» » » Izdelava manjše kuhinje v mansardi

Izdelava manjše kuhinje v mansardi

Največ primerov opremljanj in izdelav kuhinj, je v praksi, v manjših kuhinjskih prostorih. Od katerih pa se jih mnogo, nahaja celo v mansardnih prostorih in podstrešnih delih etažnih stanovanj. Čeprav so med vsemi predstavljenimi primeri, že prikazane kuhinje za takšne prostorske situacije (majhna kuhinja v U, ideje in nasveti za opremljanje majhnih kuhinj,…), v spodnjem primeru prikazujemo še eno, ki še na poseben način, izkorišča majhen mansardni prostor.

Prostor za kuhinjo v spodnjem primeru, omogoča postavitev kuhinjskega elementa v del etažnega stanovanja pod poševnim stropom, v ozkem delu med zunanjim oknom in vhodno, zidno steno, kjer iz druge strani, poteka hodnik v zgornje etažno stanovanje.

Prostor je že sam po sebi majhen, hkrati pa razmejitev električnih inštalacij že določa postavitev in razporeditev kuhinjskih elementov.

Na spodnji sliki lahko vidite praktično rešitev, s katero je tak, manjši kuhinjski prostor, v celoti, izkoriščen:

.

izdelava manjše kuhinje v mansardi

.

Zaradi izkoristka prostora, zajema razporeditev elementov, prav vse prednosti, ki jih prinašajo različne možnosti zasnov kuhinj (prednosti dvovrstnih kuhinj, prednosti kotnih kuhinj,…), hkrati pa zgornja kuhinja spada tudi v kategorijo modernih kuhinj, izdelanih v črno belem stilu in so predstavljene v prispevku Črno bele kuhinje v visokem sijaju.

Za ličnice elementov in omarne korpuse je uporabljena bela barva (ta tudi vpliva na to, da manjši kuhinjski prostor, ostane vizualno širok in prostoren), za delovno ploščo v kotnem, zidnem delu in na kuhinjskem polotoku, je uporabljen odtenek črne.

Črni sta tudi stekleni ličnici obeh visečih kuhinjskih elementov pod poševnim stropom.

Med polotokom in zidnim kuhinjskim delom, širina okna določa tudi širino pohodnega prostora, sama kuhinja pa je zasnovana tako, da lahko v celoti, zelo hitro dostopamo do vseh treh točk kuhinjskega delovnega trikotnika (pomivanje, kuhalna plošča, priprava živil).

Visoka kuhinjska, vertikalna omara, je prikazana na spodnji sliki:

.

visoka kuhinjska omara

.

Vertikalni omarni korpus (na sliki) sestavljajo trije deli.
Levi omarni korpus ima v sredini, v stojno višino, vgrajeno pečico, desni omarni korpus je namenjen hladilniku v zgornjem delu in zamrzovalni omari v spodnjem delu.

Na sredini, med obema deloma, ostaja dovolj prostora, za ožji izvlečni predal, ki služi za shranjevanje osnovnih živil.

Vsi ročaji na elementih so srebrni, aluminijasti in minimalistični, za optimalen izkoristek prostora, pa je v spodnji vrsti, v kotu, montiran tudi kotni kuhinjski element, ki v svoji notranjosti skriva izvlečno polico v obliki ledvičke.

Pomivalno korito je lepo pomaknjeno na sredino zidnega kuhinjskega elementa.

Nad kuhalno ploščo v kuhinjskem polotoku, bo prišla, kasneje seveda, montirana še viseča kuhinjska napa, med kuhinjskimi armaturami, pa se lastnika ogrevata za senzorsko.

.

**********

.

Če tudi vas zanima izdelava manjše kuhinje v mansardi, bomo veseli vašega povpraševanja. Lahko kar čez spodnje kontaktne možnosti.