» » » Lesena vrtna garnitura – smreka ali hrast?

Lesena vrtna garnitura – smreka ali hrast?

Lesena vrtna garnitura različnih oblik in iz različnih lesnih materialov, je v kar 11 različnih modelih, predstavljena že v prispevku na povezavi. A, ker precej strank sprašuje, ali je bolje, če je le ta narejena iz smreke ali hrasta, v nadaljevanju tega prispevka predstavljamo nekatere najpomembnejše razlike in lastnosti vrtnih garnitur iz lesa smreke in hrasta.

V osnovi, lesena vrtna garnitura najbolj zanima ljudi, ki si želijo z njo opremiti zunanje pokrite ali odprte terase, družine, ki opremljajo zunanjost in okolico svoje hiše, letne terase svojih vikend hišk, apartmaje ali okrašujejo vrt in dvorišče.

Že iz prispevka na zgornji povezavi lahko vidite, da je vrtna garnitura sicer lahko izdelana iz različnih materialov in v različnih oblikah, a med najpogostejše lesne materiale za izdelavo vrtne garniture sodijo smreka, macesen, kostanj in tudi hrast, zaradi svoje trpežnosti in odpornosti na zunanje vremenske vplive.

Vsak izmed lesnih materialov ima seveda svoje prednosti ter tudi svoje pomanjkljivosti.

.

Lesena vrtna garnitura iz smreke

.

Les smreke je v gospodarskem smislu, pomemben ne samo pri izdelavi vrtne garniture, temveč tudi pri izdelavi ostalih produktov (4 primeri izdelave vrtnih paviljonov na povezavi), sicer pa smreko uporabljamo tudi pri izdelavi balkonskih ograj in nadstreškov iz naravnega lesa. Iz smreke se izdeluje tudi ostalo masivno pohištvo vrhunskega razreda, raznovrstna embalaža, vrhunski glasbeni instrumenti in podobno.

Smreka ima lastnost, da lahko s sodobnimi postopki obdelave lesa, v precejšnji meri, njene slabe lastnosti (nepravilnosti) odpravimo. Praviloma smreka spada tudi med manj obstojne lesne materiale, sam les pa lahko vsebuje smolne žepe, ki zgledajo kot luknje diskaste oblike, ki so napolnjene s smolo. Ti žepi lahko, brez sodobne obdelave smreke, precej motijo pri nadaljnji obdelavi lesa.

Gostota smreke je 450kg/kubični meter. Lahko je mehka, srednje trdna ali žilava. Med njene prednosti uvrščamo njeno razmeroma lahko sušenje in po sušenju je les smreke tudi dimenzijsko zelo stabilen. To pomeni, da se malo krči ali nabreka, ko je enkrat posušen. Les smreke sicer ni trajen in zahteva več pozornosti pri impregniranju, kot ostali lesi.

Glavna odlika smreke je njena sposobnost enostavne obdelave v najrazličnejše oblike:

.

lesena vrtna garnitura
Manjša lesena vrtna garnitura iz lesa smreke. Štirje stoli plus miza.

.

Klasična lesena vrtna garnitura
Klasična lesena vrtna garnitura. Podaljšana miza, dva stola plus dve klopi. Ena z naslonom in ena brez naslona.

.

V primerih, ko je lesena vrtna garnitura, izdelana po naročilu, se namesto smreke (in zgoraj predstavljenih oblik in tipov vrtnih garnitur), lahko za material uporabi tudi drugi les.

.

Lesena vrtna garnitura iz hrasta

.

Hrastova lesena vrtna garnitura, namenjena zunanji uporabi, velja po svojih značilnostih za težjo, a primernejšo za dvorišča, odprte terase, travnike, postavitev ob okrasne gredice, ureditev v parkih in podobno.

Hrastova vrtna garnitura je prav tako lahko lesno obdelana, lahko pa je v naravnem izgledu. Za takšen izgled se ponavadi odločijo ljubitelji narave, opremljevalci apartmajskih naselij v naravnih ambientih kampov, za ureditev s klopcami v parkih, pa tudi za domačo rabo.

.

hrastova vrtna garnitura
Masivna, hrastova vrtna garnitura z dvema podaljšanima klopema in dodatno krajšo. Posebej obdelana miza na letni terasi stanovanjskega objekta.

.

Hrastov les se, podobno kot ostale vrste lesa, loči na različne vrste. Dve najbolj značilni vrsti sta Dob in Graden. Hrast je les mogočnega drevesa, ki lahko zraste tudi do 35 metrov v višino. Njegovo deblo lahko obsega kar 3 metre ali več.

Gostota hrastovega lesa je 670 kg/kubični meter, velja pa, da je hrast bistveno težje sušiti, kot ostale vrste lesa. Najpogosteje se hrast uporablja za furnir, rezbarije, pohištvo, talne obloge, sode, zunanje konstrukcije, železniške pragove in podobno. Zaradi svoje značilne slikovitosti in strežnih trakov, ki so vidni v radialnem rezu lesa, je hrast še posebej cenjen pri izdelavi pohištva, vrtnih garnitur in podobnega.

.

klasična hrastova vrtna garnitura
Obdelana, klasična lesena vrtna garnitura iz hrasta.

.

Dodatne primere lesenih vrtnih garnitur si lahko ogledate tudi na naši spletni strani, sicer pa vas vabimo, da nam svoje zanimanje pošljete preko spodnjih kontaktnih možnosti.

Z veseljem bomo pripravili ponudbo za vaše želje.