» » » Prikaz različnih možnosti uporabe stekla v kuhinjah

Prikaz različnih možnosti uporabe stekla v kuhinjah

Steklene obloge in kuhinjski hrbtni pasovi so v modi že nekaj časa. Glavni razlogi za to so v prednostih, ki jih prinaša steklo, kot material, ki ne zahteva nobenega posebnega vzdrževanja in tudi čiščenje stekla je bistveno enostavnejše kot čiščenje kuhinjskih oblog iz drugih materialov.

Steklo je hkrati 100% neprepusten material, z najrazličnejšimi fototapetami pa dejansko omogoča dekoriranje kuhinje povsem po naših željah in okusu.

Najpogostejše kuhinjske površine, pri katerih namesto lesa, najpogosteje uporabimo steklo, so stenske, zidne steklene obloge, ličnice visečih kuhinjskih elementov, v nekaterih primerih pa, kot boste videli v nadaljevanju, tudi večje kuhinjske omarne ličnice in hrbtne ličnice kuhinjskih pultov in otokov.

.

Kuhinje s steklom na visečih elementih

.

kuhinje s steklom
Primer montaže kuhinje s steklom v črni barvi na visečih elementih.

.

Na zgornji sliki je najprej prikazana montaža kuhinje, kjer je steklo uporabljeno na zgornjih visečih kuhinjskih elementih. Za barvo steklenih ličnic mehko odpirajočih se predalov, je uporabljena črna, sicer pa bi lahko v tem primeru izbrali za barvo tudi katero izmed ostalih barv (po RAL-u) ali, po želji, tudi obdelavo steklene ličnice s fototapetami.

Vsa kuhinjska stekla so izdelana iz najmanj 5 mm (ali 6 mm) debelih, kaljenih stekel in fino brušena, dodatne prednosti uporabe stekla v kuhinjah pa so enostavna montaža, eleganten videz in možnost samostojnega odločanja o tem, katere površine želimo v kuhinji zastekliti.

.

kuhinja s steklenimi elementi
Steklo na visečem kuhinjskem elementu ter na stenski oblogi in servirnem pultu.

.

Na zgornji sliki je prikazana kuhinja, kjer je zraven uporabljenega stekla na ličnici visečega kuhinjskega elementa, steklo uporabljeno tudi na servirnem pultu in stenski oblogi.

Dodaten prispevek o uporabi stekla v kuhinjah, je objavljen tudi na povezavi.

 

Kuhinje s steklom na stenskih oblogah

.

Kuhinjske stenske, steklene obloge so priljubljene predvsem zaradi dveh lastnosti:

  • hrbtna površina kuhinje s svojo velikostjo in vidnostjo spada med površine, na kateri z motivom definiramo celoten stil in estetiko kuhinje (moderna kuhinja, klasična kuhinja,…)
  • osvetlitev pod visečimi zgornjimi, kuhinjskimi elementi, bo dodatno poudarila celotno kuhinjo in delovno, kuhalni pult

Zelo moderna in funkcionalna kuhinja s kontrastnim barvnim steklom na stenski, hrbtni oblogi, je predstavljena tudi na spodnji sliki:

.

kuhinja steklo barvna obloga
Kontrastno rumena na stekleni stenski oblogi.

.

V tem primeru gre za opremljanje kuhinje v modernem izgledu, v kuhinjski prostor, ki, po eni strani, omogoča prehod do jedilnice skozi kuhinjska vrata na hrbtni strani kuhinje, obenem pa sam prostor (zaradi dimniške zidne ovire in okna) zahteva, da kuhinjske elemente razporedimo ločeno in po merah prostora.

Osnovni kuhinjski elementi so postavljeni v obliki črke U, dodatni elementi za vgradni hladilnik, zamrzovalnik ter vgradno in mikrovalovno pečico pa so postavljeni v obliki, po meri izdelane, vgradne omare na levi.

Za kontrast belih kuhinjskih elementov ter temnejšega delovnega pulta in obrob večje kuhinjske omare, je za hrbtišče kot kuhinjska steklena obloga, uporabljena živo rumena barva.

Če je tudi vaš kuhinjski prostor nepravilnih oblik in, če se ogrevate za možnost postavitve kuhinje v obliki črke U, vam zna prav priti tudi prispevek z naslovom Kuhinja v obliki črke U v prostoru nepravilnih oblik. Tudi v njem je predstavljena kuhinja, kjer je belo, motno steklo, uporabljeno tako na visečih kuhinjskih elementih, kot na hrbtni ličnici servirnega pulta.

.

Kuhinje s steklom na več omarnih površinah

.

steklo na omarah kuhinje
Steklo na hrbtišču delovnega pulta, na stenski oblogi in drsnih vratih vgradne, kuhinjske omare.

.

Četrti primer (zgornja slika) prikazuje idejo za tiste, ki želijo svojo kuhinjo opremiti z še več stekla. V tem primeru je namesto na ličnicah visečih kuhinjskih elementov, več stekla uporabljeno kot hrbtišče delovno servirnega pulta (v ospredju), kot steklena stenska obloga, steklena pa so tudi drsna vrata na zidni, vgradni kuhinjski omari.

Motiv je podobno kot v vseh ostalih primerih kuhinj, opremljenih s steklom, lahko poljuben. Dodaten poudarek steklenim drsnim vratom, dajejo tudi led svetila, montirana v spodnji del, ob tirnice drsnih vrat.

Dodatne ideje za kuhinje s steklom, boste našli tudi na naši spletni strani, sicer pa je uporaben prispevek v povezavi s steklenimi drsnimi vrati, objavljen tudi na tej povezavi.

Za izdelavo informativne ponudbe kuhinje s steklom na katerikoli izmed predstavljenih površin, se priporočamo.