» » » Kuhinje v obliki črke U

Kuhinje v obliki črke U

Glede na to, da smo v naših predstavitvah podrobneje predstavljali že kuhinje z otokom na sredini in kotne kuhinje, so tokrat na vrsti še kuhinje v obliki črke U (vse možne ostale razporeditve kuhinj smo opisovali na tej povezavi).

.

kuhinje v obliki črke U
Moderne kuhinje v obliki črke U.

.

Ne glede na to ali gre za kuhinje v obliki črke U ali drugačno razporeditev kuhinje, v prvi vrsti najpomembnejšo vlogo pri razporeditvi kuhinjskih elementov, igra dejstvo, da je osnovna reč, ki jo v kuhinji počnemo, kuhanje.

Zato je osnovna formula za razporeditev kuhinjskih elementov v bistvu zelo preprosta: hrano najprej vzamemo iz shramb in hladilnikov, nato jo očistimo in pripravimo, nato spečemo ali skuhamo in na koncu serviramo.

Temu zaporedju sledi tudi postavitev kuhinjskih elementov. Tako za kuhinje v obliki črke U, kot ostale razporeditve kuhinj, zato velja, da se kuhinjski niz začne z omarico za shranjevanje in hladilnikom ter v kolikor prostor omogoča, nadaljuje z dodatnimi omaricami za shranjevanje živil.

.

kuhinja u
Prostorna kuhinja v obliki črke U.

.

Temu sledijo pomivalni stroj, pomivalno korito in prostor pod pomivalnim koritom, v katerega je nameščen sistem za ločevanje odpadkov.

Nato sledi glavna delovna površina. Ta je namenjena pripravi hrane in obdelavi živil. Minimalne zahteve za osrednjo delovno površino so vsaj med 80 in 90 centimetri. V primeru pa, da gre za večje kuhinje v obliki črke U, je lahko ta površina maksimalno 120 centimetrov.

Osrednja delovna površina se naj nahaja med koritom in kuhalno ploščo, sicer pa naj kuhinjski elementi za zadnjo fazo priprave hrane (priprava, toplotna obdelava ter serviranje) v svoji bližini vsebujejo tudi več smiselno urejenih in različnih predalov (za kuhalna orodja, jedilni pribor, male gospodinjske aparate, pripomočke za peko in podobno).

.

moderne kuhinje v u
Večja kuhinja v obliki črke U s servirnim pultom.

.

Kuhinje v obliki črke U brez zgornjih predalov imajo prostor za krožnike in posodo ter skodelice in kozarce v spodnjem nizu kuhinjskih elementov.

Zelo zanimive primere kuhinj, oblikovanih v obliki črke U, boste našli tudi na tej povezavi (stran v angleškem jeziku), sicer pa vabljeni, da si še več modelov kuhinj ogledate tudi na naši spletni strani.

.

kuhinja
Kombinacija temno rjava/naravni les.