» » » Kaj upoštevati pri izbiri utreznega ležišča za hrbtenico?

Kaj upoštevati pri izbiri utreznega ležišča za hrbtenico?

V spodnjem prispevku si lahko preberete nekaj nasvetov, če iščete najboljše ležišče za vašo hrbtenico.
.
**********
.
Težava pri zbujanju z bolečinami v hrbtenici in križu, je pogostejša, kot si verjetno misli večina izmed tistih, ki kupujejo novo vzmetnico.
.
Strokovnjaki (ameriška družba za kiropraktiko) so že pred časom ugotovili, da kar 31 milijonov Američanov redno trpi za bolečinami, ki prihajajo iz hrbteničnega in križnega dela (bolečine so prisotne v vsakem trenutku) in kar 83% anketiranih Britancev je v neki študiji odgovorilo, da se počutijo trdo, neprožno oz. boleče po vsako kratnem jutranjem vstajanju iz postelje.
.
Ista inštitucija (American Chiropractic Association (ACA) – povezava zgoraj) ocenjuje, da ima na svetu med 40 % in 60 % prebivalstva redne in večne težave s spanjem.

 

Velik del te nepotrebne, hrbtenične, telesne bolečine po spanju, gre pripisati izbiri neustrezne vzmetnice za naše spanje, pri iskanju odgovora za najboljše ležišče za hrbtenico, pa si lahko pomagate tudi s spodnjimi nasveti:

.

Ustrezna hrbtenična podpora


najboljše ležišče za hrbtenico
Svetovanje za najboljše ležišče za hrbtenico – Zdravapostelja.si

Hrbtenična bolečina je ponavadi najpogostejša v spodnjem delu hrbtenice (križ), čeprav jo po drugi strani, lahko občutimo tudi vzdolž celotne hrbtenice.

Izjemno pomembno je, da ob tem, ko ležimo, naša hrbtenica v celoti počiva na ležišču in, da je pritisk telesa na vzmetnico v hrbtnem delu, iz vseh strani enakomeren.
.
Slednje prispeva k razporeditvi enakomernega pritiska hrbtenice po celotnem zadnjem delu telesa, s čimer pa onemogočimo, da bi posamezni deli telesa močneje pritiskali na ležišče kot drugi.
.
Na ta način bo hrbtenica tudi med spanjem ostala ravna, kar pa ima pozitivne učinke tako na naša ramena, vrat ter vse tri (zgornji, srednji in spodnji) dele hrbtenice.
.
Če so med hrbtenico in ležiščem, na posameznem delu praznine, ima slednje za posledico, jutranje bolečine.

.

Mehko ali trdo ležišče?

 

Za ugotavljanje kroničnih simptomov bolečin v zadnjem predelu in v predelu okrog hrbta, je pomembno upoštevati tudi čvrstost samega ležišča.

Če čutite bolečine v hrbtenici, bi morda bilo vredno mehkejše ležišče zamenjati s čvrstejšim, saj je mehka vzmetnica, zelo pogosto glavni razlog zakaj pride do bolečin v hrbtenici. Po drugi strani, pa je hkrati potrebno vedeti, da pretrdo ležišče lahko vodi do simptomov, ki jih poznamo pod skupnim izrazom fibromialgija (kaj je fibromialgija, na povezavi).

Žal, kljub številnim raziskavam, do danes še ni dokončnega odgovora o tem, katero je najboljše ležišče za hrbtenico za vse nas, saj je za vsakega posameznika, pri iskanju odgovora zanj, potrebno upoštevati individualno konstitucijo telesa, individualne spalne navade ter seveda tudi želje in posameznikovo pomembnost za nakup kakovostnejšega ležišča.


Ali je najboljše ležišče za hrbtenico obračajoče?

.

zdravo spanje
Vrhunski in celovit spalni program.

Tudi glede tega ali je za hrbtenico primerno ležišče, ki ga je mogoče obračati ali ne, obstaja več različnih razlag.

Medtem, ko nekateri strokovnjaki zagovarjajo, da je še posebej za ležišče, primerno za hrbtenico, potrebno iskati med takšnimi, ki jih je mogoče obračati (in imajo različne funkcije na obeh straneh vzmetnice), drugi zagovarjajo, da je boljše ležišče za hrbtenico takšno, ki iz obeh strani ponuja enako oporo – saj se na njo, naša hrbtenica skozi čas, navadi.

Pomembno je, da pri izbiri vzmetnice, še posebej, ustrezne za hrbtenico, upoštevate, da se mora telo v njo, v vsakem primeru, “potopiti” enakomerno in raje manj, kot več.
.
Telo se namreč med spanjem obrača. Kljub temu, da smo pri obračanju v spanju, med seboj zelo različni, si velja zapomniti, da bolj “potopljeno telo v ležišče” nudi manj zračnosti celotnemu telesu, slednje pa lahko vpliva na išias in bolečine tudi v hrbteničnem delu.
.
Glede možnosti obračanja ležišča zato preverite specifikacijo na posameznem ležišču in izbirajte med takšnimi, ki kljub drugačnim lastnostim na obeh straneh vzmetnice, nudijo enako oporo hrbtenici.
.

Življenska doba

.

Žal idealnega obdobja za ustrezno življenjsko dobo posamezne vzmetnice, ni. In hkrati je življenjska doba različnih vzmetnic, podvržena načinu uporabe vsakega posameznika.
.
Kar pomeni, da bo tudi enako ležišče, dvema različnima uporabnikoma, kakovostno služilo, različno dolgo časa.
.
V povprečju velja, da moramo vsako ležišče zamenjati v obodobju vsaj med sedmim in desetim letom. Za najboljše rezultate kako ohraniti zdravo hrbtenico in držo, raziskave kažejo, da se večina ležišč zamenja približno 7 do 10 let po nakupu, sicer pa vam bo v dodatno pomoč pri iskanju najboljšega ležišča za hrbtenico v oporo, tudi naš prispevek z naslovom Seznam opomnikov, ki jih je potrebno upoštevati ob izbiri ležišča.