» » » Opremljanje dnevne sobe – kako izbrati barve?

Opremljanje dnevne sobe – kako izbrati barve?

Med vsemi opremljanji prostorov se opremljanje dnevne sobe ponavadi znajde na samem koncu urejanja interierjev. Tudi, ko gre za prenovo dnevne sobe z nakupom novega pohištva (ali renoviranjem starejšega), praviloma pred prenovo obnavljamo kuhinje, kopalnice, spalnice in otroške sobe.

V današnjem prispevku predstavljamo nekaj napotkov za te, ki se nahajajo v fazi prenove dnevne sobe. oz za te, ki iščejo ideje kako opremiti svoje dnevne prostore.

.

Opremljanje dnevne sobe skozi čas

.

Dnevne sobe so v osnovi namenjene druženju in družinski sprostitvi ob večerih. Glede na njeno velikost in razpoložljivost prostora, je še nedolgo nazaj veljalo, da standardna oprema dnevne sobe združuje sedežno garnituro, ki jo tvorijo trosed, dvosed in enosed, osrednja garderobna omara, klubska mizica ter po možnosti kakšen dodaten pohištveni element za minibar ali dodatno garderobo.

Do še ne desetletja nazaj, je mnogo prostorov za dnevne sobe bilo tudi ločenih od ostalih.

V letih, ko se je novogradnja bivalnih prostorov povsem spremenila in, ko je v ospredje začela prihajata zasnova bivalnih prostorov, ki so med seboj povezani in drug do drugega odprti, je tudi opremljanje dnevne sobe dobilo svojo novo in bolj svežo podobo.

Klasične in velike sedežne garniture so zamenjali lični in modernejši enosedi. Pohištvo v dnevni sobi se je skrčilo na minimalizem in velike omare so praviloma v dnevnih sobah zapustile prostore. Iz dnevnih sob so se umaknili tudi minibari in klasične komode.

Tv regali, ki smo jih bili vajeni, postavljenih v kot, so zaradi ravnih in večjih tv zaslonov, povsem izginili. V ospredje so prišli barviti  in nizki elementi, uporaba naravnih barv in še posebej v zadnjem času, uporaba barv z na otip prepoznanimi lesnimi strukturami (Egger lesne barve – trendi lesnih struktur)

Te nič več ne umestimo v dnevno sobo brez sozvočja in ujemanja z barvami in izbranimi materiali tal, sten in dekorjem dnevne sobe.

Opremljanje dnevne sobe se (po tem, ko imamo znane dimenzije prostora ter barvno in materialno izbrano estetiko), začne z izborom sedežne garniture. Ta še vedno opravlja svojo osnovno funkcijo, le poudarek na njeni ergonomičnosti in estetski funkciji je skozi leta postal še večji in izrazitejši.

.

opremljanje dnevne sobe
Opremljanje dnevne sobe z osrednjim dnevnim regalom in knjižno omaro.

.

Opremljanje dnevne sobe danes

.

Kako izbrati barve sten za dnevno sobo?

.

Nedvomno se opremljanje dnevne sobe začne pri izboru barv največjih površin. In to so seveda tla ter stene. Ker je dnevni prostor hkrati prostor za večerno posedanje in druženje celotne družine, obenem pa tudi prostor v katerega, bomo namestili svoje goste, dnevni sobi zagotovimo prostornost in širino.

Največje delo pri tem opravi že sama zasnova prostora dnevne sobe. Če smo v fazi snovanja prostora za dnevno sobo, v ta namen razmislimo o možnostih kako dnevno sobo odpreti ostalim prostorom. Dnevnemu druženju ne pozabimo pridati dovolj naravne svetlobe – v zadnjih letih iz nemalo dnevnih sob vodijo tudi vrata na letne terase in zimske vrtove.

Barve sten v dnevni sobi naj, še posebej, če je ta odprta k ostalim prostorom, sovpadajo z barvami sten v drugih prostorih. Elegantna in posebej priljubljena je izbira sorodnih barvnih odtenkov, le v različnih niansah, za različne prostore. Temno rjavi na primer v jedilnici lahko sledi svetlejši ton v kuhinji. Steno v tem primeru v dnevni sobi pobarvamo v bež ali vaniliji.

Pri izboru barv se držimo barvnih krogov in shem barvnih tabel, ki nam pomagajo do skladne uskladitve različnih barvnih odtenkov. Zelo priljubljena in elegantna je tudi ideja, kjer hrbtišče dnevnega sestava opremimo z enakim lesom kot je sam dnevni regal. Tak primer boste našli v prispevku kjer smo predstavljali cenovno ugodne in poceni dnevne sobe.

Ena izmed možnosti je, da za različne stene dnevne sobe uporabimo različne barve podobnih odtenkov. Odločimo se na primer za pastelne barve ali srednje močne barve, Pri tem moramo samo biti pozorni, da barve ležijo ena ob drugi v istem barvenm spektru (slika barvnega kroga spodaj).

Za drugo možnost se ponavadi odločijo bolj živahne družine. Kontrastno barvno shemo v tem primeru dobimo tako, da na eno steno postavimo določeno barvo, na nasprotno steno pa izberemo barvo, ki leži nasproti tej (v barvnem krogu spodaj). Dodaten poudarek barvni razgibanosti boste dodali tudi, če se odločite na nasprotni steni osnovno izbrane barve, uporabiti druge materiale. Npr. na eni strani bela stena, na drugi strani naravni kamen. Ali les.

Tretja možnost barvne uskladitve sten v dnevni sobi je izbor ene barve, le, da različne stene prebarvamo z različnimi odtenki izbrane barve.

Za katerokoli možnost že se bomo odločili, je dobro, da že vnaprej vemo, da na barvne nianse vpliva tudi padec svetlobe ter kasneje tudi izbor pohištva za opremljanje dnevne sobe. Obenem se moramo zavedati, da imajo različne barve različen vpliv na naše počutje.

Za pomoč pri izboru barv za stene dnevne sobe in njihovem vplivu vam zato lahko zelo pomaga barvna študija spodaj:

.

študija barv
Barvni krog – študija sorodnih in komplementranih barv ter njihovega vpliva na naše počutje. Vir: Crystalvaults.com. Pomoč pri izboru barv.

 

Kako izbrati material za tla dnevne sobe?

.

Pri izboru materiala za tla dnevne sobe, najprej upoštevajte namembnost dnevne sobe. Če je ta prehodnega značaja in, če gleda proti odprtim terasam in zimskim vrtovom, je za tla smiselno uporabiti močne materiale (debelejši parket ter materiale za frekventno zelo pohodne površine). V tem primeru ne odmislite kar takoj keramike za tla. Keramične obloge na tleh še danes veljajo za najdlje obstojne, obenem pa so idealne za prehode in podobno. Laminatna tla v tak predel dnevne sobe ne sodijo.

Izbor materiala za tla je povezan tudi z velikostjo površine. Velike dnevne sobe bodo s tlemi v izbranem istem materialu delovale dolgočasno in monotono. Razmislite ali obstaja možnost, da del tal dnevne sobe opremite v lesu ali tekstilu, nek del pa v keramiki.

.

dnevna soba tla
Kombinacija tekstila in keramike na pohodnem delu dnevne sobe.

.

Če vztrajate na temnejših večjih površinah (ki se lahko lepo podajo dnevnim sobam z obilo naravne svetlobe), poskrbite za to, da bodo najtemnejše površine na ali ob tleh dnevne sobe. Višje kot gremo po vertikali, bolj strmite k svetlejšim materialom in barvam.

Lep barvni in topel konstrast v dnevni sobi boste dosegli tudi s kombinacijo lesa ter svetlimi, pastelnimi barvami sten. Če vas zanimajo kombinacije za izbor primernih tal v dnevnih sobah, obiščite tudi HGTV na povezavi. Stran je sicer v angleščini, a vseeno skozi slike prikazuje ogromno idej kaj naj opremljanje dnevne sobe zajema že pri izboru barv in materialov za tla.

.

Opremljanje dnevne sobe in izbor pohištva

.

Kot smo zapisali višje v prispevku, boste izbor pohištva in vsega interierja v dnevni sobi, podredili namenu same sobe. Skozi želen namen in izbrano pohištvo pa določili tudi estetski izgled.

.

Opremljanje dnevne sobe v klasičnem stilu

.

Za tiste, ki jih zanima izgled klasične dnevne sobe, bo prišla prav v poštev uporaba naravnih lesnih struktur, pri čemer bodo prednjačili temnejši dezeni. Te lahko lepo kombiniramo na primer s črno.

.

dnevna soba vintage
Dnevna soba Vintage

.

Opremljanje dnevne sobe v barvah

.

Če se boste za opremljanje dnevne sobe odločili upoštevati zgornje napotke kar se tiče upoštevanja barv, je smiselno, da tudi pohištvo v dnevni sobi podredite enakemu barvnemu toku.

Za tiste, ki bodo za barve dnevne sobe izbrali monokromatsko shemo, se priporoča, da za fronte pohištvenih elementov izberejo različne odtenke izbranih barv sten.

Če ste pristaš kontrastne barvne sheme, boste pohištvo izbrali ravno v barvi, ki leži nasproti barvi v barvnem krogu (zgoraj).

Če želite v dnevni sobi harmonijo, se boste odločali med različnimi barvami, le v podobnih odtenkih. Pri tem boste pozorni, da izbrane barve ležijo druga drugi nasproti v barvnem krogu.

.

barvna dnevna soba
Primer kontrastne sheme opremljanja dnevne sobe.

.

Dodatne ideje in zamisli in seveda odgovore na vaša vprašanja boste našli tudi na naši spletni strani atrium-pohistvo.com.
Ali kar čez spodnje kontaktne možnosti.