» » » 8 nasvetov kako opremiti otroško sobo

8 nasvetov kako opremiti otroško sobo

Glede na to, da smo do odgovora kako opremiti otroško sobo pomagali že s predstavitvijo opremljanja otroških sob v dveh različnih prispevkih (Opremljanje manjše otroške sobe za dva otroka in 5 primerov sestavljenih otroških sob), smo za prispevek v nadaljevanju, pripravili nekaj zanimivih nasvetov in napotkov, na katere se splača biti pozoren pri opremljanju otroške sobe.

Največkrat je odločitev o tem kako opremiti otroško sobo, odvisna od naslednjih značilnosti:

 • dimenzij in prostorskih omejitev otroške sobe
 • števila uporabnikov otroške sobe
 • starosti otrok
 • dolgoročnosti naložbe (ali opremljamo otroško ali mladinsko sobo)
 • cen
 • števila potrebnih pohištvenih kosov v otroški sobi
 • izgleda in estetike pohištva v povezavi z barvami sten, stavbnega pohištva (notranjih vrat in oken) ter dekorjem
 • individualnih želja staršev in otrok

.

kako opremiti otroško sobo
Opremljena otroška soba v klasično nevtralni barvi.

.

Dimenzije in prostorske omejitve otroške sobe

.

Sicer je večina otroških sob predvidena v klasičnih prostorih, pravilnih pravokotnih ali kvadratnih dimenzij, a, ker tako sodobna gradnja hiš, kot tudi prenove stanovanj, pogosto tudi otroške sobe postavlja v mansardni prostor ali v zgornje etaže, številne otroške sobe s seboj prinašajo prostorske omejitve zaradi poševnih stropov, strešnih oken, tramov, pregradnih sten, zidnih in stenskih ovir in drugega.

Otroške sobe v blokovskih stanovanjih so pogosto že same po sebi, dimenzionirane manjše.

Kadar je največji izziv opremljanja otroške sobe, prostorska zahteva, bomo vso potrebno pohištvo v otroški sobi in sam izkoristek otroške sobe, dobili s pohištvenimi rešitvami, ki jih je mogoče prilagoditi prostoru.

Pisalna miza je lahko namesto, da je v ravni obliki, kotna in postavljena v kot. Nadstropna postelja, če tudi otroško sobo uporablja en otrok, lahko v svojem spodnjem delu, namesto praznega prostora, ponuja prostor za dodatne garderobne omare ali pisalno mizo, izvlečni predali pod posteljo so lahko nadomestek omari, ki je nimamo kam postaviti, vgradna omara namesto klasične, lahko prostor otroške sobe zapolni od tal do stropa. Stopnice, ki vodijo do zgornjega ležišča pograda, lahko uporabimo tudi kot predale.

.

pohištvo za otroško sobo po naročilu
Primer večje, kotne pisalne mize v otroški sobi.

.

Število uporabnikov otroške sobe

.

V kolikor je prostor dovolj velik in otroško sobo uporablja en otrok, se v največ primerih v otroško sobo postavi postelja, pisalna miza, garderobna omara ter dodaten regalnik za odlaganje šolskih knjig in zvezkov. Zadnja leta ima večina pisalnih otroških miz tudi v večini primerov predviden prostor za računalniško tipkovnico in monitor ter v bližini dodatne police za odlaganje vedno večjega števila šolskih pripomočkov.

Če, po drugi strani, otroško sobo, uporabljata dva otroka in otroška soba hkrati prinaša določene prostorske omejitve, spadajo med najpogostejše pohištvene kose takšne otroške sobe, različne vrste pogradov, pisalne mize, ki so lahko podaljšane in uporabne za dva, ena večja omara, kjer so omarni prekati ločeni za dva otroka ter povsem individualne rešitve in ideje kot so npr. kotni pogradi, izvlečne postelje, postelje s povečanim številom predalov in podobno.

Primer kotnega pograda v otroški sobi, ki jo uporabljata dva fanta, je predstavljen na spodnji sliki, prispevek, ki ponuja dodatne nasvete pri opremljanju otroške sobe za dva otroka, pa je na povezavi:

.

pograd v otroški sobi za dva
Kotni pograd v otroški sobi za dva fanta.

.

Starost otrok

.

Seveda je opremljanje in postavitev otroške sobe odvisna tudi od tega koliko so stari otroci, ki bodo otroško sobo tudi uporabljali. V zadnjem času gre trend opremljanja otroške sobe v smer, kjer starši tudi že pri manjših otrocih razmišljamo o pohištvu, ki ga bo mogoče uporabljati dalj časa ali, ki zahteva le majhne spremembe za to, da je uporabno tudi takrat, ko majhni otroci prestopijo šolski prag.

Pri odločitvi za starosti otrokom prilagodljivo pohištvo, pa je zato dobro biti pozoren na to, da bodo morebitni dodatki in dodatni pohištveni elementi v kasnejšem času, dobavljivi v enakih odtenkih, kot osnovno otroško pohištvo, da bomo izbrali takšno, ki omogoča sestavljive dodatke, podobne barve in enake mehanizme, kot smo jih deležni pri nakupu prvega otroškega pohištva.

Razen otroške posteljice so praktično vsi ostali pohištveni kosi uporabni tako pri majhnih otrocih, kot tudi že pri nekoliko večjih.

Komodica, v katero v prvih letih shranjujemo majhne brisačke ali celo plenice, lahko postane komoda za shranjevanje spodnjega perila in nogavic. Police so tako ali tako uporabne za različne namene.

Že pri sami izbiri postelje pa ne bo narobe, če že v začetku razmislimo o večji postelji, ki jo preprosto dodatno zaščitimo v času, ko je otrok še manjši. Kasneje pa zaščito iz nje odstranimo.

Regali in omarne skrinje, ki so v zgodnji fazi otroškega razvoja služili za shranjevanje igrač, lahko v kasnejši fazi služijo za spravilo knjig in zvezkov iz preteklih razredov ter za ostale šolske potrebščine ali čelade, glasbene instrumente in podobno.

.

.

Dolgoročnost naložbe

.

Kot smo rekli že v zgornjem odstavku, velja zaradi vse splošne ekonomske računice in gospodarske situacije, na opremljanje otroške sobe, pomisliti tudi iz vidika dolgoročne vzdržnosti pohištva v otroški sobi.

Praviloma pozna otroško odraščanje tri faze:

 • predšolska doba
 • osnovno šolska doba
 • mladinska doba in odraščanje

Kljub temu, da vsaka faza otrokovega odraščanja zahteva tudi na področju pohištvene opreme, svoje posebnosti, je nekatero pohištvo mogoče določiti za dalj časa.

Sigurno med to pohištvo sodi izbira večje postelje in večje omare. Ki jo, v kolikor imamo prostorske omejitve v otroški sobi, lahko tudi vgradimo (njen izgled pa spreminjamo samo z menjavo vrat na omari: npr. s fototapetami, menjavo barve, menjavo materiala (steklo, les,…)).

Pri tem, ko iščemo pohištvene rešitve s katerimi bi otroško sobo opremili za dalj časa, moramo biti  pozorni na to, da praviloma pohištvo za manjše otroke, zahteva dodatne varnostne lastnosti, ki jim pri povsem “odraslem” pohištvu, nismo več priča (zaobljeni robovi, polkrožni in krožni pohištveni elementi, ipd…) In tudi barve so v otroških sobah za manjše otroke bistveno bolj žive in pisane, kot v mladinskih sobi.

Priporočamo tudi prispevek z idejami kako v otroške sobe dodati mavrico.

.

kako opremiti otroško sobo
Barvitost otroške sobe lahko dosežemo tudi samo z menjavo posteljnine.

.

Cena

.

Že v prispevku, kjer so predstavljene razlike med tipskim in po naročilu, izdelanim pohištvom za otroško sobo, boste lahko zasledili, da so praviloma tipski sestavi otroških sob cenejši od pohištvenih elementov, ki jih damo izdelati po naročilu. Če je osnovna prednost tipskih (vnaprej) pripravljenih sestavov otroških sob, njihova cena, je njihova “pomankljivost” dimenzijska omejenost in manjša paleta možnosti izbire barv.

Po drugi strani, pohištvo v otroški sobi, ki je izdelano po naročilu, omogoča poljubne rešitve in možnosti, večjo paleto barv, vključeno dostavo in montažo takšne otroške sobe, a, je cena praviloma dražja od tipskega sestava.

.

kako opremiti otroško sobo
Po naročilu izdelana otroška soba.

.

Hkrati je za tipsko izbrano otroško sobo, ceno mogoče določiti hitro in vnaprej, medtem, ko je za izračun cene za otroško sobo po naročilu, potrebno upoštevati vse elemente in  njihove značilnosti, posebej.

Na zgornji sliki vidite primer prostorske rešitve za opremo otroške sobe po naročilu, sicer pa lahko čez to povezavo, preverite cene otroških sob, tako za tipske sestave, kot za ceno otroške sobe po naročilu.

.

Število potrebnih pohištvenih kosov v otroški sobi

.

Pri odločitvi o tem koliko sploh naj bo pohištva v otroški sobi, v vedno več primerih velja, da manj je več. Prvi razlog se skriva v dimenzijah in pogosto manjših otroških sobah, v katere je težko tudi dobiti večje število pohištvenih kosov. Drug razlog pa je v tem, da preprosto manj pohištva, manj stane.

Obenem je danes pohištvo za otroške sobe dimenzionirano in zasnovano tako, da ena omara omogoča uporabo tako za garderobo, kot tudi ostale reči. En omarni prekat iste omare je mogoče uporabiti za otroška oblačila, izvlečne predale na isti omari pa na primer za otroške igrače in knjige.

Ista omara lahko ima en ali več delov odprtih s preprostimi omarnimi policami, kjer pa lahko otrok isto omaro uporabi tudi za odlaganje šolskih potrebščin, računalniških tablic, spominkov in drugega.

V nekaterih primerih lahko isto pohištvo služi tudi za več funkcij.

.

Izgled in estetika pohištva v otroški sobi

.

Tudi, ko na opremljanje otroške sobe gledamo skozi oči izgleda in estetike, upoštevamo pri njeni opremi vse ostale dejavnike, ki smo jih našteli zgoraj. Večina staršev je pristašev pisanih in barvitih otroških sob le v zgodnjih letih otroškega odraščanja. Bolj kot otrok odrašča, bolj se tako starši kot otroci sami, nagibamo k temu, da je opremljenost otroške sobe v modernem stilu in v trendu, večja je potreba po individualnosti in drugačnosti, hkrati pa tudi zaradi drugih potreb iščemo vse bolj funkcionalne in praktične rešitve.

Primer zasnove moderne mladinske sobe prikazuje spodnja slika:

.

mladinske-postelje-v-sobi
Zasnova opreme moderne mladinske sobe.

.

Individualne želje

.

Nedvomno se pri vsakem staršu in tudi pri otrocih pri opremljanju otroških sob, pojavijo tudi individualne želje po pohištveni opremi. Njihova uresničitev je najpogosteje zraven zgornjih značilnosti, seveda žal povezana tudi z debelino denarnice, kar pa ne pomeni, da ni mogoče prav nobene otroške želje uresničiti,  v primerih, ko je denarnica tanjša.

Z upoštevanjem zgornjih lastnosti in značilnosti, upamo, da smo kaj pripomogli k temu, da boste smotrno in funckionalno opremili otroško sobo tudi sami. Ne glede na to koliko denarja ste bili za opremo otroške sobe pripravljeni odšteti.

Če potrebujete pomoč pri svetovanju in pri notranji opremi otroške sobe, smo vam z veseljem na razpolago tudi čez spodnje kontaktne možnosti.