» » » 3 modeli zunanjih vrtnih miz in klopi

3 modeli zunanjih vrtnih miz in klopi

Medtem, ko je zunanja vrtna miza in klop, med našimi predstavitvami vrtnih garnitur in miz, iz vidika tega ali jo je bolje narediti iz smreke ali hrasta, predstavljena že v prispevku z naslovom Lesena vrtna garnitura – smreka ali hrast? in, medtem, ko smo v prispevku na povezavi, predstavili že kar 11 različnih modelov zunanjih vrtnih klopi in miz, tokratno vsebino namenjamo predstavitvi treh modelov najbolj tipičnih zunanjih vrtnih miz in klopi:

.

  • v prvem boste, v nadaljevanju prispevka, videli zunanjo vrtno garnituro in klopi, izdelane po naročilu (hrast)
  • v drugem primeru prikazujemo najbolj klasično izdelavo zunanje vrtne mize in klopi iz smreke (primerno za postavitev pod nadstreške)
  • v tretjem pa prikazujemo zunanji vrtni klopi izdelani iz drevesnih debel (primerno za parke, sprehajališča, promenade, arboretume,…)

.

Standardizirani modeli izdelanih vrtnih garnitur ponavadi zajemajo osnovno mizo v dolžini cca. 200 cm, zraven nje pa je mogoče dobiti dvoje klopi (z naslonom ali brez) ter po dva ali več stolov.

Največkrat je standardna vrtna miza in klop izdelana iz smrekovega lesa. Lahko pa tudi iz macesna, kostanja in hrasta.

Vrtna miza in klop, ki jo izdelamo po naročilu, pogosteje zanima stranke, ki potrebujejo masivnejšo in kompaktnejšo vrtno garnituro ali, ki iščejo individualno in unikatno rešitev za svoje letne terase in vikende.

.

Zunanja vrtna miza in klop iz hrasta
(v delno naravni obliki)

.

Na spodnji sliki je predstavljena vrtna garnitura in miza izdelana po naročilu, ki smo jo na desnem delu mizne površine, prilagodili deblu drevesa, tako, da le to sega skozi mizo.

.

zunanja vrtna miza in klop
Zunanja vrtna miza ter dve daljši in ena krajša, prečna klop.

.

V celoti, po naročilu, izdelana zunanja vrtna miza iz hrasta, za razliko od standardne ponudbe zunanjih vrtnih miz, obsega v dolžino cca. 270 cm, hkrati pa jo obdajajo dve podaljšani zunanji klopi in krajša, prečna klop, ki jo postavimo ob krajšo stranico mize.

Oblika predstavljene vrtne mize je naravna, material je, kot rečeno, hrast.

.

Zunanja vrtna miza in klop iz smreke

.

zunanja vrtna miza in klop
Zunanja vrtna miza in klop iz smreke.

.

Na zgornji sliki je prikazan standardiziran model vrtne garniture iz smreke. Sestavlja jo zunanja vrtna miza in dve klopi z naslonom, po želji pa je mogoče dodatno ob krajših stranicah mize, naročiti še dodatne stole ali krajše dodatne klopi.

Material za izdelavo je smreka, potrebuje pa miza in klopi na zgornji sliki, še finalno obdelavo z impregnacijo lesa in barvno glazuro po želji. Tak tip zunanje mize in klopi se največkrat naroča za terase pod nadstreški, za apartmaje in vikende in praktično vsepovsod, kjer obstaja možnost, da se miza in klopi pospravijo pod streho.

Za razliko od modela vrtne garniture, predstavljene na prvi sliki, je ta komplet tudi lažji in zato tudi prenosljiv. Za njeno vzdrževanje zadošča, da jo enkrat letno pobrusimo, premažemo in po potrebi, ponovno pobarvamo.

.

Zunanji klopi iz debel

.

zunanja vrtna miza in klop
Zunanji vrtni klopi iz drevesnih debel.

.

Klopi (in tudi zunanje mize), ki so izdelane iz lesnih poldebel ali debel v celoti, veljajo za najbolj trpežne, najbolj obstojne in tudi ne zahtevajo veliko vzdrževanja.

Za njih se pogosto odločajo turistična naselja, kampi v gorskih območjih in praktično vsepovsod, kjer želijo zunanji ambient pustiti vse bolj naraven (arboretumi, mestni parki, sprehajališča,…)

Zunanja miza in klop je v tem primeru izdelana iz lesa hrasta. Ker je po svoji strukturi bistveno težja že samo zaradi materiala, dodatno pa tudi zaradi izdelave same, jo ponavadi postavimo na mesto, kjer se je tekom leta, ne bo preveč premikalo.

Na prostem jo naročniki dostikrat pustijo brez dodatne barvne in lak zaščite, občasno (vsaki dve leti) jo samo po potrebi, ponovno obrusimo.

Dodatne primere boste našli tudi na naši spletni strani.