» » » Opremljanje kuhinje za mansardo

Opremljanje kuhinje za mansardo

Čeprav boste precej primerov kuhinj, primernih za mansardne prostore, našli že v naših objavah, v prispevku Svetla in prostorna kuhinja v mansardi in tudi v prispevku Izdelava manjše kuhinje v mansardi, smo v tej objavi, pripravili še nekaj dodatnih pojasnil in nasvetov za vse tiste, ki jih zanimajo kuhinje za mansardo.

Praviloma so mansardni prostori namenjeni kuhinjam, manjši, zraven tega pa zaradi poševnega stropa ne moremo v mansardi računati na montažo visečih kuhinjskih elementov ob vse kuhinjske stene.

Zaradi tega je treba pri opremljanju kuhinje v mansardi imeti kar malenkost več idej in domišljije ter predvsem možnosti, ki jih imamo pri razporejanju pohištva v nevsakdanje prostore.

Na spodnji sliki je za mansardno kuhinjo izkoriščen prostor vzdolž celotnega prostora od nizkega poševnega stropa ter do prečne zidne stene, desno od okna.

.

kuhinje za mansardo

.

Kuhinja v mansardi je izdelana iz belih in svetlih tonov, z ličnicami v visokem sijaju ter s kuhinjskimi površinami v nežnejših in svetlejših odtenkih sive.

Pri mansardni kuhinji je treba pri izboru barv biti še posebej previden, da se odločimo za svetle nianse, s katerimi prostor vizualno povečamo in ga naredimo prostornejšega, hkrati pa kuhinjsko pohištvo v mansardi umestimo tako, da čim bolje izkoristimo prostor.

Zgornja slika prikazuje izkoristek mansardnega prostora z osnovnimi elementi, postavljenimi v obliki črke L, ker pa je v prostoru malo možnosti za postavitev visečih elementov, je kot dodatna delovna površina, v tej kuhinji, postavljen na sprednji strani, še delovno, servirni pult, ob katerega bodo iz zunanje strani, kasneje prišli še postavljeni barski stoli. Moderni barski stoli so danes v večini primerov izdelani tako, da vključujejo naslonjala, nekateri modeli stolov imajo tudi oporo za noge, nekateri pa so tudi nastavljivi po višini. Na povezavi lahko preverite ponudbo najrazličnejših barskih stolov.

Za viseče elemente je izkoriščen prostor med oknom in visokim kuhinjskim elementom z vgrajenim hladilnikom.
Ličnice le teh so izdelane v belem steklu.

.

***********

.

V spodnjem primeru je osnovna delovna površina kuhinje zasnovana pod poševni strop, pri čemer je pomivalnik z odcejalnikom postavljen pod strešno okno mansarde.

.

kuhinja-mansarda

.

V tem primeru je za stoječi hladilnik z zamrzovalno omaro izkoriščen prostor levo od zidne stene do pokončnega okna, nato pa se v isti liniji tudi pod poševnim stropom, nadaljuje delovni pult kuhinje.

Ogromno delovne površine se nahaja na obeh straneh vgradnih gospodinjskih aparatov (kuhalne plošče in pomivalnika), nizka stena na desni, do loma poševnega stropa, pa je lahko uporabljena le za montažo klasičnih obešalnih palic za zajemalke, držala za začimbe in podobno.

Kuhinja za mansardo je v tem primeru kombinirana v beli barvi za ličnice in korpuse kuhinjskih elementov in temno rjavi barvi za delovno ploskev oz. kuhinjski pult.

Ročaji na elementih so moderni in srebrni, kuhinjska napa pa vgradna in prilagojena poševnini, desno od okna.

.

***********

.

V tretjem primeru kuhinje za mansardo, je le ta postavljena iz vseh treh strani, pod poševni strop.

.

mansardna-kuhinja

.

Ta primer prikazuje klasičen izkoristek višin za montažo visokih kuhinjskih elementov na levi in desni strani kuhinje, osnovni delovni pult pa je pomaknjen pod poševnino. Ta je tudi ustrezno osvetljen z dvema strešnima oknoma, sicer pa je tudi v tem primeru za mansardni prostor izdelana kuhinja v svetlih tonih bež barve in naravnega lesnega vzorca.

Dostop v kuhinjski prostor je zaradi postavitve elementov v mansardni prostor, v obliki črke U, prostoren in lepo odprt.

.

**********

.

V kolikor tudi vas zanimajo kuhinje za mansardo, se priporočamo, da se nam oglasite čez kontaktne možnosti in z veseljem bomo predlagali naš predlog postavitve za vaš primer.