» » » Kuhinje z otokom na sredini – 3 primeri

Kuhinje z otokom na sredini – 3 primeri

Že v objavi Možnosti razporeditev kuhinjskih elementov in primeri, smo za kuhinje z otokom na sredini, rekli, da gre za kuhinje, ki za razliko od ostalih kuhinjskih razporeditev, potrebujejo na voljo večje dimenzije prostora.

Poglejmo sploh kakšne potrebne površine za kuhinje določa zakonodaja.

Po zakonodaji iz področja načrtovanja stanovanj, razberemo določila, po katerih bi naj dvočlansko stanovanje, omogočalo za postavitev kuhinje, prostor v minimalni dolžini treh metrov.

Za vsakega dodatnega družinskega člana moramo tej dolžini prišteti še 0,40 m.

Kuhinje z otokom na sredini bomo že samo zaradi zgornjih določil, zastavili v prostore, kjer je kuhinja del večjega bivalnega prostora (npr. povezana z jedilnico ali dnevno sobo). Zelo pogosto je kuhinja z otokom zasnovana že ob sami gradnji.

Med pomembnejša določila, ki jih moramo upoštevati pri tem kako bomo razporedili elemente tudi za kuhinje z otokom na sredini, veljajo še:

  • vgradnja hladilnika zavzema minimalno 60 centimetrov
  • minimalno 60 centimetrov delovne plošče moramo “rezervirati” za vgradnjo kuhalne plošče
  • pomivalno korito in kuhalna plošča morata biti odmaknjena od stene oziroma od visokega elementa najmanj 30 centimetrov
  • za osrednjo delovno ploščo (pult) predvidimo minimalno 80 centimetrov

Pri sami zasnovi kuhinje dodatno pozornost namenimo morebitnim oviram (npr. okenskim policam, radiatorskim cevem in radiatorjem, zidnim izboklinam, mavčnim ploščam, vratom…), da le te, ne motijo odpiranja kuhinjskih predalov in vrat.

Dodatno k zgornjemu priporočamo, da

  • zgornje viseče kuhinjske elemente montiramo najmanj 50 centimetrov nad višino delovnega pulta
  • kuhinjo napo montiramo še višje kot zgornje viseče elemente (minimalno 65 cm). Če imamo plinsko kuhališče, mora biti razdalja med kuhinjsko napo in kuhalno ploščo najmanj 75 cm. Na temo izbire primerne kuhinjske nape, je objavljen ta prispevek.
  • v primerih, ko gre za kuhinje z otokom na sredini, se priporoča razdalja med stenskim kuhinjskim nizom in otokom vsaj med 90 in 120 cm.

Tisti, ki imajo na voljo dovolj prostora za montažo kuhinje z otokom na sredini, ponavadi tudi razmišljajo o možnosti postavitve jedilne mize bližje kuhinji (še posebej, če je kuhinja povezana z ostalimi prostori).

V tem primeru se za razdaljo med jedilniško mizo in kuhinjskim nizom (ali otokom) priporoča minimalen prehod vsaj 135 centimetrov.

.

Primer kuhinje z otokom na sredini. V belem.

.

kuhinje z otokom na sredini
Kuhinja z otokom v belem.

.

Na zgornji sliki prikazujemo primer sodobne kuhinje z otokom na sredini, katerega globina omogoča, da so predalne ličnice in predali dostopni iz obeh strani otoka. Tako ima do predalov s kuhinjsko posodo in pripomočki na voljo gospodinja, iz nasprotne strani pa v izvlečne predale pospravimo jedilni pribor, sklede za solate in podobno.

Kuhinja je v belem, dopolnjuje pa jo velika vgradna kuhinjska omara na levi ter razkošno in v kontrastih izdelano delovno kuhinjsko hrbtišče. To vključuje na svoji desni tri vgradne gospodinjske aparate, na levi pa delovno pomivalni del z vgradnimi poličkami in ogromno delovne površine.

Osrednje kuhalne indukcijske plošče so vgrajene v sam kuhinjski otok.

.

Primer kuhinje z vzdolžno postavljenim otokom

.

kuhinja vzdolžni otok
Kuhinja z otokom. Svetlo rjava/siva.

.

V primeru zgoraj, gre za prostor, kjer je bolj primerno sredinski kuhinjski otok, postaviti vzdolžno po kuhinji (pravokotno glede na položaj osnovne delovne plošče).

Vidni del otoka je opremljen z odprtimi policami in primeren za shranjevanje večjih skled in jedilnega pribora. V osrednji del otoka je vgrajeno pomivalno korito. Iz “zadnje” strani pa je vgrajenih 6 izvlečnih predalnikov.

Kuhalna plošča s kuhinjsko napo je postavljena v kuhinjski niz ob steni, vgradno pečico pa smo montirali kot sestavni del večje vgradne omare ob strani. Prostor za vgradnjo pomivalnega stroja se nahaja skrajno levo spodaj (v kuhinjskem nizu s kuhalno ploščo).

.

Klasična kuhinja z otokom v belo rjavi kombinaciji

.

klasična kuhinja z otokom
Kuhinjski otok z vgradnim pomivalnim koritom.

.

Tudi v primeru na zgornji sliki je v kuhinjski otok vgrajeno pomivalno korito. Z željo po čim krajšem delovnem trikotniku pa sta na nasprotnih krakih kuhinje vgrajena tako vgradna kot mikrovalovna pečica.

Praktične primere optimalnega izkoristka delovnega trikotnika kuhinje, smo predstavljali tudi v objavi z naslovom 3 primeri kotnih kuhinj.

Zbiratelji idej ne samo za kuhinje z otokom na sredini, temveč za vse vrste kuhinj, zanesljivo poznajo tudi tuji spletni strani Hgtv in Houzz, sicer pa lahko še več idej za kuhinje z otoki na sredini najdete tudi na naši strani, kjer vam bomo z veseljem odgovorili na vaša dodatna vprašanja.