» » » Notranje lesene stopnice na betonsko podlago

Notranje lesene stopnice na betonsko podlago

Notranje lesene stopnice sicer predstavljamo že v objavi, kjer smo opisovali primer samonosilnih lesenih stopnic in tudi v objavi, kjer smo opisovali primer strmih, račjih stopnic. A za tokratno predstavitev smo izbrali notranje lesene stopnice, ki smo jih izdelali na betonsko podlago, imenovane tudi pohodne oz. nastopne stopnice.

.

notranje lesene stopnice 1
Ravne notranje lesene stopnice na betonsko podlago.

.

Kako se izdelujejo notranje lesene stopnice na betonsko podlago?

.

Notranje lesene stopnice na betonsko podlago je možno izdelati po različnih tehnikah.
Lahko so furnirane, lahko so izdelane iz masivnega lesa ali različnih parketov.

Izdelane so lahko na betonsko podlago s čelnimi ploskvami (kar je pogosteje), obstaja pa tudi možnost, da notranje lesene stopnice izdelamo na betonsko podlago brez čelnih ploskev. V primeru, da ima naše stopnišče betonske čelne ploskve, te enostavno finalno obdelamo s pralno barvo, da jih lahko hitro in po potrebi očistimo.

V osnovi se tudi pri izdelavi notranjih lesenih stopnic na beton razlikuje to, ali se bomo odločili za klasično izvedbo, kjer imajo pohodne ploskve previs čez čelno zaporo oziroma ali nam je bolj všeč izvedba lesenega stopnišča s stopnicami brez previsa čez čelne ploskve.

.

notranje lesene stopnice
Notranje lesene stopnice – zavite in na betonsko podlago.

.

Kateri les uporabiti za izdelavo stopnic na betonsko podlago?

.

Odvisno od oblike betonskega stopnišča in izbora materialov (furnir, masiva, parketi) se za notranje lesene stopnice na betonsko podlago uporabljajo različne vrste lesa.

  • Pri odločitvi za parketno obdelavo stopnišča se najpogosteje stranke odločajo za dimljen hrast, bambus, parjeno akacijo in podobno.
  • Če se odločimo za furnirano obdelane notranje lesene stopnice, je sicer izgled enak masivnim stopnicam, samo, da je v tem primeru osnova različno debela iverna plošča na katero prilepimo 2mm furnirja. Ob straneh se doda nekaj centimetrov masivnega nalimka. Prednost za odločitev za furnirane stopnice je v tem, da je pri njih manjša možnost napak, ker je furnir lepljen na kompozitni material, ki ima boljše lastnosti kar se tiče vlage in sprejemanja sil, ki nastajajo v stopnici. Za furnirane stopnice tudi velja, da jih brez težav prebrusimo in večkrat obnavljamo. Sicer pa druge večje razlike med masivnimi stopnicami in furniranimi, ni.
  • Za notranje lesene stopnice v masivi je zelo pomembno, da je les ustrezno suh (kar pomeni, da ne sme biti suh ne preveč in ne premalo). Vlaga lesa se mora ujemati z vlago prostora in podlage na katero izdelamo stopnice. Pri tej izvedbi moramo biti dodatno pozorni tudi na vlago v samem betonu, ker pri neposušenem betonu lahko pride do dviga kapilarne vlage v spodnji del stopnice. Sicer pa se za masivne notranje lesene stopnice uporabljajo tako domače vrste listavcev (hrast, javor, brest, bukev, hruška, jablana, oljka, domači oreh, jesen, češnja), kot tudi domače vrste iglavcev (bor, macesen, smreka).

Med tujimi vrstami lesa se najpogosteje ljudje odločajo za wenge, iroko, ameriški oreh, kanadski javor, sibirski macesen, palisander in druge.

.

notranje lesene stopnice od zgoraj
Notranje lesene stopnice iz zgornje strani.

..

Metode za dokončno, površinsko obdelavo
notranjih lesenih stopnic

.

Če želimo les posvetliti, izenačiti barve na njegovi površini ter omiliti napake v barvah, uporabimo beljenje.

Za oplemenitenje in spremembo naravne barve lesa tako, da lesna struktura, vseeno ostane vidna, uporabimo luženje. Z luženjem lahko navidezno postaramo les, imitiramo barvo žlahtnih lesov ali pa spreminjamo barvno raznolikost lesa.

Teksturo lesa poudarjamo z oljenjem. Pri tej metodi olje vtremo v površino lesa.

Barvanje nam je poznano vsem. Z različnimi barvami dekorativno okrasimo stopnice. Odvisno od barve pa izrazitost strukture lesa bolj ali manj zakrijemo.

Najbolj pogosta površinska obdelava lesa je lakiranje. Z lakiranjem les zaščitimo, ima pa lakiranje tudi svojo dekorativno vlogo.

.

notranje lesene stopnice iz strani
Stranski pogled.

.

Zanimive ideje za notranje lesene stopnice na beton ponuja tudi Houzz (z opisi v angleškem jeziku), sicer pa si lahko vse naše izdelke ogledate tudi na naši spletni strani.