» » » Možnosti razporeditev kuhinjskih elementov in primeri

Možnosti razporeditev kuhinjskih elementov in primeri

V naših dosedanjih objavah in predstavitvah kuhinj, smo se osredotočali predvsem na prikaz programov različnih vrst kuhinj. Prikazovali smo primer elegantne kuhinje, opisovali kako izkoristiti prostor v kuhinji, ter prikazali še dva primera modernih in belih kuhinj (vse zbrane objave tukaj).

V tokratni objavi pišemo nasvete za te, ki jih zanimajo možnosti razporeditev kuhinje.

Kot vemo, so osnovne možnosti razporeditve kuhinj, naslednje:

  • enovrstna kuhinja
  • dvovrstna kuhinja
  • kuhinja v obliki črke L
  • kuhinja v obliki črke U
  • kuhinja s polotokom
  • kuhinja z otokom

Različne razporeditve kuhinj so seveda primerne za različne prostore.

Enovrstna kuhinja

Enovrstne kuhinje, pri katerih so kuhinjski elementi postavljeni v nizu, so primerne za ožje prostore. Oprema v takšni kuhinji je razporejena vzdolž ene stene. Praviloma pa je najmanjša primerna dolžina niza kuhinje ob tej steni, cca. 360 cm. Najmanjša priporočljiva širina prostora za enovrstno kuhinjo je cca. 180 cm.

Iz praktičnega vidika in iz vidika funkcionalne izrabe prostora, takšna kuhinja sicer zahteva več hoje, ker so elementi eden od drugega precej oddaljeni. Zato tudi priprava hrane v takšni kuhinji zahteva malenkost več časa.

enovrstna kuhinja
Barvita enovrstna kuhinja You&Me.

Dvovrstna kuhinja

Če je prostor, ki ga imamo namen uporabiti za kuhinjo, dovolj širok, se lahko odločimo za dvovrstno kuhinjo. V tem primeru gre za postavitev dveh vzporednih vrst kuhinjskih elementov. Priporočljiva razdalja med nizi elementov je od 120 do 165 centimetrov.

Če je naš prostor ožji, naj bo en niz kuhinjskih elementov, ustrezno plitvejši z namenom, da se ohrani širina med nizoma. S tem pa tudi dovolj širok prehod, da se lahko normalno srečata v kuhinji dve osebi.

dvovrstna kuhinja
Dvovrstna kuhinja v kombinaciji rumene in bele. La Corte.

Kuhinja v obliki črke L

Zelo praktična rešitev kuhinje je kuhinja v obliki črke L. Tako načrtovana kuhinja omogoča hiter in pregleden dostop do delovnih in shranjevalnih območij kuhinje, sam delovni trikotnik je kratek, za čim boljšo izrabo prostora in učinkovitost v takšni kuhinji pa je dobro, da so pomivalno korito, štedilnik in hladilnik čim bližje sredini črke L.

kuhinja v obliki črke L
Kuhinja v obliki črke L.

Kuhinja v obliki črke U

Če je naš prostor na eni strani odprt in povezan z drugimi prostori (npr. jedilnico, dnevno sobo,…) ter hkrati širok vsaj med 240 in 270 cm, si lahko v njem privoščimo kuhinjo v obliki črke U.

Kuhinja v obliki črke U je idealna zato, ker omogoča veliko delovnih površin, pregledno razporeditev elementov, hkrati pa imamo v takšni kuhinji, hitro vse pri roki. Podaljšek črke U (polotok) lahko uporabimo kot kuhinjo ali jedilni prostor.

kuhinja v obliki črke U
Kuhinja v obliki črke U.

Kuhinja s polotokom

Kuhinja s polotokom se od kuhinje v obliki črke L razlikuje v tem, da ima en krak nekoliko krajši od drugega. Ponavadi nam to pride prav v primeru, ko praznino krajšega kraka uporabimo za prehod v druge prostore. Tak tip razporeditve kuhinje boste našli večinoma v sodobneje zasnovanih kuhinjah.

kuhinja s polotokom
Kuhinja s polotokom.

Kuhinja z otokom

Kuhinja z otokom je primerna za večje prostore in bivalne prostore, kjer je kuhinja načrtovana že vnaprej (zaradi vnaprej postavljenih elektro in morebitnih vodnih inštalacij za uporabo elementov na kuhinjskem otoku).

kuhinja z otokom
Kuhinja z otokom. Bretagne.