» » » O masivnih lesenih vratih

O masivnih lesenih vratih

Masivna lesena vrata praviloma iščemo za ureditev zunanjih dostopov in vhodov tako v stanovanjske objekte, kot tudi ostale gospodarske in poslovne objekte. Med primeri izdelav masivnih lesenih vrat za stanovanjsko gradnjo, se vhodna vrata iz lesa, ločijo po številu vratnih kril, estetiki in stilu (klasična vrata, moderna masivna lesena vrata, masivna vrata v kombinaciji z drugimi materiali,…) ter seveda tudi po individualnih zahtevah glede izbire vrste lesa za posamezna vrata.

.

masivna lesena vrata novogradnja
Masivna lesena vrata v tradicionalnem izgledu – novogradnja.

.

V poslovne namene in za gospodarske subjekte se masivna lesena vrata pogosto vgrajujejo v turistične kapacitete, gostinske obrate, javne urade ali pa v prostore, ki zahtevajo identično prenovo starejših in dotrajanih vrat, z novimi.

Za tiste, ki jih zanima izdelava kletnih vrat iz masivnega lesa, smo prispevek o tem, pripravili v članku Kletna vrata iz masivnega lesa, na povezavi. V njem lahko vidite kar 8 primerov izdelanih kletnih vrat za različne kletne ambiente (vinotoči, vikend hiške, ipd…).

Med ostale možnosti za masivna lesena vrata, sodi še izdelava masivnih vrat za garažne prostore, izdelava masivnih vrat v notranjih prostorih ter izdelava specifičnih masivnih vrat za najrazličnejše zunanje in notranje javne prehode.

.

masivna lesena vrata s steklom
Masivna lesena vrata. Kombinacija s steklom.

.

Kot lahko razberete iz prispevka o zunanjih, lesenih vhodnih vratih (kjer smo predstavili 10 različnih modelov, po meri izdelanih zunanjih, vhodnih, lesenih vrat in natančno predstavitev postopka izdelave vrat), se v večini primerov za masivna lesena vrata kot material uporablja, hrast.

Hrast velja za najbolj trpežen les, ki je hkrati odlično odporen na različne vremenske vplive. Primeren je za izdelavo masivnih vrat za tradicionalne vhode v kletne prostore, vinotoče, shrambe, glavne vhode v stanovanjske hiše v tradicionalnem slogu, za vrata v javne urade in poslovne prostore (magistrati, knjižnice, občine). Največkrat boste stara hrastova masivna vrata našli tudi v starih mestnih jedrih pod obokanimi vhodi v atrije stanovanjskih hiš v mestnih ulicah.

Sicer pa se lahko posamezni elementi masivnih vrat med seboj estetsko in funkcionalno, različno dopolnjujejo. Zraven slovenskih masivnih lesnih materialov, so za masivna lesena vrata primerni tudi domači furnirji ter tropske vrste furnirjev in masivnih lesov.

.

notranja vrata prehod steklo
Vgradnja notranjih vrat na prehodu na hodniku. Kombinacija masivnega lesa in stekla.

.

V večini primerov izdelave masivnih lesenih vrat se tudi podboj samih vrat izdela iz masivnega lesa. Več primerov in izvedenih del si lahko ogledate tudi v ostalih člankih.

Ali nam preko spodnjih kontaktnih možnosti, pošljete svoje povpraševanje.