objavo 3 primeri opremljanja kuhinj v nevsakdanjih prostorih. V njej boste deležni še dodatnih idej za opremljanje kuhinj.

Lahko pa obiščete tudi našo spletno stran. Ali nas kontaktirate čez spodnje možnosti.
Z veseljem se bomo pogovorili z vami.